Máte
otázku?

Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve

Dobrý deň, koncom júna som podpísala pracovnú zmluvu s nástupom od 1. 9. 2017. Medzitým sa mi však naskytla iná pracovná ponuka s nástupom 1. 8. 2017, ktorú som prijala a nastúpila do práce. Mala som na mysli, že v prípade, ak sa mi tam nebude páčiť, stále mám v "rukáve" prvú už podpísanú zmluvu. No v tejto práci sa mi celkom páči a chcem v nej naďalej pokračovať. Rada by som sa informovala, ako sa dá ukončiť prvá podpísaná pracovná zmluva ešte pred nástupom. Mala by som totiž nastúpiť 1. 9., ale už som zamestnaná. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve

Dobrý deň, na vašu otázku odpovedáme nasledovne a súčasne vyslovujeme svoj právny názor :

 

 

I. ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA ÚPRAVA

Problém nenastúpenia do práce aj napriek uzatvorenej PZ hlavne z dôvodu, že zamestnanec si medzičasom nájde inú, hlavne lepšie platenú prácu, je problém, s ktorým sa stretávame aj v našej advokátskej kancelárii.

Základná právna úprava pracovného pomeru problému vychádza z ustanovení Zákonníka práce (ďalej iba "ZP").

Ako základný predpis v pracovnoprávnych vzťahoch upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb pre právnické osoby alebo fyzické osoby a kolektívne pracovnoprávne vzťahy.

Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom.

Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.

Ak tento zákon v prvej časti neustanovuje inak, vzťahujú sa na právne vzťahy z pracovného pomeru všeobecné ustanovenia Občianskeho zákonníka.

 

Pred samotným uzatvorením pracovnej zmluvy (§ 41 ZP)  vás mal  zamestnávateľ s právami a povinnosťami, ktoré pre  vyplynú z pracovnej zmluvy, s pracovnými podmienkami a mzdovými podmienkami, za ktorých má prácu vykonávať.

Ak osobitný právny predpis vyžaduje na výkon práce zdravotnú spôsobilosť na prácu, psychickú spôsobilosť na prácu alebo iný predpoklad, zamestnávateľ môže uzatvoriť pracovnú zmluvu len s fyzickou osobou zdravotne spôsobilou alebo psychicky spôsobilou na túto prácu alebo s fyzickou osobou, ktorá spĺňa iný predpoklad.

 

"Zamestnávateľ môže od fyzickej osoby, ktorá sa uchádza o prvé zamestnanie, vyžadovať len informácie, ktoré súvisia s prácou, ktorú má vykonávať. Zamestnávateľ môže od fyzickej osoby, ktorá už bola zamestnávaná, požadovať predloženie pracovného posudku a potvrdenia o zamestnaní.

Zamestnávateľ nesmie vyžadovať od fyzickej osoby informácie

a) o tehotenstve,

b) o rodinných pomeroch,

c) o bezúhonnosti s výnimkou, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú má fyzická osoba vykonávať,

d) o politickej príslušnosti, odborovej príslušnosti a náboženskej príslušnosti" (§ 41 ZP).

Vy ako fyzická osoba ste  povinná informovať zamestnávateľa o skutočnostiach, ktoré bránia výkonu práce alebo ktoré by mohli zamestnávateľovi spôsobiť ujmu, a o dĺžke pracovného času u iného zamestnávateľa ak ide o mladistvého.

Zamestnávateľ pri prijímaní fyzickej osoby do zamestnania nesmie porušiť zásadu rovnakého zaobchádzania, ak ide o prístup k zamestnaniu (§ 13 ods. 1 a 2).

Treba vedieť, že pracovnoprávne vzťahy vznikajú najskôr od uzatvorenia pracovnej zmluvy alebo dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, ak tento zákon alebo osobitný predpis neustanovuje inak. (§ 1 ZP).

 

Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce (§ 43 ZP).

Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi (§ 42 ZP ).

"V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie okrem náležitostí už uvedených aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. V  pracovnej zmluve možno dohodnúť ďalšie podmienky, o ktoré majú účastníci záujem, najmä ďalšie hmotné výhody (§ 43 ZP)."

