Máte
otázku?

Platobný rozkaz a splatenie dlhu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

Dobrý deň. Včera mi prišiel platobný rozkaz na uhradenie pohľadávky, ktorú mám voči B., a to vo výške 1200 €. Rád by som vás požiadal o radu - je možné požiadať o splátkový kalendár? Ak áno, mohli by ste mi prosím poradiť, komu mám túto žiadosť poslať a aká by mala byť jej forma? Veľmi by som ocenil rýchlu odpoveď, keďže situácia je pomerne naliehavá. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

Dobrý deň, svoj dlh môžete začať splácať v splátkach aj bez toho, aby Vám to niekto odsúhlasil. Ak Vám vznikol zo zmluvy alebo zo zákona nejaký dlh, ste povinný ho v rámci splatnosti splatiť. Bez ohľadu na to, či to bude naraz alebo splácaním v splátkach. Ak však chcete požiadať veriteľa o trpezlivosť so začatím exekučného konania, tak ohľadom splácania dlhu v splátkach budete musieť požiadať priamo jeho. To, či Vám umožní splatiť Váš dlh postupne alebo začne po právoplatnosti platobného rozkazu proti Vám exekúciu je na ňom. Odporúčal by som Vám čo najskôr začať svoj dlh splácať a pokúsiť sa s veriteľom dohodnúť na tom, aby nezačal exekúciu, nakoľko máte záujem splatiť čo najskôr Váš dlh (aby sa Vaše náklady zbytočne nezvyšovali). Ďalšou možnosťou je začať splácať svoj dlh v splátkach a podať proti platobnému rozkazu odpor. Kým súd rozhodne o odpore, budete mať možno väčšinu svojho dlhu splateného. Prípadne kým skončí súdne konanie, bude celý dlh splatený. Tým predídete tomu, aby Vám vznikli ďalšie náklady v súvislosti s exekučným konaním.

Trápi vás "Platobný rozkaz a splatenie dlhu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím vás, môj syn má voči svojmu bývalému zamestnávateľovi vydaný právoplatný platobný rozkaz na zaplatenie dlhu. Napriek tomu, zamestnávateľ nezaplatil dlžnú sumu, hoci každý mesiac má príjem 20 až 25 tisíc eur. Ako môže môj syn vymáhať peniaze od neho? Ďakujem za odpoveď. Iveta.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 13.04.2022)

Dobrý deň, riešenie je jednoduché : ak zamestnávateľ neuhradil dlžnú sumu podľa platobného rozkazu ani na základe písomnje vázvy vášho syna, je treba podať návrh na vykonanie exekúcie. Návrh na vykonanie exekúcie vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Dostal som platobný rozkaz s informáciou, že môžem požiadať o splátky. Nikde som však nenašiel príslušný dokument, ktorý by som mal podať. Prosím, kde ho môžem nájsť? Ďakujem.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 11.12.2021)

Dobrý deň,
bližšie informácie o tom nájdete na stránke 

https://www.justice.gov.sk/Stranky/Elektronicke-upominacie-konanie.aspx

 

Formulár nájdete konkrétne tu

https://obcan.justice.sk/filler/formviewer?FormId=52&wrapperType=ZalobyPublicWrapper


Podotázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, mám dlhy, a na jeden z týchto dlhov mi prišiel platobný rozkaz. (11 000e) Nebudem podávať odpor. O 4 dni sa stane platobný rozkaz právoplatným a chcem sa Vás spýtať kedy mi siahnu na mzdu. Chcel by som sa mimosúdne dohodnúť, ale advokátska kancelária, ktorá zastupuje veriteľa mi nevie poradiť. S kým sa mám potom pokúsiť o dohodu? Pôvodný veriteľ je neexistujúca spoločnosť Quatro. Žalobca je zastupujúca kancelária Gallo, ale zastupuje spoločnosť VÚB. Žijem sám nemám žiadnu spriaznenú osobu a prípadná exekúcia by ma dostala na ulicu, keďže nemám žiaden majetok a bývam v prenájme. Za akú dlhú dobu mi exekútor siahne na mzdu? Prosím Vás čo mám robiť? Potrebujem si spraviť nejakú finančnú rezervu alebo zaplatiť aspoň nájom na niekoľko mesiacov dopredu. Po prečítaní pár článkov mi to príde tak, že exekútori si nekompromisní. Chcem sa dohodnúť mimosúdne ale dlhy, ktoré mám sú s momentálnemu úrokmi a splátkami nesplatiteľné. Koho mám požiadať o splátkový kalendár? Advokátska kancelária mi povedala, že oni mi nemôžu poskytnúť splátkový kalendár. Ich úlohou toto nie je. Vo VÚb mi povedali, že pohľadávku už odpredali inkasnej spoločnosti. Prosím Vás, poraďte m nejaké rozumne riešenie. Ďakujem. Pekný večer.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 10.10.2020)

Dobrý deň,
dohodu o splátkovom kalendári môžete uzatvoriť iba s aktuálnym veriteľom. Ten by mal byť uvedený v platobnom rozkaze ako žalobca. Ak medzitým došlo k ďalšiemu postúpeniu pohľadávky, mali Vás o tom informovať. Advokátska kancelária nemôže namiesto svojho klienta uzatvoriť dohodu o splátkovom kalendári.

