Máte
otázku?

Odchod do předčasného dôchodku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Odchod do předčasného dôchodku

Dobrý deň, rada by som sa poradila ohľadom predčasného dôchodku. Ako by som mala postupovať, keď zamestnávateľ nejaví záujem o prepustenie? Momentálne som na pracovnej neschopnosti a dátum odchodu do normálneho dôchodku mám na 24.04.2024. Ďakujem.

Odpoveď: Odchod do předčasného dôchodku

Dobrý deň,

odchod do dôchodku pri dosiahnutí dôchodkového veku, nie je dôvodom na skončenie pracovného pomeru. Veľa ľudí ešte pracuje aj v takomto veku. Zamestnávateľ nie je povinný s Vami ukončiť pracovný pomer a prepustiť Vás. 

Ak chcete ukončiť Váš pracovný pomer Vy, tak Vy musíte buď:

A) podať výpoveď podľa § 67 Zákonníka práce, bez uvedenia dôvodu,

alebo

B) sa môžete so zamestnávateľom dohodnúť na ukončení pracovného pomeru dohodou, k určitému konkrétnemu dátumu, podľa § 60 Zákonníka práce. 

Tieto možnosti A aj B môžete uskutočniť aj keď ste PN. Nečakajte, že zamestnávateľ Vás prepustí. Musíte Vy urobiť jeden z nasledujúcich možností A alebo B. Vyššie uvedené platí tak aj na dôchodok starobný, ako aj na dôchodok predčasný.

Podľa § 60 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c)a f)."

Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."

Podľa § 76a ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení."

Trápi vás "Odchod do předčasného dôchodku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odchod do předčasného dôchodku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Postup zamestnanca pri odchode do dôchdku

    ... dôchodku, či samotný odchod do dôchodku ... Odchodné sa vypláca pri skončení pracovného pomeru (ak sa jedná o predčasný starobný dôchodok) alebo do 10 dní od ...

  • Vypoved z dovodu odchodu do dochodku

    Som zamestnanec a chcem ísť do predčasného dôchodku. Spĺňam všetky podmienky a môj pracovný pomer trvá 20 rokov. Je potrebné dať výpoveď zamestnávateľovi?

  • Súbeh odstupného a odchodného

    ... predčasného dôchodku, keďže v septembri oslávi 61 rokov. ... Dobrý deň, v budúcom roku, konkrétne 21.2.2023, budem mať 63 rokov a vzniká mi nárok na odchod do ...

  • Kedy má zamestnanec nárok na odstupné (odchodné) ?

    Dobrý deň, zamestnanec požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou podľa § 60 z dôvodu odchodu do predčasného dôchodku. ... nie, pritom tomto dôvode (odchod do ...

  • Predaj casti podniku aj so zamestnancami

    Keďže už spĺňam podmienky pre nástup do predčasného dôchodku, nemám záujem ... Odchod a príchod zamestnancov v práci a podľa toho opravuje hodiny príchodu a ...

  • Výpoveď počas PN dohodou

    Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s otázkou, či môžem podať výpoveď zamestnávateľovi dohodou. Momentálne som na PN a chcela by som ju podať počas trvania PN.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.