Máte
otázku?

Platobný rozkaz - exekúcia, postúpenie pohľadávky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Platobný rozkaz - exekúcia, postúpenie pohľadávky

Dobrý deň, rád by som sa informoval ohľadne platobného rozkazu. Súd schválil môj podaný platobný rozkaz a už uplynulo 15 dní na možné odvolanie zo strany dlžníka. Nesprávila sa však žiadna notifikácia zo súdu, či sa odvolal alebo podal odpor. Chcel by som sa preto spýtať, či môžem podať podnet na exekúciu a ako na to, alebo či mám možnosť tento dlh, ktorý chcem vymôcť, predať tretej osobe, a ak áno, tak ako. Ďakujem.

Odpoveď: Platobný rozkaz - exekúcia, postúpenie pohľadávky

Dobrý deň, 

pokiaľ uplynula lehota na podanie odporu a dlžník odpor nepodal, potom nadobudol platobný rozkaz právoplatnosť. Na to, aby ste mohli vymáhať dlh exekučnou cestou, musí nadobudnúť aj vykonateľnosť. Vykonateľnosť závisí od formulácie výroku (napr. súd uloží odporcovi, aby zaplatil dlžnú sumu do 3 dní od právoplatnosti, a pod.). Odporúčam informovať sa na Informačnom centre súdu, ktorý vydal platobný rozkaz o tom, či platobný rozkaz je právoplatný a vykonateľný. Pokiaľ bude, môžete buď osobne navštíviť informačné centrum, kde Vám na originál platobného rozkazu vyznačia doložku právoplatnosti a vykonateľnosti, alebo môžete na súd zaslať originál platobného rozkazu so žiadosťou o vyznačenie. Následne môžete podať návrh na vykonanie exekúcie.

Pokiaľ ide o predaj pohľadávky, je to samozrejme možné. Umožňuje to Občiansky zákonník prostredníctvom tzv. postúpenia pohľadávky, ktoré upravuje v § 524 až 530. 

Trápi vás "Platobný rozkaz - exekúcia, postúpenie pohľadávky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platobný rozkaz - exekúcia, postúpenie pohľadávky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.