POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky

Dobrý deň. Rada by som sa informovala o možnostiach neplateného voľna. Z dôvodov zabezpečenia starostlivosti o dieťa (6 rokov) počas školských prázdnin (mesiace júl a august) chcem požiadať zamestnávateľa o voľno bez náhrady mzdy. Personálne oddelenie mi tvrdí, že neplatné voľno môžem čerpať iba vtedy, keď mám vyčerpanú celú dovolenku. Ale v Zákonníku práce som explicitne nenašla tieto informácie. Nechcem si vyčerpať celú dovolenku, nakoľko, keď dieťa nastúpi do základnej školy, budem musieť v rámci prázdnin zabezpečiť jeho starostlivosť. Môžete mi, prosím, potvrdiť, či je tvrdenie, že zamestnávateľ môže poskytnúť pracovné voľno bez náhrady mzdy iba v prípade, keď má zamestnanec vyčerpanú celú dovolenku, zákonné? Ďakujem pekne za odpoveď. P.S. Ak je odpoveď na otázku spoplatnená podľa vašich podmienok, prosím o informáciu. Som ochotná prejsť aj na platenú právnu poradňu.

Odpoveď: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky

Dobrý deň,

Ide o jednoduchú otázku, odpovieme Vám zadarmo. Zamestnávateľ je povinný umožniť zamestnancovi pracovné voľno, avšak iba z dôvodov uvedených v paragrafe 141 odsek 2 Zákonníka práce.

Zamestnávateľ Vás teda nemusí zo zákona povinne uvoľniť, pokiaľ o to požiadate, aj keď ide o uvoľnenie bez nároku na náhradu mzdy.

Tvrdenie o tom, že môžete dostať voľno iba vtedy, ak si vyčerpáte dovolenku, nemá oporu v Zákonníku práce.

Môžete sa však na tom dohodnúť so zamestnávateľom.

Trápi vás "Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky (Pracovné právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom pracovných vzťahov. Mám podpísanú dohodu o skončení pracovného pomeru ku dňu 30. 6. 2022. So zamestnávateľom som sa dohodla, že ešte vyčerpám 16 dní dovolenky v júni, takže by som ešte do 8. 6. chodila do práce 6 dní. Teraz mi však zamestnávateľ oznámil, že mám skončiť už 31. 5. a dovolenka mi teda nepokryje celý jún. Môže mi zamestnávateľ nariadiť na tých 6 dní neplatené voľno? Ďakujem. Adriana

Odpoveď: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky

(odpoveď odoslaná: 26.05.2022)

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že ak ste sa so zamestnávateľom dohodli písomne na skončení pracovného pomeru dňom 30.6.2022, váš pracovný pomer končí uvedeným dňom.
Ak by ste súhlasili so skončením pracovného pomeru k 31.5.2022, musí sa uzavrieť nová dohoda o skončení pracovného pomeru, s tým, že pôvodná dohoda o skončení pracovného pomeru k 30.6.2022 sa ruší.

Pýtate sa v otázke, či ak skončíte pracovný pomer k 31.5.2022 či by ste ešte 6 dní mali mať pracovné voľno. To je ale omyl, ak sa so zamesntávateľom dohodnete na skončení pracovnho pomeru k 31.5.2022, pracovný pomer skončí uvedeným dňom ako sme už uviedli vyššie. Nevyčerpanú dovolenku vám bude musieť zamesntávateĺ premplatiť v zmysle ust. § 116 Zákonníka práce /citujeme/ :

"(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky (Pracovné právo)

Dobrý deň, vyčerpal som svoju dovolenku a potrebujem jeden deň neplateného voľna, pretože musím doprevadiť priateľku z nemocnice. Môj zamestnávateľ mi však povedal, že to neakceptuje. Ako by som mal postupovať ďalej? Mário

Odpoveď: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky

(odpoveď odoslaná: 14.10.2021)

Dobrý deň, podstatné z hľadiska prípadne povinnosti zamestnávateľa poskytnúť Vám pracovné voľno  s náhradou mzdy v zmysle ust. § 141 Zákonníka práce je to, či so svojou priateľkou žijete v jednej domácnosti, keďže podľa cit. ustanovenia platí, že zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z okrem iných aj v prípade sprevádzania rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pričom pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Rodinným príslušníkom v zmysle ust. § 40 ods. 5 Zákonníka práce sa rozumie :

"Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti."