Súdny exekútor Vám "siahne" na príjem hneď ako bude začaté exekučné konanie. Kedy však bude toto exekučné konanie začaté závisí opäť iba od veriteľa. Ak bude platobný rozkaz právoplatný, návrh na vykonanie exekúcie môže podať hneď, pričom upovedomenie o exekúcii vydá exekučný súd približne v priebehu 2-3 týždňov.


Trápi vás "Platobný rozkaz a splatenie dlhu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň Vám prajem. Mám právoplatný platobný rozkaz, ktorým bol dlžník povinný vyplatiť mi sumu 60 tisíc eur. Problém však spočíva v tom, že mám rozdelený BS spoločný majetok s manželkou a rodinný dom je prepísaný na manželku. Preto sa dotyčný o splácanie nezaujíma, keďže jeho manželka a dcéra pracujú v Anglicku. On sám nie, pretože je si istý, že sa mu nič nemôže stať. Celá situácia sa tiahne už 8 rokov, momentálne čakáme na jeho odsúdenie. Rada by som požiadala o radu, ako by som mohla vymôcť dlžnú sumu. Ďakujem vám pekne. I.

Doplňujúca otázka:

Návrh na vykonanie exekúcie išiel ihneď potom, ako som nadobudla právoplatný rozkaz. Exekútor, však, nie je schopný od neho vymôcť žiadnu sumu. K prevodu nehnuteľnosti na manželku došlo už dávnejšie, ale nevedela som o tom a lehotu 3 roky mám už premlčanú. Moja doplňujúca otázka je: Platobný rozkaz bol súdom vydaný v roku 2008 a dodnes mi dlžník nevyplatil peniaze. Môžem sa obrátiť na súd, aby mu nariadil splácanie dlžnej sumy v mesačných splátkach - teda vytvoril splátkový kalendár? Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 15.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Ak máte vo veci právoplatný plat. rozkaz /opatrený doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti/ je potrebné podať urýchlene návrh na vykonanie exekúcie. Návrh Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor za poplatok 16.60 €, ktoré si budete uplatňovať od povinného v exek. konaní. Návrh podľa zákona musí byť spísaný v elektronickej forme. Návrh Vám môže spísať aj advokát, ktorý komunikuje so súdmi tiež elektronickou formou.

2./ V samotnom návrhu uveďte, že došlo k účelovému rozdeleniu bezpodielového spoluvlastníctva s označením nehnuteľnosti. Presné údaje ohľadom nehnuteľnosti nájdete na stránke www.katasterportal.sk.

Súčasne uvádzame, že podľa ust. § 61d/ exek. poriadku platí /citujeme/ :

"Nakladanie s majetkom podliehajúcim exekúcii

(1) Po doručení upovedomenia o začatí exekúcie nemožno nakladať s majetkom podliehajúcim exekúcii bez predchádzajúceho písomného súhlasu exekútora s výnimkou bežných právnych úkonov.

(2) Nakladanie s majetkom v rozpore so zákazom podľa odseku 1 nemá vplyv na platnosť právneho úkonu. Takýto právny úkon je však voči oprávnenému neúčinný a nárok oprávneného môže byť uspokojený v exekúcii z toho, čo ušlo, a to bez toho, aby musel takémuto právnemu úkonu odporovať, ak ide o nakladanie s majetkom v prospech osôb podľa § 42a ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka, ktoré o prebiehajúcej exekúcii vedeli alebo pri vynaložení náležitej starostlivosti museli vedieť."

3./ Podľa otázky usudzujeme, že došlo k prevodu nehnuteľnosti na manželku z dôvodu toho, že má voči Vám dlh, pričom ešte nebol podaný návrh na vykonanie exekúcie,  potom v súlade s ust. § 42a/ a nasl. Obč. zákonníka sa môžete voči terajšiemu vlastníkovi nehnuteľnosti domáhať na súde určenia, že tento úkon je voči Vám neúčinný a domáhať sa voči novému vlastníkovi uspokojenia svojej pohľadávky z plat. rozkazu : 

"§ 42a :

(1) Veriteľ sa môže domáhať, aby súd určil, že dlžníkove právne úkony podľa odsekov 2 až 5, ak ukracujú uspokojenie jeho vymáhateľnej pohľadávky, sú voči nemu právne neúčinné. Toto právo má veriteľ aj vtedy, ak je nárok proti dlžníkovi z jeho odporovateľného právneho úkonu už vymáhateľný alebo ak už bol uspokojený.

