Máte
otázku?

Disponent bankového účtu a dedičské konanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Disponent bankového účtu a dedičské konanie

Dobrý deň. Osoba, ktorá žila s nami v jednej domácnosti, zomrela minulý rok. Presne v deň jej úmrtia som vybral z jej účtu peniaze, ktoré mi mala požičané (4000 €), keďže som bol na tomto účte vedený ako disponent. Pred dvoma týždňami prebehlo dedičské konanie, kde bol spomenutý iba zostatok na účte (2000 €). Dobičské konanie bolo právoplatne skončené. V týchto dňoch dedičia napádajú mňa (ja som nič nezdedil), tvrdia, že im nesúladuje zostatok na účte a chcú to riešiť cez políciu alebo súd. Moja otázka znie: Je možné získať od banky výpis z účtu zosnulého na základe preukázaného dedičského konania, aj keď už bolo právoplatne rozhodnuté a dediči s ním súhlasili? A zároveň, ako je možné, že do dedičského konania bola zarátaná iba suma zostatku (spomenutých 2000 €)? Je možné to napadnúť a nahlásiť ma na políciu, prípadne ma súdne stíhať? Neviem, ako mám ďalej postupovať. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Disponent bankového účtu a dedičské konanie

Dobrý deň,
pokiaľ do dedičského konania bola zahrnutá len suma 2000 € a táto predstavuje zostatok na bankovom účte v čase úmrtia, postup notára bol správny.

Vám ako disponentovi na bankovom účte zaniklo oprávnenie nakladať s účtom majiteľa dňom jeho úmrtia.

Uvádzate, že z účtu ste si vybrali sumu 4000 € z dôvodu, že Vám ju dlhoval majiteľ účtu titulom pôžičky. Podstatné v tomto smere je to, či máte doklad o poskytnutí pôžičky, ako ste sa dohodli na jej vrátení od majiteľa účtu ako poručiteľa.

Uvádzame, že v prípade, že by dedičia podali trestné oznámenie na políciu, banka je oprávnená im podať informáciu o pohyboch na bankovom účte majiteľa účtu.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Disponent bankového účtu a dedičské konanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Disponent bankového účtu a dedičské konanie (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako postupovať v nasledujúcej situácii. Má známa má manžela v umelom spánku a vyskytol sa problém, keďže nie je disponentkou jeho účtu a tiež nevie pristúpiť do bankovej aplikácie, pretože nepozná heslo. Jedná sa o banku VÚB. Banka by normálne mohla vygenerovať nové heslo do internetového bankovníctva, ale žiadosť by musel podpísať jej manžel, čo v jeho súčasnom stave nie je možné. Ona by len potrebovala vedieť, ako sú nastavené trvalé príkazy na účte a či mu bol pripísaný januárový plat. Skúšala sa obrátiť priamo na banku, dokonca ich aj osobne navštívila, ale nevedeli jej pomôcť, pretože nie je oficiálnou disponentkou účtu. Chcela by som sa preto opýtať, či existuje možnosť, ako tento problém vyriešiť spojením s notárom a na základe napríklad lekárskej správy alebo iného dokumentu, ktoré by banku oprávnilo ju informovať o stave manželovho účtu a prípadných finančných transakciách. Keďže je v situácii zúfalstva a nevie, ako postupovať, obraciam sa na vás s dúfajúc, že budete vedieť poradiť. Vopred ďakujem za vašu odpoveď. S pozdravom, D.

Odpoveď: Disponent bankového účtu a dedičské konanie

(odpoveď odoslaná: 03.02.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že banka v tomto smere postupuje správne a ak manželka nie je ani disponentka účtu, nik jej neoznámi platby a stav účtu.

Jediným riešením je kontaktovať dodávateľom médií /napr. elektrina, plyn, správcu byt. domu a pod./ či vo veci nie sú nedoplatky,čo by ste sa však mohli dozvedieť aj z upomienok.

Ak by tento zdravotný stav mal trvať dlho a je predpoklad, že manžel bude žiť, potom je možné len podať návrh na súd o obmedzenie spôsobilosti na právne úkony a vás ustanoviť za opatrovníka.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Disponent bankového účtu a dedičské konanie (Dedičské právo)

Dobrý deň, prosím Vás, je možné získať výpis z manželovho účtu v banke? Za akých podmienok ho môžem obdržať? Ďakujem. Jana

Odpoveď: Disponent bankového účtu a dedičské konanie

(odpoveď odoslaná: 09.12.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak nie ste spolumajiteľom účtu a teda výlučným majiteľom bankového účtu je manžel, výpis z účtu Vám banka neposkytne /bankové tajomstvo/.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Disponent bankového účtu a dedičské konanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Vkladná knižka - disponovanie po úmrtí

    Vkladná knižka nebola súčasťou dedičského konania (ktorého sa banka podľa mňa neoprávnene ... Ak existoval disponent bankového účtu, potom v zmysle ust.

  • Prevedenie financií z účtu

    Notár sa vyjadril, že on rieši stav účtu v dedičskom konaní ku dňu úmrtia matky. ... Bude potrebné v banke vyžiadať výpis z bankového účtu Vašej mamy za čo ...

  • Vkladná knižka a dispozičné právo

    V rámci dedičského konania sa dedičia vždy môžu dohodnúť o vyporiadaní dedičstva ... ak ste disponentom, máte právo voči banke vyberať z bankového účtu (z ...

  • Dedičské konanie

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom dedičského konania, ... Pokiaľ ide o bankové účty, tu bude rozhodujúci ich stav v deň úmrtia manžela.

  • Dedenie v prípade smrti manžela

    Uvádzame, že v dedičskom ani po dedičskom konaní sa neplatí žiadna daň z dedičstva, ... Ak by som si zriadila osobný účet, kde by disponentom nebol manžel, ...

  • Dedičské konanie a ďalší postup

    Dobrý deň, v dedičskom konaní sa prejednáva iba majetok a dlhy poručiteľa, ... už nebude predmetom dedenia, lebo Vy by ste boli majiteľom bankového účtu.

  • Obnova dedičského konania po predkoch

    Môžem sám požiadať o obnovu dedičského konania a zdediť podiel z pôdy, ktorá nebola ... banka nenahlásila resp. neuviedla obidva účty do dedičského konania, ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.