Máte
otázku?

Kedy má začať platiť výživné?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Kedy má začať platiť výživné?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na niečo týkajúce sa nášho nedávneho rozhodnutia v mene Slovenskej republiky. Konkrétne, ide o rozhodnutie zo dňa 12. 6. 2017 ohľadne rozvodu. Rozhodnutie určuje, že môj exmanžel má platiť výživné na deti počnúc od dňa, keď sa rozsudok stal právoplatným, teda od 12. 6. 2017. Podľa tohto rozhodnutia je exmanžel zaviazaný uhrádzať peniaze matke vždy do 20. dňa v mesiaci a to vopred. Ak tomu správne rozumiem, už dňa 20. 6. by mi mal uhradiť výživné? Ďakujem vám za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Kedy má začať platiť výživné?

Dobrý deň,

áno rozumiete tomu správne. Otec dieťaťa je povinný Vám uhradiť prvú platbu výživného už do 20.06.2017.

Trápi vás "Kedy má začať platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kedy má začať platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Podávam žiadosť o náhradné výživné. V rozsudku je uvedené, že otec maloletých detí je povinný prispievať na výživu sumou vo výške 140 eur na každé maloleté dieťa zvlášť, vždy mesačne vopred do 15. dňa daného mesiaca, doručiť do rúk matky, počnúc právoplatnosťou tohto rozsudku. Právoplatnosť je 12. 8. 2022 a vykonateľnosť je 27. 7. 2022. Ktorý údaj mám považovať za smerodatný pre zmeškané výživné? Ďakujem.

Odpoveď: Kedy má začať platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 12.10.2022)

Dobrý deň,
dátum vykonateľnosti, nakoľko rozsudok o výživnom je vždy predbežne vykonateľný. Tzn. že hoci rozhodnutie nenadobudne právoplatnosť (napríklad v dôsledku odvolania), výživné je potrebné platiť v stanovenej výške už od doručenia rozhodnutia (vykonateľnosti).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kedy má začať platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň, Včerajším dňom, t.j. 12.10., nás súd rozviedol a zároveň aj určil výživovú povinnosť na maloleté dieťa, ktorú má odporca platiť vždy do 15. dňa v mesiaci k rukám matky vopred. Vzdali sme sa odvolania, čím rozsudok nadobudol platnosť. Chcem sa spýtať: keďže je to mesiac vopred, je odporca povinný aj pre maloletého zaplatiť za aktuálny mesiac, teda september, a navyše uhradiť aj výživné vopred za mesiac október? Ďakujem.

Odpoveď: Kedy má začať platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň,
rozhodujúce bude kedy Vám bude súdne rozhodnutie doručené. Nie je podstatné kedy bolo rozhodnutie vyhlásené. Aj predbežná vykonateľnosť súdnych rozhodnutí v časti výživného je nastavená na doručenie rozsudku.


Podotázka: Kedy má začať platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Minulý týždeň prebehol súd o výživnom na moje dva syny. Situácia je taká, že matka s deťmi stále žije v jednej domácnosti napriek tomu, že spolu už žiadnym iným spôsobom nežijeme. O deti sa staráme zatiaľ obaja podľa potreby. Avšak, aj napriek tomu podala na mňa návrh na výživné a súd prebehol. No kvôli tomuto spoločnému bývaniu súdkyňa rozhodnutie odmietla a odložila na marec budúceho roku. Mám povinnosť jej teraz niečo platiť, keď som nedostal ani žiadne vyjadrenie ani zápisnicu? Lebo jej peniaze dávam, ale iba 200 eur a ona požadovala 300 eur. Taktiež stále nakupujem a platím spoločné účty. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Kedy má začať platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 28.11.2020)

Dobrý deň,
kým rodičia žijú v spoločnej domácnosti a matke prispievate aspoň čiastočne, resp. by ste napríklad platili všetky výdavky rodiny, nemusíte nad rámec toho platiť ďalšie výživné. Svoju vyživovaciu povinnosť totiž plníte tým, že zabezpečujete potreby rodiny po finančnej stránke (možno aj osobnej stránke). Zrejme preto bolo aj súdne konanie odročené na tak dlhý čas, lebo súd nevie ustáliť skutočnosti dôležité pre rozhodnutia, možno matka avizovala vysťahovanie...


Trápi vás "Kedy má začať platiť výživné?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Kedy má začať platiť výživné? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Môj priateľ dostal návrh na určenie výživného s požiadavkou, aby sa výživné vyplácalo od podania návrhu. Chcem sa spýtať, či to môže byť tak, alebo platí len od právoplatnosti rozsudku. Pokiaľ totiž platí prvá možnosť, tak od času, kedy navrhovatelia (ide o troch dospelých detí) podali návrh, prešiel presne rok, kým mu prišla výzva na vyjadrenie sa. Ak by určenie výživného ešte dlho trvalo, suma by sa mohla vyšplhať slušne vysoko. Priateľ totiž platí, avšak nie až takou sumou, ako navrhovatelia požadujú.

Odpoveď: Kedy má začať platiť výživné?

(odpoveď odoslaná: 26.06.2017)

Dobrý deň. Výživné možno žiadať od podania návrhu, alebo odo dňa právoplatnosi rozhodnutia súdu. Pokiaľ súd určí, že Váš priateľ je povinný platiť výživné odo dňa podania návrhu, tak určí nielen túto sumu, ale umožní túto sumu platiť v splátkach popri bežnom výživnom. V praxi sa často stáva, že súd rozhodne o platení výživného od podania návrhu. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kedy má začať platiť výživné?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.