Máte
otázku?

Odstúpenie od pracovnej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Žilina

Otázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či musím nástupiť do práce, keďže som už podpísala pracovnú zmluvu. Zaujímalo by ma, či je možné pravne napadnúť takéto rozhodnutie zo strany zamestnávateľa. V pracovnej zmluve mám uvedený skrátený pracovný čas, avšak nie je konkrétne definované, koľko hodín mám pracovať. Rada by som pochopila svoju situáciu, do ktorej som sa dostala neprečítaním pracovnej zmluvy pred jej podpísaním. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

Dobrý deň,

ak ste už uzatvorili pracovnú zmluvu, do dňa začatia výkonu práce, dohodnutého v pracovnej zmluve, by ste mohli od pracovnej zmluvy odstúpiť, len ak ste pri jej uzatváraní konali v omyle, ktorý ale musel byť druhému účastníkovi zmluvy (zamestnávateľovi) známy. Nakoľko z Vašej otázky táto skutočnosť nevyplýva, ste povinná (za predpokladu ak sa so zamestnávateľom nedohodnete do dňa nástupu do práce inak) do práce nastúpiť.

Dňom nástupu do práce vzniká pracovný pomer, ktoré je možné skončiť len jedným zo spôsobov, ktoré sú ustanovené v Zákonníku práce. Týmito spôsobmi skončenia pracovného pomeru sú: uzavretie dohody so zamestnávateľom, vypovedanie zmluvy, okamžité skončenie a skončenie v skúšobnej dobe.

Ak sa zamestnávateľ na skončení Vášho pracovného pomeru (alebo skončení pracovnej zmluvy ešte pred dňom nástupu do práce s Vami nedohodne) bolo by Vo Vašom pre Vás najjednoduchšie skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe (samozrejme za predpokladu, že ste sa na skúšobnej dobe a jej dĺžke v pracovnej zmluve dohodli). Pracovný pomer možno v skúšobnej dobe skončiť kedykoľvek bez uvedenia dôvodu. Toto písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe by ste mala zamestnávateľovi oznámiť aspoň tri dni pred dňom, ktorý v písomnom oznámení označíte ako deň skončenia pracovného pomeru. Inak môžete pracovnú zmluvu len vypovedať, pričom počas výpovednej doby ste povinná plniť všetky svoje povinnosti vyplývajúce Vám z pracovnej zmluvy. 

Skutočnosť, že v pracovnej zmluve nemáte konkrétne definovanú dĺžku pracovného času nemá žiadny vplyv na platnosť pracovnej zmluvy, nakoľko toto nie je podstatnou náležitosťou pracovnej zmluvy (podľa § 43 ods. 1 Zákonníka práce).

Trápi vás "Odstúpenie od pracovnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na odstúpenie od pracovnej zmluvy pred nástupom do zamestnania zo strany zamestnanca. Dňa 28. septembra som podpísala zmluvu s nástupom 2. októbra. Po detailnom preštudovaní zmluvy doma som objavila skutočnosti, s ktorými som nebola oboznámená a s ktorými nesúhlasím. Kontaktovala som potenciálneho zamestnávateľa s tým, že za týchto podmienok do práce nenastúpim. Povedal mi, že v poriadku, že do práce nenastúpim, žiadny pracovný pomer nevzniká a teda nemusím nič ďalej riešiť. Opýtala som sa, či teda nie je potrebné ani písomne odstúpiť od zmluvy, na čo mi odpovedal, že už nemám žiadnu povinnosť. Je to takto v poriadku? Nemôže ma zamestnávateľ nejako právne napadnúť, že som do práce nenastúpila, aj keď som mu to telefonicky oznámila a preto vyjadril súhlas, že do práce nenastúpim? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 28.09.2023)

Dobrý deň, v prípade, že do práce dňa 02.10.2023 nenastúpite, pracovný pomer nevznikne.

Je to aj v prípade, že ste už podpísali pracovnú zmluvu. Zamestnávateľ Vás nemôže nijako právne napadnúť. 

