Máte
otázku?

Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu

Dobrý deň, Toto je znenie trestného rozkazu v skrátenom zobrazení: Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v M*******, JUDr. M***** R*****, vydal dňa 06.05.2015 podľa § 353 ods. 1 Tr. por. trestný rozkaz. Obvinený JA (dátum narodenia, bydlisko) je uznaný za vinného, že dňa 06.05.2015 v čase výkonu činnosti, pri ktorej mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku, odmietol sa podrobiť lekárskemu vyšetreniu odberom a vyšetrením krvi alebo iného biologického materiálu, aby zistili, či je ovplyvnený návykovou látkou, hoci by to pri vyšetrení nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie. Týmto spáchal prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky podľa § 289 ods. 2 Trestného zákona. Za to je odsúdený podľa § 289 ods. 2 Tr. zákona s použitím § 36 písm. 1), § 38 ods. 2, ods. 3 Tr. zákona, a s použitím § 353 ods. 2 písm: a) Tr. por. na trest odňatia slobody vo výmere 2 (dva) mesiace. Podľa § 49 ods. 1 písm. A) Tr. zákona a s použitím § 50 ods 1 Tr. zákona, súd obvinenému výkon uloženého trestu odňatia slobody podmienečne odkladá a určuje skúšobnú dobu na 1 (jeden) rok. Podľa § 61 ods. 1, ods. 2 Tr. zákona, §36 písm. 1), § 38 ods. 2, ods 3 Tr. zákona, a s použitím § 353 ods. 2 písm. b) Tr. por., súd ukladá obvinenému trest zákazu činnosti vedenia motorových vozidiel akéhokoľvek druhu vo výmere 3 (tri) roky. Poučenie: To je všetko. Uplynula už polovica doby trestu a rád by som si svoj vodičský preukaz získal naspäť, a som ochotný podrobiť sa čomukoľvek. Týmto Vás žiadam o radu ako postupovať pri jeho opätovnom získaní. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu

Dobrý deň. 

V zmysle § 69 Trestného zákona môže súd po výkone polovice trestu zákazu činnosti podmienečne upustiť od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný. Pri podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti súd určí skúšobnú dobu až na päť rokov, nie však kratšiu ako zvyšok trestu; skúšobná doba začína plynúť dňom nasledujúcim po dni právoplatnosti rozhodnutia o tomto upustení. Žiadosť o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti je možné na súd podať až po výkone aspoň polovice uloženého trestu.

Preto najskôr musíte podať na súd žiadosť o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu (odporúčam túto žiadosť podať najskôr na druhý deň po uplynutí polovice uloženého trestu) a musíte v nej preukázať súdu, že výkon zvyšku trestu nie je potrebný. Je však na rozhodnutí súdu, či Vašej žiadosti vyhovie alebo nie. Až po právoplatnosti rozhodnutia o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu Vám bude vodičský preukaz vrátený na základe žiadosti o jeho vrátenie adresovanej na Okresné riaditeľstvo PZ, ku ktorej pripojíte aj právoplatné rozhodnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu. 

Poukazujem na judikát R 23/1985, v zmysle ktorého "Podmienky pre podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti nie sú splnené, ak odsúdený v dobe výkonu tohto trestu uložený zákaz nerešpektoval a zakázanú činnosť vykonával." 

Trápi vás "Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, Môžem podať žiadosť o upustenie polovice trestu na súd od dňa, keď mi bol zadržaný VP, alebo až od dňa, kedy bol súd? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu

(odpoveď odoslaná: 06.10.2021)

Dobrý deň,
áno, polovicu trestu počítajte odo dňa keď Vám bol VP zadržaný a nie až od rozhodnutia súdu. Ak ste totiž pred rozhodnutím mali zadržaný VP, táto doba sa započítava do trestu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Môj vodičský preukaz bol zobrazený za alkohol na dva roky. Potrestanie sa blíži k polovici, konkrétne k 1. marcu. Chcel by som sa opýtať, kedy môžem poslať žiadosť na súd, ktorý rozhodoval o mojom prípade? Alebo môžem poslať žiadosť na súd v mojom okrese? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu

(odpoveď odoslaná: 02.02.2021)

Dobrý deň,
o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku zákazu činnosti rozhoduje súd, ktorý Vám tento trest uložil (bez ohľadu na to, že to nie je súd v obvode ktorého bývate).


Podotázka: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, čo mám napísať, keď chcem požiadať o vrátenie vodičského preukazu po uplynutí polovice trestu. Mám sa obrátiť na súd alebo na políciu? Vodičský preukaz mi bol odobratý na dva roky za alkohol v rámci super rýchleho konania. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu

(odpoveď odoslaná: 12.01.2021)

Dobrý deň,
ak už uplynula polovica trestu, môžete súd požiadať o podmienečné upustenie výkonu trestu zákazu činnosti. Súd môže o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti rozhodnúť, ak ste viedli riadny život a preukázali, že výkon zvyšku trestu nie je potrebný. Žiadosť sa adresu na súd, ktorý rozhodol o treste. Ak súd rozhodne o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti, tak následne budete môcť požiadať na polícii o vrátenie VP.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Postup pri žiadaní vrátenia vodičského preukazu po polovici trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.