 

 

 

II. NENASTÚPENIE DO PRÁCE A PRÁVNE DôSLEDKY

 

Teraz platná právna úprava nenastúpenia do práce je v ust. § 19 ZP a od 01.09.2011 je nasledovná :

§ 19 Ods. 1)  :

"Účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo."

Pozn. : Účastníkom je ako zamestnanec, tak aj zamestnávateľ 

§ 19 ods. 2 a 3  ZP :

"Zamestnávateľ má právo odstúpiť od pracovnej zmluvy, ak

a) zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň nástupu do práce bez toho, aby mu v tom bránila prekážka v práci,

b) zamestnanec do troch pracovných dní neupovedomí zamestnávateľa o prekážke v práci, ktorá mu bráni nastúpiť do práce v dohodnutý deň nástupu do práce, alebo

c) zamestnanec bol po uzatvorení pracovnej zmluvy právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.

Odstúpiť od pracovnej zmluvy podľa odseku 2 možno najneskôr do začatia výkonu práce zamestnancom. Odstúpenie od pracovnej zmluvy musí byť písomné, inak je neplatné."

 

ZP teda nemá obdobné oprávnenie pre zamestnanca aké ho má zamestnávateľ podľa vyššie uvedeného, t. j.  odstúpenie v konkrétnych prípadoch.

Možnosť odstúpenia zamestnanca od PZ je daná z dôvodov uvedených v ust. § 19 odst. 1 ZP z dôvodu : "Účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo."

Podľa ust. § 1 ZP "ak  ZP v prvej časti neustanovuje inak, vzťahujú sa na právne  pracovnoprávne vzťahy  všeobecné ustanovenia Občianskeho zákonníka".  Podľa ust . § 49 OZ  platí,  že "účastník, ktorý uzavrel zmluvu v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok, má právo od zmluvy odstúpiť."

 

Tieseň zákon nedefinuje. Podľa súdnej praxe za tieseň vo všeobecnosti možno považovať stav osoby (hospodársky alebo sociálny), v ktorom sa táto ocitla bez ohľadu na jeho dôvod a pôvod, a ktorý na ňu pôsobí do tej miery (dolieha takým spôsobom a závažnosťou), že uzavrie zmluvu pre ňu nápadne nevýhodnú (spôsobujúcu jej ujmu), ktorú by inak (nebyť tohto stavu) neuzavrela. Tieseň je teda objektívny stav, do ktorého sa osoba, ktorej sa týka, mohla dostať aj vlastným pričinením. Nevyžaduje sa teda, aby druhý účastník (t.j. váš budúci zamestnávateľ ) zmluvy tieseň vyvolal alebo aby o nej vedel, stačí, že tieseň u účastníka v čase uzavretia zmluvy existuje. Zmeny, ktoré nastanú po uzavretí zmluvy, sú z tohto hľadiska právne bezvýznamné. Tieseň sama osebe však neumožňuje účastníkovi, aby odstúpil od pracovnej zmluvy, ktorú v tomto stave uzavrel.

Popri tiesni sa ešte vyžaduje, aby pre účastníka konajúceho v tiesni  (vy) súčasne vyplynuli zo zmluvy nápadne nevýhodné podmienky, teda v našom prípade zjavný nepomer medzi plneniami poskytovanými zamestnávateľom a plneniami poskytovanými zamestnancom podľa obsahu pracovnej zmluvy.

Právo na odstúpenie od zmluvy sa uplatňuje mimosúdnou cestou jednostranným právnym úkonom adresovaným druhému účastníkovi zmluvy. Odstúpenie sa stáva účinným, len čo prejav o odstúpení dôjde druhému účastníkovi - budúcemu zamestnávateľovi.  

 

 

  

 

III. ODPORÚČANIE A ZÁVER

Nepoznáme text pracovnej zmluvy, ktorú ste podpísala v 06/2017 s nástupom od 01.09.2017, ako ani pracovnú zmluvu, na základe ktorej už pracujete.