Pri vzniku pracovného pomeru sa rozlišujú dve právne skutočnosti. Jednou je založenie pracovného pomeru, podpisom pracovnej zmluvy. Druhou je samotný vznik pracovného pomeru, ktorý nastáva dňom nástupu zamestnanca do práce. 

Podľa § 42 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."

Podľa § 46 Zákonníka práce, "Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."

Čiže, Vy máte za sebou len založenie pracovného pomeru, ale nie samotný vznik. Ak nenastúpite do práce v dohodnutý deň, pracovný pomer nevznikne. 

Ak by ste nedali ani vedieť zamestnávateľovi, a len by ste proste neprišli, tak zamestnávateľ by odstúpil od pracovnej zmluvy, čo však nie je Váš prípad.

Podľa § 19 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ má právo odstúpiť od pracovnej zmluvy, ak a) zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň nástupu do práce bez toho, aby mu v tom bránila prekážka v práci, b) zamestnanec do troch pracovných dní neupovedomí zamestnávateľa o prekážke v práci, ktorá mu bráni nastúpiť do práce v dohodnutý deň nástupu do práce, alebo c) zamestnanec bol po uzatvorení pracovnej zmluvy právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, gruzínsky občan podpísal pracovnú zmluvu, ale do práce nenastúpil a nemožno sa s ním fyzicky ani telefonicky spojiť. Ako má zamestnávateľ oznámiť, že odstupuje od pracovnej zmluvy, prípadne, že pracovný pomer nenastal? Musí v takom prípade zamestnávateľ riešiť odstúpenie, ak pracovný pomer vôbec nenastal? Zamestnanec si zmluvu ponechal. Ďakujem, Anna.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 04.05.2023)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí pre doručovanie oznámenia o odstúpení od pracovnej zmluvy z dôvodu, že zamestnanec nenastúpil v dohodnutý deň do práce ust. § 38 ods. 4/ a 5/ Zákonníka práce :

"(4) Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne. (5)Pri doručovaní písomností poštovým podnikom musia byť splnené podmienky  podľa osobitného predpisu."   Z uvedeného vyplýva, že odstúpenie treba poslať na adresu zamestnanca, ktorú uviedol v pracovnej zmluve doporučene Odstúpenie sa musí vykonať písomne, inak je neplatné.

Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám pripravenú pracovnú zmluvu, ktorú som ešte nepodpísala. Pracovný pomer by mal začať 1.3.2022. Medzitým som si však našla inú, lepšiu prácu. Aké sú moje povinnosti voči zamestnávateľovi, u ktorého som ešte nepodpísala pracovnú zmluvu? Musím mu to nejako oznámiť? Veronika.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 16.02.2022)

Dobrý deň, ak Vám budúci zamestnávateľ predložil návrh pracovnej zmluvy, ktorý ste nepodpísala a nedoručila zamestnávateľovi, potom je treba len treba oznámiť zamestnávateľovi, že pracovnú zmluvu nepodpíšete a do práce nenastúpite. Ide len o to, aby zamestnávateľ sa vedel tiež zariadiť a zariadiť výkon práce, na ktorú ste mali nastpiť Vy. Žiadne sankcie Vám za uvedené nehrozia. Oznámenie postačuje aj emailom.


Trápi vás "Odstúpenie od pracovnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám podpísanú pracovnú zmluvu od 1.9.2021. Chcela by som však od tejto pracovnej zmluvy odstúpiť. Mohli by ste mi poradiť, akým spôsobom mám napísať odstúpenie od pracovnej zmluvy, podľa ktorého paragrafu a zároveň aký je časový limit na odstúpenie od podpisanej pracovnej zmluvy? Ďakujem.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 17.05.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platia ust. § 18 a nasl. Zákonníka práce, ktoré citujeme :

"§ 18  : Zmluva podľa tohto zákona alebo iných pracovnoprávnych predpisov je uzatvorená, len čo sa účastníci dohodli na jej obsahu.
§ 19
(1) Účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo.
(2) Zamestnávateľ má právo odstúpiť od pracovnej zmluvy, ak
a) zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň nástupu do práce bez toho, aby mu v tom bránila prekážka v práci,
b) zamestnanec do troch pracovných dní neupovedomí zamestnávateľa o prekážke v práci, ktorá mu bráni nastúpiť do práce v dohodnutý deň nástupu do práce, alebo
c) zamestnanec bol po uzatvorení pracovnej zmluvy právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
(3) Odstúpiť od pracovnej zmluvy podľa odseku 2 možno najneskôr do začatia výkonu práce zamestnancom. Odstúpenie od pracovnej zmluvy musí byť písomné, inak je neplatné.
 
