Máte
otázku?

Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, moji rodičia využívajú pozemok za domom o rozlohe približne 1300 m2, ktorý na základe ústnej dohody užíval už môj dedo. Dedičia - súčasní vlastníci pozemku - si tento teraz nárokujú. Majú moji rodičia na tento pozemok nejaký nárok? A ak by ho súčasný vlastník chcel, existuje nejaká lehota na vypratanie pozemku? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov

Dobrý deň,  ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne : 

ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA ÚPRAVA


Základná právna úprava ochrany vlastníctva je upravená v ÚSTAVE SR a ust. Občianskeho zákonníka (ďalej iba "OZ"), kde je ustanovené, že  vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Všetci vlastníci majú rovnaké práva a povinnosti a poskytuje sa im rovnaká právna ochrana. 
Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. 

Vlastníctvo veci možno nadobudnúť kúpnou, darovacou alebo inou zmluvou, dedením, rozhodnutím štátneho orgánu alebo na základe iných skutočností ustanovených zákonom, ako je to vo Vašom prípade - dedením.
Ak sa vlastníctvo nadobúda rozhodnutím štátneho orgánu, nadobúda sa vlastníctvo dňom v ňom určeným, a ak určený nie je, dňom právoplatnosti rozhodnutia. 

 

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ dedič ako právny nástupca pôvodného vlastníka teraz uplatňuje  vlastnícke právo a teda aj  faktické užívanie nehnuteľnosti, je Vašou povinnosťou mu to umožniť.
Ako uvádzate, pozemok užívali Vaši právny predchodcovia na základe ústnej  dohody a teda s vedomím toho, že pozemok nie je ich vlastníctvom, nakoľko poznali vlastníka nehnuteľnosti.

 

V otázke sa pýtate na možnosti riešenia.

Tieto sú podľa môjho názoru nasledovné :

1./  Pokiaľ  v otázke uvádzate užívanie pozemku viac ako 50 rokov, zrejme ste mali na mysli to, že ste nadobudli vlastnícke právo k pozemku tzv. vydržaním.   V otázke však uvádzate, že pozemok užívate na základe ústnej dohody  a nie na základe tej skutočnosti, že Vám pozemok patrí a užívate ho v dobrej viere, že je Vaším vlastníctvom a teda ste ho nadobudli vydržaním.

Podmienkou vydržania v zmysle ust. § 134 OZ je predovšetkým dobromyseľnosť :  "Oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť."
Rozhodovacia prax súdov uvádza, že vydržanie vlastníckeho práva je jeho nadobudnutie v dôsledku kvalifikovanej držby veci, vykonávanej po zákonom stanovenú dobu. Funkciou vydržania je umožniť nadobudnutie vlastníctva držiteľovi, ktorý vec dlhodobo ovláda v dobrej viere, že je jej vlastníkom, pričom táto dobrá viera (dobromyseľnosť) je podľa platnej úpravy daná „so zreteľom na všetky okolnosti".


Podrobné podmienky osvedčenia o vydržaní stanovuje  ust. § 63 zákona o notároch a not. činnosti, z ktorého vyplýva, že k návrhu by ste museli predložiť aj  "vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu, alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady; pravosť podpisu osôb na vyjadrení musí byť úradne osvedčená." 

Nevieme na základe skutočného stavu veci posúdiť či by to bolo reálne, nakoľko sám uvádzate, že pozemok bol daný do úžívania na základe ústnej dohody a poznali ste skutočného vlastníka nehnuteľnosti, resp. ho poznali Vaši právny predchodcovia.

 

2./ Otázne je, či pozemok, ktorý teraz užívate, bol niekedy zameraný a bol aj zakreslený skutočný stav v katastri nehnuteľnosti. Jedná sa o to, v akom rozsahu užívate pozemok a kto je vlastníkom pozemku, teda či dedič  je vlastníkom celého pozemku tak ako ho užívate. Toto môžete zistiť jednak na  obecnom úrade ak má k dispozícii aktuálnu mapu obce, prípadne na katastri nehnuteľnosti. 

 

3./ Možnosťou pre Vás je písomne sa dohodnúť na nájme predmetného pozemku s jeho terajším vlastníkom, alternatívne dohodnúť sa na kúpe pozemku. Vlastník pozemku  však nie je povinný Vám pozemok ani predať, ani prenajať. Preto v uvedenej časti si Vás dovoľujeme odkázať na mediátora na zmierčie riešenie. 

