Máte
otázku?

Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom

Dobrý deň, mám štyriročnú dcérku, ktorá so mnou nežije už tri a pol roka. Aktuálne žije s mojou bývalou priateľkou, ktorá sa pred rokom vydala. Jej manžel si pred mesiacom osvojil moju dcéru a dievčatko má po ňom aj priezvisko. Potrebujem odpoveď na otázku, či som, napriek tomu, že rozsudok o osvojení je už právoplatný, naďalej povinný platiť výživné. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom

Dobrý deň,

osvojením dieťaťa (ktoré nastáva právoplatným rozhodnutím súdu o osvojení) zanikajú rodičovské práva a povinnosti pôvodnému rodičovi dieťaťa a vznikajú osvojiteľovi. Pôvodný rodič po osvojení dieťaťa nie je viac oprávnený dieťa vychovávať, zastupovať, ani spravovať jeho majetok a zároveň nie je ani povinný ho vyživovať.

Teda tak ako uvádzate, osvojením dieťaťa (právoplatnosťou rozhodnutia o osvojení) zanikla Vaša povinnosť platiť na osvojené dieťa výživné.

Trápi vás "Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa Vás, prosím, opýtať, či návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti musíme podať my, potom ako som osvojil dcéru svojej manželky, alebo to má urobiť biologický otec dieťaťa. Ak ho nepodá on, musíme ho podať my? Ďalej sa chcem informovať, či ak neplatil vyživovaciu povinnosť dovtedy, môžeme požadovať doplatok za predchádzajúce roky, počas ktorých ešte neprišlo k osvojeniu. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom

(odpoveď odoslaná: 05.02.2020)

Dobrý deň, podľa ustanovenia § 106 ods. 1 Zákona o rodine Osvojením zanikajú vzájomné práva a povinnosti medzi osvojencom a pôvodnou rodinou, ako aj medzi osvojencom a poručníkom alebo opatrovníkom, ktorý mu bol ustanovený súdom. Osvojením maloletého dieťaťa všetky právne vzťahy medzi biologickým otcom a dieťaťom zo zákona zanikajú. Ak však má neuhradné výživné spred osvojenia dieťaťa, toto je možné vymáhať exekučne. Spätne je to však možné iba 3 roky, nakoľko každá jedna splátka výživného sa premlčuje v trojročnej lehote.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom (Rodinné právo)

Je možné automatické zbavenie povinnosti platiť výživné po obdržaní rozsudku, alebo je potrebné k tomu podniknúť nejaké ďalšie kroky, napríklad odoslanie dokumentov na súd? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Michalík.

Odpoveď: Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom

(odpoveď odoslaná: 07.06.2017)

Dobrý deň,

v danom prípade nie je potrebné z Vašej strany robiť akékoľvek úkony. K zániku Vašej vyživovacej povinnosti došlo priamo zo zákona momentom nadobudnutia právoplatnosti súdneho rozhodnutia o osvojení Vášho dieťaťa (§ 106 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine v účinnom znení).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povinnosť otca platiť výživné na dieťa osvojené iným mužom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.