§ 42b :

(1) Právo odporovať právnym úkonom môže uplatniť veriteľ žalobou.

(2) Právo odporovať právnemu úkonu sa uplatňuje proti tomu, kto mal z odporovateľného právneho úkonu dlžníka prospech.

(3) Právo odporovať právnemu úkonu možno uplatniť nielen proti osobám, ktoré s dlžníkom dojednali odporovateľný právny úkon, ale aj proti ich dedičom alebo právnym nástupcom; proti tretím osobám len vtedy, ak im boli známe okolnosti odôvodňujúce odporovateľnosť právnemu úkonu proti ich predchodcovi.

(4) Právny úkon, ktorému veriteľ s úspechom odporoval, je právne neúčinný a veriteľ môže požadovať uspokojenie svojej pohľadávky z toho, čo odporovateľným právnym úkonom ušlo z dlžníkovho majetku; ak to nie je možné, má právo na náhradu voči tomu, kto mal z tohto úkonu prospech."

Teda bude potrebné podať žalobu voči terajšiemu vlastníkovi nehnuteľnosti. Keďže v otázke neuvádzate, kedy došlo k prevodu nehnuteľnosti na manželku dlžníka, poznamenávame, že podľa ust. Obč. zákonníka je lehota na podanie žaloby tri roky od účinnosti odporovateľného právneho úkonu.

4./ Odporúčame obratom kontaktovať advokáta.

 

DOPLNENIE :

1./ Vo o veci musíte komunikovať so súdnym exekútorom.

2./ Dôležité pre posúdenie toho, či dom môže byť exekvovaný je kedy došlo k podaniu návrhu na vykonanie exekúcie a kedy došlo k  zrušeniu BSM, resp. prevodu majetku na manželku. Sme názoru, že pokiaľ došlo k prevodu majetku na manželku po podaní návrhu na vykonanie exekúcie, je treba podať návrh súdnemu exekútorovi, aby predmetom exekúcie bol aj predmetný dom a to v súlade s ust. § 61d/ exek. poriadku, na čo písomne upozornite súdneho exekútora /citujeme/ : 

"§ 61d Nakladanie s majetkom podliehajúcim exekúcii
(1) Po doručení upovedomenia o začatí exekúcie nemožno nakladať s majetkom podliehajúcim exekúcii bez predchádzajúceho písomného súhlasu exekútora s výnimkou bežných právnych úkonov.
(2) Nakladanie s majetkom v rozpore so zákazom podľa odseku 1 nemá vplyv na platnosť právneho úkonu. Takýto právny úkon je však voči oprávnenému neúčinný a nárok oprávneného môže byť uspokojený v exekúcii z toho, čo ušlo, a to bez toho, aby musel takémuto právnemu úkonu odporovať, ak ide o nakladanie s majetkom v prospech osôb podľa § 42a ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka, ktoré o prebiehajúcej exekúcii vedeli alebo pri vynaložení náležitej starostlivosti museli vedieť."


Aktuálny stav nehnuteľnosti nájdete na stránke www.katasterportal.sk. 


Návrh na splátkový kalendár môžete podať, ale najprv odporúčame riešiť nehnuteľnosť, ktorá bola prevedená na manželku.


Poznamenávam, že podľa § 41 exek. poriadku mal Váš bývalý manžel podať tzv. vyhlásenie o majetku pre súdneho exekútora,  kde mal uviesť aj zoznam majetku prevedeného na iné osoby podľa  § 42 a nasl. Obč. zákonníka, t.j. prevod domu na manželku. 


 


Podotázka: Platobný rozkaz a splatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa Vám ospravedlniť, poskytla som Vám nesprávne informácie. Pán si prepísal svoj dom na manželku ešte pred doručením platobného rozkazu. Napriek tomu tam naďalej žije a má tam aj trvalý pobyt. Zaoberá sa obchodovaním s financiami vo Forexe, a preto sa takto zabezpečil. Povyberal od viacerých ľudí peniaze, ktoré im nevýhodne zainvestoval a dodnes peniaze nevrátil. Ako podnikateľ si preto vopred rozdelil majetok so svojou manželkou, dom prepísal na ňu a tým je chránený. L.

Odpoveď: Platobný rozkaz a splatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 26.08.2018)

Dobrý deň,

my sme pochopili otázku správne, teda tak, že prepísal na manželku dom z toho dôvodu, aby sa vyhol vymoženiu dlžnej sumy tým, že v exekúcii bude dom predaný, nakoľko už v čase prepísaniu domu na manželku vedel, že má dlhy, ktoré nebude vedieť uhradiť.

Odporúčame kontaktovať advokáta.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platobný rozkaz a splatenie dlhu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.