 

4./  V otázke sa pýtate na povinnosť  vypratania pozemku.  Z uvedeného usudzujeme, že na pozemku ste zrejme zriadili aj nejakú dočasnú stavbu, pozemok obhospodarujete, aj ste ho oplotili. Platí ust. § 126 OZ  o tom, že vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. 

Poukazujeme na ust. § 135c OZ : 
"Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto stavbu zriadil.
Pokiaľ by odstránenie stavby nebolo účelné, prikáže ju súd za náhradu do vlastníctva vlastníkovi pozemku, pokiaľ s tým vlastník pozemku súhlasí. 
Súd môže usporiadať pomery medzi vlastníkom pozemku a vlastníkom stavby aj inak, najmä tiež zriadiť za náhradu vecné bremeno, ktoré je nevyhnutné na výkon vlastníckeho práva k stavbe."

 

 

ZÁVER 

Poznamenávame, že ak máte na pozemku zriadené nejaké dočasné stavby, oplotenie, úrodu a podobne, vlastník pozemku nie je oprávnený tieto zariadenia a  ani úrodu z pozemku  svojpomocne odstrániť.  V prípade, že sa nedohodnete, vlastník pozemku môže podať žalobu na súd na vypratanie nehnuteľnosti. Ako píše JUDr. FICEK vo svojom článku, aj podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu SR vypratanie nehnuteľnosti takpovediac „na vlastnú päsť“ by bolo protiprávnym konaním /https://ficek.sk/vypratanie-nehnutelnosti-8/.


Na základe dokladov, ktoré ak máte k dispozícii Vám môžme odporučiť konzultáciu s advokátom.

Dúfame, že sme Vám pomohli.
 

Trápi vás "Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť v susedskom spore. Už niekoľko rokov sa nemôžeme dohodnúť so susedkou, ktorá nechce vysporiadať spoločné pozemky. Tieto pozemky užívame spoločne už viac ako 10 rokov. Momentálne chceme pozemok odkúpiť od svokry, ale susedka nesúhlasí s jeho vysporiadaním, a preto sa zdá, že nemôžeme nič robiť.

Odpoveď: Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov

(odpoveď odoslaná: 18.11.2019)

Dobrý deň, 
z otázky sme pochopili, že pozemok - spoločný dvor - je v podielovom spoluvlastníctve Vašej svokry a susedov. Teraz Vy ako manželia chcete od svokry odkúpiť jej podiel na spoločnom dvore.

Riešenia sú v podstate dve :
1./ Dohodnúť vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva tým, že pozemok - spoločný dvor sa rozdelí na dve samostatné časti, ktoré budú následne zapísané do katastra nehnuteľností. Na rozdelenie pozemku budete potrebovať geom. plán od autorizovaného geodeta.
 

2./ V otázke uvádzate, že Vy a Váš manžel chcete odkúpiť podiel na pozemku - spoločnom dvore od svokry, teda manželovej matky. Tu uvádzame, že na odkúpenie podielu od svokry v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka nepotrebujete súhlas susedov ako spoluvlastníkov pozemku - spoločného dvora v  tom smere, že by svokra bola povinná ponúknuť podiel na pozemku v rámci predkupného práva susedom ako podiel. spoluvlastníkom. Podľa ust. § 140 Obč. zákonníka platí :
"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."
Podľa ust. § 116 Obč. zákonníka platí, že "blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu."

V prípade súdneho sporu budete musieť ako nevesta preukázať, že Váš vzťah so svokrou je vzťahom osôb sebe navzájom blízkych keďže sa nejedná o pokrvný vzťah (bývate spolu, pomáhate svokre, staráte sa o svokru ako o vlastnú matku a pod. ). Ide o to, aby sused ako podiel. spoluvlastník pozemku - spoločného dvora nemohol spochybniť Váš blízky vzťah na základe rodinnoprávneho vzťahu a napadnúť kúpnopredajnú zmluvu v tom, že bolo porušené predkupné právo suseda.

Na spísanie zmluvy odporúčame kontaktovať advokáta.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Užívanie pozemku na základe ústnej dohody 53 rokov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.