V otázke uvádzate, že nie ste manželia, že ide o priateľku a preto pre poskytnutie prac. voľna s náhradou mzdy budete musieť vedieť preukázať zamestnávateľovi, že žijete spoločne v jednej domácnosti.

Ďalej platí ust. § 144 Zákonníka práce a to, že ako zamestnanec ste povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna vopred ak je Vám táto prekážka v práci /sprevádzanie/ vopred známa. .Inak ste ako zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné Vám potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní.


Podotázka: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám na Vás otázku. V práci mi bola nedávno doručená dohoda o ukončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa. Odmietol som ju podpísať, pretože v nej nebol uvedený dôvod, a ani mi nebol poskytnutý výpovedný termín. Informoval som príslušné osoby o svojom zamietnutí podpisu a spýtal som sa na ďalší postup. Svoje stanovisko som vyjadril tak, že prijmem iba výpoved, či už zo strany firmy alebo z mojej strany. Na to mi bolo oznámené, že firma preferuje dohodu a ponúka mi inú prácu v Košiciach, hoci doteraz som pracoval v Bratislave. Samozrejme, pre mňa je to nevýhodné riešenie, keďže nemám v Košiciach ubytovanie a neplánujem bývať pár sto kilometrov od mojej snúbenice. Momentálne som v neistote a neviem, ako postupovať ďalej. Dochádzajú mi posledné dni dovolenky a skutočne by som chcel dosiahnuť dohodu o výpovedi, buď s výpovednou lehotou, kým dokončím prácu v Bratislave, alebo s mesačným termínom nástupu. Mám na to nárok, keďže som pracoval viac ako rok. Mohli by ste mi prosím poskytnúť nejakú radu? Som ochotný Vás za to aj finančne odmeniť. Ďakujem.

Odpoveď: Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky

(odpoveď odoslaná: 31.08.2018)

Dobrý deň, v prvom rade si Vám dovoľujem uviesť, že na výpovedi nie je možné sa so zamestnávateľom dohodnúť. Výpoveď je jednostranný právny úkon, ktorým zamestnával dáva výpoveď zamestnancovi. Dohodnúť sa môžete takou formou, akú Vám predložil zamestnávateľ. T.j. že sa spíše dohoda o skončení pracovného pomeru (ak zamestnanec trvá na uvedený dôvodu, zamestnávateľ ho musí v dohode uviesť alebo ak sa pracovný pomer končí z dôvodov uvedených v ustanovení § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce). Ak ste robili u zamestnávateľa menej ako rok a pracovný pomer by bol skončený dohodou, nárok na odstupné by Vám vznikol iba v prípade skončenia pracovného pomeru z dôvodu uvedeného v ustanovení § 63 ods. 1 písm. a) a b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu. Ak nespĺňate tieto podmienky, nemáte nárok na odstupné. Samozrejme v dohode o skončení pracovného pomeru je možné sa so zamestnávateľ dohodnúť na vyplatení odstupného aj nad rámec Zákonníka práce. Tzn. že aj keby ste nespĺňali podmienky uvedené v predchádzajúcej vete, môžete sa so zamestnávateľom dohodnúť na vyplatení odstupného vo výške 1 alebo aj viac mesačnej mzdy. V rámci dohody o skončení pracovného pomeru sa určuje presný deň skončenia pracovného pomeru, ktorý je stanovený dohodou zmluvných strán, pri tomto spôsobe skončenia pracovného pomeru nie je výpovedná doba.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neplatené voľno po vyčerpaní dovolenky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.