Máte
otázku?

Peniaze od rodičov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Peniaze od rodičov

Dobrý deň, ráda by som sa Vás opýtala na problém, ktorý sa týka peňazí od rodičov. Ide o to, že moji rodičia dali mojej sestre v roku 1988 sumu 32 900 slovenských korún a mne v roku 1995 sumu 50 000 slovenských korún. Nedávno mi mama dala ešte 5 000 eur, lebo považovala, že mi v minulosti dala menej peňazí ako sestre. Dôvodom bolo to, že slovenská koruna mala v roku 1988 väčšiu hodnotu než v roku 1995, tak mi chcela rozdiel dorovnať týmito 5 000 eurami. Nedávno som vyplatila sestru z našeho domu a k tejto výplate som zahrnula aj tých 5 000 eur, ktoré som dostala od mamy. Sestra mi teraz závidí a vyčíta, že som ju vyplatila s peniazmi od mamy. Keď som si pozrela inflačnú kalkulačku, zistila som, že je tam rozdiel medzi rokom 1988 a rokom 1995. Som z toho nešťastná, nechcem, aby mi sestra vyčítala peniaze od mamy. Preto by som Vás prosila o váš nestranný názor. Koľko by mi mama mala dať eur, aby bol dar obom deťom rovnaký a spravodlivý? Ďakujem pekne. M.

Odpoveď: Peniaze od rodičov

Dobrý deň, vo veci predpokladáme, že vaša mama ešte žije, teda aspoň v otázke neuvádzate, že vaša mama zomrela.

Ak sa mama rozhodla darovať vám peniaze, síce v rozdielnej sume aj vzhľadom na prepočet slov. koruny na eurá, bolo to jej rozhodnutie a zrejme mala na to dôvod. Vy nie ste povinná vaša sestru vyplácať, lebo nie je na to právny dôvod.

Ak by vaša mama už nežila /nevieme z otázky/, potom vaša sestra mala v dedičskom konaní žiadať započítanie uvedených darovaných peňazí vaše dedičské podiely a vec by sa rozhodla v dedičskom konaní. Rovnako to platí pre prípad, že mama žije a ak by zomrela, sestra môže žiadať započítanie darov na dedičské podiely.

Ak by sme teoreticky vychádali z matemat. výpočtu, rozdiel v slov korunách je 17100, pričom vy ste ešte dostali 5000 €, pričom ste sestru vyplatili z rodičovského domu. Nevieme síce na základe čoho, ale ak mama žije a mama bola vlastníkom domu a dom darovala výlučne vám, vy nie ste povinná sestru vyplácať. Ak ste sestru vyplatili na tom základe, že mama vám darovala dom a vy ste sestre vyplatili ďalšie peniaze len na tomto základe, aby sestra v podstate neprišla o budúce dedičstvo, neboli ste zo zákona povinná tak urobiť, lebo vaša mama môže so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia. Sme názoru, že ak ste sestru vyplatili na základe toho, že mama vám darovala za svojho života dom, a vy ste setru vyplatili z jej prípadného budúceho dedčistva, sestra môže byť nadmieru spokojná a poďakovať sa vám ako dobrej sestre. Toto je náš názor.

Trápi vás "Peniaze od rodičov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Peniaze od rodičov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Darovanie peňazí počas trvania manželstva

    Moji rodičia mi darovali peniaze z predaja polí. Tieto peniaze som využila na opravu domu, ktorý mi darovali rodičia, a to aj môjmu manželovi. Napriek tomu.

  • Darovanie peňazí

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je potrebné zdaňovať peniaze, ktoré rodičia darujú svojim deťom. Nejde pritom o dedičské konanie. Ďakujem. Odpoveď ...

  • Ako dostať požičané peniaze späť

    Dobrý deň, z otázky v konečnom dôsledku vyplýva, že manžel peniaze preposlal prostredníctvom banky, manžel má doklad o poslaní peňazí na účet svojich rodičov.

  • Vysporiadanie BSM

    Ako platbu sme použili peniaze z predaja predchádzajúceho bytu a zvyšok nám doplatili manželovi rodičia v sume cca 10-15 000 eur. Byt je prepísaný na nás oboch ...

  • Peniaze z dedičstva pri rozvode

    Dobrý deň, pred nedávnom som prebrala dom od svojich rodičov a peniaze z predaja, 14000 eur, som vložila na termínovaný účet na moje meno.

  • Prepis rodičovského domu bez súhlasu súrodencov

    Pokiaľ však tieto peniaze chcú rodičia dať Vašim súrodencom môžete to urobiť aj tak, že nechát dom oceniť znalcom a z predmetnej ceny odpočítate tretinu ...

  • Investícia do cudzej nehnuteľnosti

    ... peniaze, konkrétne ... Momentálne dom nechcú, ale ľudia sa menia a do domu investujem peniaze, čím získava na hodnote a po smrti rodičov bude mať väčšiu hodnotu.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.