Teoreticky možné následky nenastúpenia do práce  od 1.9.2017 môžu byť rôzne. Avšak ust. ZP o náhrade škody sa vzťahujú len na zamestnanca a u vás nakoľko do práce nenastúpite, nestanete sa ani zamestnancom a preto nemôže na vás dopadať zodpovednosť podľa ZP. Možné dôsledy by teda vyplývali len z ust Obč. zákonníka zo všeobecnej zodpovednosti za škodu, ktorú by musel budúci zamestnávateľ preukázať, ale to je podľa nás len teoretická rovina.

 

 

Na základe  vyššie uvedeného odporúčame vám napísať   "zamestnávateľovi"  doporučený list, v ktorom mu uvediete, že odstupujete od pracovnej zmluvy  s nástupom do PP od  1.9.2017  a odvoláte sa na ust. § 19 ods. 1 ZP a ust. § 49 Obč. zákonníka, s tým, že uvediete, že zmluvu ste podpísala v tiesni  za nápadne nevýhodných podmienok, ktoré v liste uvediete tiež.

Dôvody tiesne a nápadne nevýhodných podmienok :  Nepoznáme váš prípad bližšie, obsah prac. zmlúv a podmienok v nich uvedených, preto len predpokladáme, že pred podpisom zmluvy ste bola nezamestnaná, či máte deti, Vaše osobné pomery, nevieme aké máte teraz plat. podmienky, aké sú v PZ s nástupom od 1.9.2017, o akú prácu sa jedná, aké sú pracovné podmienky a pod.  Preto musíte uviesť kombináciu konkrétnych okolností (nezamestnaná a nízka mzda vzhľadom k rozsahu budúcej práce, jej obtiažnosti a zodpovednosti).

Uvediete súčasne, že do pracovného pomeru nenastúpite.

Urobte tak čo najskoršie, aby sa zamestnávateľ vedel zariadiť.

 

 

 

 

Dúfame, že sme Vám pomohli.

 

 

 

 

 

 

Trápi vás "Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve (Pracovné právo)

Dobrý deň, včera som nastúpila na skúšobný deň do práce. Dopoludnia som sa cítila zdravotne dobre, nemala som bolesti krížov. Okolo 11-tej hodiny ma prišli opýtať, či mi práca vyhovuje a či nastúpim. Súhlasila som a podpísala pracovnú zmluvu s nástupom od nasledujúceho dňa. Avšak aktualizovala som vašu skúšobnú pracovnú deň a pracovala som do večera 12 hodín. Po skončení práce sa objavili bolesti v krížoch. Čo teraz s podpísanou zmluvou?

Odpoveď: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve

(odpoveď odoslaná: 06.01.2021)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že dňa 5.1.2021 ste nastúpili na skúšku do práce, či Vám práca bude vyhovovať. Uvádzame, že Zákonník práce takýto pojem ako skúšobná práca nepozná. Z otázky ďalej usudzujeme, že ste uvedeného dňa 5.1.2021 aj podpísali prac. zmluvu s nástupom zrejme dňa 7.1.2021, a tiež usudzujeme, že práce nechcete nastúpiť. Predpokladáme tiež, že v prac. zmluve máte dohodnutú skúšobnú dobu max. 3 mesiace.

Podľa ust. § 19 Zákonníka práce :

"(1) Účastník, ktorý konal v omyle, ktorý druhému účastníkovi musel byť známy, má právo od zmluvy odstúpiť, ak sa omyl týka takej okolnosti, že by bez neho k zmluve nedošlo.
(2) Zamestnávateľ má právo odstúpiť od pracovnej zmluvy, ak
a) zamestnanec nenastúpi do práce v dohodnutý deň nástupu do práce bez toho, aby mu v tom bránila prekážka v práci,
b) zamestnanec do troch pracovných dní neupovedomí zamestnávateľa o prekážke v práci, ktorá mu bráni nastúpiť do práce v dohodnutý deň nástupu do práce, alebo
c) zamestnanec bol po uzatvorení pracovnej zmluvy právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
(3) Odstúpiť od pracovnej zmluvy podľa odseku 2 možno najneskôr do začatia výkonu práce zamestnancom. Odstúpenie od pracovnej zmluvy musí byť písomné, inak je neplatné."

