Máte
otázku?

Odvolanie sa na výšku výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Odvolanie sa na výšku výživného

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj priateľ podal návrh na zníženie výživného, keďže jeho aktuálny príjem je v čistom 320 €. Platí však výživné vo výške 100 €. Jeho návrh bol zamietnutý s argumentom, že odišiel z práce, kde mal vyšší príjem. Nanešťastie, v predošlom zamestnaní mal príjem len do 400 € a stále sa mu nedarilo platiť výživné vo výške 100 €. Navyše má dlhy a z jeho platu mu exekútor už sťahuje čiastku. Mimo to musí ešte pokrývať nájom a stravu. Ako je možné, že súd nebol citlivý na jeho situáciu a neznížil mu výživné aspoň na 50 €? Takýto prístup môže ľudí nútiť k nelegálnym krokom. Môj priateľ chcel platiť výživné poctivo, avšak v nižšej čiastke, a to mu nebolo umožnené. Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie sa na výšku výživného

Dobrý deň

súd pri určení výživného skúma pomery rodičov mal. dieťaťa. Súd nemusí brať ohľad na takú situáciu, do ktorej sa dostal povinný (ten kto je zaviazaný platiť výživné) svojím pričinením, teda že napr. odmietol prácu, kde mal vyšší príjem.

 

Tak istoto súd neberie do úvahy, že otec dieťaťa má dlhy, ktoré musí splácať. Mal. dieťa má právo podielať sa na životnej úrovni svojich rodičov. 

 

Podľa§ 62 ods. 5 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine:

 

“5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.” 

 

Tedavýživné má prednosť pred akýmikoľvek inými výdavkami povinného. Samozrejme pokiaľ nie je rozhodnutie právoplatné, priateľ sa môže voči nemu odvolať na krajský súd. 

 

Trápi vás "Odvolanie sa na výšku výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odvolanie sa na výšku výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa problému s výživným. Môj bývalý partner, otec môjho dieťaťa, mal platiť výživné vo výške 200 eur. Mal tiež uhradiť dlžnú sumu 400 eur prostredníctvom splátok vo výške 20 eur. Avšak odvolal sa, tvrdiac, že skončil svoj pracovný pomer v deň, kedy súd rozhodol o výživnom, hoci stále pracuje. Nesúhlasím s jeho odvolaním, keďže som jedinou opatrovníčkou nášho maloletého dieťaťa a vynakladám veľké úsilie, aby som ho dokázala uživiť. Rada by som vedela, ako by mal vyzerať dokument alebo list, v ktorom by som vyjadrila svoj nesúhlas a trvala na platení výživného. Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie sa na výšku výživného

(odpoveď odoslaná: 23.08.2023)

Dobrý deň,
ak otec podal odvolanie, tak toto by Vám malo byť doručené s tým, že Vás súd vyzve nato, aby ste sa k podanému odvolaniu vyjadrili a určí Vám nato lehotu, ktorá bude uvedená vo výzve. V tejto lehote podajte vyjadrenie. Presný vzor na vyjadrenie nie je, avšak môžete uviesť, že sa s rozhodnutím súdu prvého stupňa stotožňujete a považujete ho za správne v celom rozsahu a navrhujete ho potvrdiť. Zároveň uveďte aj to čo uvádzate vyššie, že podľa Vašej vedomosti otec stále pracuje. Ďalej bude potrebné k vyjadreniu uviesť aj o akú vec ide a akému súdu je určená. Ak by ste potrebovali s vypracovaním vyjadrenia pomôcť, tak je možné obrátiť sa aj na advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odvolanie sa na výšku výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako je potrebné reagovať na návrh o výživnom, ktorý bol podaný prostredníctvom advokátky.

Odpoveď: Odvolanie sa na výšku výživného

(odpoveď odoslaná: 05.05.2022)

Dobrý deň,
odpoveď na túto otázku bez znalostí podrobností je veľmi zložitá. Odporúčam Vám vyhľadať advokáta, ktorý by Vám vedel poradiť osobne alebo aj prevziať Vaše zastupovanie. K návrhu je potrebné určite sa vyjadriť, navrhnúť vykonať dokazovanie a uviesť svoj návrh na rozhodnutie súdu vo veci.


Podotázka: Odvolanie sa na výšku výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako to je, keď otec dieťaťa má naordinované výživné vo výške 30 eur, ale posiela iba 5 eur mesačne. Dá sa proti tomu niečo robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie sa na výšku výživného

(odpoveď odoslaná: 08.06.2017)

Dobrý deň,

vo Vami opísanej situácii máte dve možnosti (jedna nevylučuje druhú, je možné ich vzájomne aj kombinovať):

1. Vykonateľné súdne rozhodnutie (teda v prípade výživného súdne rozhodnutie, ktoré bolo doručené) je spôsobilým exekučným titulom. Teda ak otec dieťaťa dobrovoľne neuhrádza výživné v súdom stanovenej výške, môžete podať návrh na vykonanie exekúcie súdnym exekútorom. Ten je jedinou oprávnenou osobou, ktorá môže siahnuť na majetok otca dieťaťa.

2. Druhou možnosťou je podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zanedbania povinnej výživy. Tohto trestného činu sa podľa § 207 ods. 1 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v účinnom znení dopustí ten, kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, a za to sa potrestá trestom odňatia slobody až na dva roky. Ak otec dieťaťa neplatí v celej súdom stanovenej výške výživné aspoň tri mesiace (v období dvoch rokov), sú naplnené formálne znaky uvedeného trestného činu.

Návrh na výkon exekúcie môžete podať u ktoréhokoľvek súdneho exekútora a trestné oznámenie môžete podať na polícii alebo prokuratúre.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odvolanie sa na výšku výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.