POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Poskytnutie peňazí pri zmluve o pôžičke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Poskytnutie peňazí pri zmluve o pôžičke

Chcem sa spýtať na situáciu, keď dostanem zmluvu o pôžičke, v ktorej je uvedená daná suma a podobne. Problém spočíva v tom, že peniaze boli poskytnuté ešte pred podpisom zmluvy, pričom zmluvu mi chcú poslať poštou. Už som mal pôžičku od tejto osoby, ale takáto situácia ešte nenastala. V e-maili mi píšu, že ak zmluvu posielam poštou, peniaze budem mať ihneď ako ju stihnú poslať na účet. Potrebujú však, aby bola zaslaná ešte do piatku. Napriek tomu, že v zmluve je uvedené, že peniaze mi boli poskytnuté ešte pred jej podpisom, existuje nejaká možnosť ochrany, v prípade, ak mi peniaze nepošlú na účet po jej podpísaní? Podpisujem ju totiž ja a potrebujem ich podpis.

Odpoveď: Poskytnutie peňazí pri zmluve o pôžičke

Dobrý deň,

 

zákonnú úpravu zmluvy o pôžičke nájdete vo dvoch krátkych paragrafoch Občianskeho zákonníka, a to v §§ 567 a 658 Občianskeho zákonníka. Záväzkový vzťah vzniknutý na základe poskytnutej pôžičky upravujú iba veľmi stručne a iba najzákladnejšiu definíciu zmluvy o pôžičke.

 

Nad rámec toho, čo je uvedené v Občianskom zákonníku je potrebné vedieť, že zmluva o pôžičke patrí medzi tzv. reálne kontrakty.

 

Pod označením reálny kontrakt je potrebné chápať taký zmluvný vzťah, ktorý vzniká iba vtedy, ak dôjde k reálnemu plneniu na základe zmluvy (či už ústnej alebo písomnej). Tzn. že hoci podpíšete zmluvy o pôžičke alebo sa ústne s niekým dohodnete na zmluve o pôžičke, kým nedôjde reálne k odovzdaniu peňazí záväzkový vzťah nevzniká.

 

Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 30. 6. 2010, sp. zn. 3 Cdo 325/2009

Podľa ustanovenia § 657 Občianskeho zákonníka zmluvou o pôžičke prenecháva veriteľ dlžníkovi veci určené podľa druhu, najmä peniaze, a dlžník sa zaväzuje vrátiť po uplynutí dohodnutej doby veci rovnakého druhu.

Z citovaného zákonného ustanovenia teda vyplýva, že pre uzavretie dohody o pôžičke sa nevyžaduje písomná forma, takže táto zmluva môže byť uzavretá i ústne alebo konkludentným spôsobom. Podstatnou náležitosťou obsahu takejto dohody je okrem označenia zmluvných strán, predovšetkým určenie predmetu pôžičky; z obsahu zmluvy musí vyplynúť i povinnosť dlžníka vrátiť veci rovnakého druhu (peňazí). Keďže táto zmluva je reálnou zmluvou (kontraktom), k jej uzavretiu zákon vyžaduje i skutočné odovzdanie predmetu pôžičky veriteľom dlžníkovi. Dokiaľ k odovzdaniu peňazí nedôjde, medzi zmluvnými stranami právny vzťah z pôžičky nevznikne.

 

Hoci Vy podpíšete zmluvu o pôžičke a pošlete ju Vášmu veriteľovi poštou, kým on Vám neposkytne peniaze, nevznikne medzi Vami žiadny záväzkový vzťah.

 

Vo Vašom prípade je však z Vášho pohľadu právnej istoty veľmi nebezpečný spôsob odovzdania peňazí, ak peniaze naozaj takým spôsobom nie sú alebo nebudú poskytnuté. Ako ste sám uviedli, môže sa stať, že mu zmluvu o pôžičke pošlete (aj s formuláciou, že peniaze boli poskytnuté v hotovosti pred podpisom zmluvy) a on Vám následne peniaze na účet nepošle. Kvôli formulácii však dôjde k vzniku zmluvy o pôžičke (nakoľko z nej vyplynie, že peniaze boli odovzdané).

 

V prípadnom súdnom konaní je následne ťažké preukázať, že k poskytnutiu pôžičky v hotovosti nedošlo, nakoľko sa hotovosť vo väčšine prípadov poskytuje bez toho, aby ste mu dodatočne ešte potvrdzovali nejaký ďalší doklad o prevzatí. Tým dokladom je práve zmluva o pôžičke. Predpokladám, že priamo v zmluve o pôžičke je uvedené i to, že svojim podpisom na zmluve o pôžičke potvrdzujete prevzatie poskytnutej pôžičky od Vášho veriteľa.

 

Ak chcete takýmto spôsobom postupovať určite Vám odporúčam zmeniť formuláciu zmluvy o pôžičke v časti týkajúcej sa poskytnutia pôžičky. Ak Vám bude pôžičku (peniaze) zasielať na účet po obdŕžaní zmluvy o pôžičke, zmeňte takým spôsobom aj formuláciu zmluvy.

 

V zmluve je možné uviesť, že Vám bude pôžička poskytnutá na číslo účtu ..... do 5 (7 alebo 10 dní, závisí na dohode) od podpisu zmluvy.

 

Takouto formuláciou budete chránený pred možnosťou, že by sa rozhodoval veriteľ od Vás vymáhať požičané peniaze, hoci Vám ich reálne neposkytol (formulácia zmluvy o pôžičke bude hrať v jeho prospech). Rovnako tým dôjde k vzniku zmluvy o pôžičke v súlade so zákonom, nakoľko vznikne až reálnym odovzdaním peňazí a nie okamihom podpisu zmluvy o pôžičke. Predídete tým možným problémom a naťahovačkám v budúcnosti, ak by veriteľ svoje slovo nedodržal a pôžičku Vám neposkytol.

 

Druhá vec, na ktorú si je potrebné dať pozor pri zmluvách o pôžičke je, aby bola v zmluve o pôžičke určená výslovne aj splatnosť pôžičky.

 

Nie je podstatné, či bude splatnosť pôžičky určená ako konkrétny deň, do kedy sa zaviažete vrátiť mu pôžičku jednorazovo alebo v mesačných splátkach v určitej výške s presne definovanou splatnosťou.

 

Ak totiž v zmluve nebude určená splatnosť pôžičky, splatnosť určuje veriteľ.

 

Podľa ustanovenia § 563 Občianskeho zákonníka

Ak čas splnenia nie je dohodnutý, ustanovený právnym predpisom alebo určený v rozhodnutí, je dlžník povinný splniť dlh prvého dňa po tom, čo ho o plnenie veriteľ požiadal.

 

Pri neurčení splatnosti priamo v zmluve o pôžičke by ste sa mohli dostať do situácie, že Vás veriteľ vyzve na plnenie práve v takom čase, kedy Vy nebudete mať prostriedky na splnenie svojho dlhu. Dva dni po jeho výzve (ak nesplníte svoj dlh) sa dostávate do omeškania s plnením dlhu a budete povinný mu platiť úroky z omeškania. Z toho dôvodu je vhodné v zmluve o pôžičke presne určiť splatnosť pôžičky, aby ste vedeli, kedy budete musieť veriteľovi vrátiť dlh.

Trápi vás "Poskytnutie peňazí pri zmluve o pôžičke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Poskytnutie peňazí pri zmluve o pôžičke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.