Podľa ust. § 46 Zákonníka práce platí :

"Vznik pracovného pomeru
Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."

Zo zák. ustanovenia § 19 ods. 2 ZP vyplýva, že ak nenastúpite do práce v dohodnutý deň vzniku prac. pomeru, možnosťou zamestnávateľa je odstúpiť od prac. zmluvy; rovnaká možnosť - odstúpiť od prac. zmluvy zo strany zamestnanca je daná avšak len z dôvodov uvedených v ust. §  19. ods. 1 ZP /viď vyššie/.

Aby sme vec pre Vás nekomplikovali, odporúčame, že ak nechcete do práce nastúpiť, oznámiť písomne  zamestnávateľovi, že do práce nenastúpite a ukončujete prac. pomer v skúšobnej dobe. Najlepšie bude doručiť zamestnávateľovi oznámenie o skončení prac. pomeru v skúšobnej dobe dňa 7.1.2021 osobne proti podpisu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve (Pracovné právo)

Dobrý deň. Ak som už podpísal pracovnú zmluvu, ktorá mi začne platiť až od 1.11.2018, a teraz som dostal lepšiu ponuku práce a chcem túto zmluvu zrušiť, je to možné bez problémov? Alebo ako to vlastne funguje? Momentálne mám zmluvu na dohodu platnú do 1.11.2018 a až potom začne platiť normálna zmluva. Neviem, či môžem túto zmluvu zrušiť a ísť do inej práce. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve

(odpoveď odoslaná: 18.09.2018)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Z otázky usudzujeme, že teraz máte podpísanú prac. zmluvu alebo formu nejakej dohody podľa Zákonníka práce na dobu určitú. 

Podľa ust. § 46 Zákonníka práce platí :
"Vznik pracovného pomeru
"Pracovný pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."

Ak teda 1.11.2018 nenastúpite do práce, potom pracovný pomer nevznikne. Možnosťou pre zamestnávateľa je § 19 Zákonníka práce odstúpiť od prac. zmluvy. 

Odporúčame oznámiť zamestnávateľovi, že do práce od 1.11.2018 nenastúpitea terajší Váš pracovný pomer končí  dňom 31.10.2018. Dôvod je ten, že zamestnávateľ Vám vydáva na Vašu žiadosť pracovný posudok v zmysle § 75 ZP a neviete, či sa k danému terajšiemu zamestnávateľovi nevrátite /ale to je len naša poznámka/
"§ 75 Pracovný posudok a potvrdenie o zamestnaní
(1) Zamestnávateľ je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok do 15 dní od jeho požiadania. Zamestnávateľ však nie je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok skôr ako dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Zamestnanec má právo nahliadnuť do osobného spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie."


Podotázka: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve (Pracovné právo)

Zamestnanec, ktorý bol zamestnaný na dohodu o vykonaní práce, nenastúpil do práce po dvoch odpracovaných dňoch, čo poškodilo aj nášho klienta. Poskytol som mu zálohu, pretože na začiatku nemal dostatok financií a odvtedy sa viac neukázal. Okrem toho si so sebou odniesol pracovnú uniformu a obuv. Prosím o radu, ako by som mal postupovať ďalej.

Odpoveď: Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve

(odpoveď odoslaná: 15.08.2016)

Dobrý deň, odporúčam Vám písomne vyzvať zamestnanca na vrátenie pomernej časti odmeny za prácu, ktorá prevyšuje odpracované hodiny a taktiež zverené pracovné oblečenie a obuv. Na zaslanie predmetnej výzvy ste oprávnený splnomocniť aj advokátsku kanceláriu. V prípade jej nerešpektovania, nemáte inú možnosť, ako sa svojho práva na zaplatenie určitej peňažnej čiastky, vrátenia pracovných pomôcok, resp. náhrady škody, domáhať súdnou žalobou.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nenastúpenie do práce pri podpísanej prac. zmluve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.