§ 46
Vznik pracovného pomeru
Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."

Z uvedených zák. ustanovení vyplýva, že Vy ako zamestnanec môžete od pracovnej zmluvy odstúpiť podľa § 19 ods. 1 ZP, t.j. odstúpite od prac. zmluvy pre omyl.

Nevieme čo je dôvodom, že nechcete pracovať pre zamestnávateľa a preto najjednoduchším riešením je, aby ste túto okolnosť, že dňom 1.9.2021 nenastúpite do práce, oznámili zamestnávateľovi a pracovnú zmluvu zrušili písomne.


Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, podpísala som pracovnú zmluvu, ktorá je platná od 1. 6. a následne som do práce aj nastúpila. Teraz si uvedomujem, že to bola chyba a chcela by som od zmluvy odstúpiť. Dá sa zmluva anulovať? V súčasnosti je 2. 6., to znamená, že by som 3. 6. chcela spätne zrušiť zmluvu. Je to možné? Ďakujem vopred.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 05.06.2020)

Dobrý deň,
Zákonník práce síce pozná inštitút odstúpenia od zmluvy, avšak predpoklady, kedy je možné tak spraviť sú striktne viazané a upravené. Nájdete ich v ustanovení § 19 Zákonníka práce. Zamestnanec môže od zmluvy odstúpiť, keď konal v omyle, ktorý musel byť druhej strane známy a omyl sa týka takej okolnosti, bez ktorej by nedošlo k uzatvoreniu zmluvy.

Bez ohľadu na to, či sú tieto podmienky vo Vašej veci naplnené alebo nie. Odstúpiť od pracovnej zmluvy je možné iba do okamihu nástupu do práce (začatia výkonu práce).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ako môžem odstúpiť od pracovnej zmluvy, ktorú som podpísala. Chcela by som ju zrušiť, pretože keby som nastúpila do práce a skončila pomer v skúšobnej dobe, musela by som zaplatiť náklady na školenie vo výške 1800 eur. Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 09.11.2016)

Dobrý deň, podľa § 19 ods. 1 Zákonníka práce, účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo. Z uvedeného dôvodu môže od pracovnej zmluvy odstúpiť ako zamestnávateľ, tak i zamestnanec. Vo Vašom prípade Vám mohlo vzniknúť právo odstúpiť od pracovnej zmluvy pre omyl vo vôli uzavrieť zmluvu s týmto obsahom, teda s povinnosťou zaplatiť náklady na školenie. V prípade, že bezdôvodne nenastúpite do práce v dohodnutý deň nástupu, vznikne právo na odstúpenie od pracovnej zmluvy Vášmu zamestnávateľovi. V každom prípade zákon vyžaduje písomnú formu odstúpenia.


Trápi vás "Odstúpenie od pracovnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odstúpenie od pracovnej zmluvy (Pracovné právo)

Podpísala som dodatok k pracovnej zmluve ešte pred skončením pracovnej zmluvy na dobu určitú. Tento dodatok rieši predĺženie pracovnej zmluvy na ďalšie obdobie. Môžem od tohoto dodatku odstúpiť, ak som medzitým dostala ponuku od iného zamestnávateľa?

Odpoveď: Odstúpenie od pracovnej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 31.10.2016)

Dobrý deň. Vo všeobecnosti platí, že od zmluvy možno odstúpiť vtedy, ak to ustanovuje zákon, alebo ak sa na tom účastníci zmluvy dohodli. Zákonník práce rieši možnosť odstúpenia od zmluvy v § 19. Z Vašej stručnej otázky však usudzujem, že v danom prípade Vám právo na odstúpenie od dodatku k pracovnej zmluve nevzniklo.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odstúpenie od pracovnej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.