Máte
otázku?

Neobmedzený styk s dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Neobmedzený styk s dieťaťom

Dobrý deň. Môj exmanžel má do opatery nášho syna a ja mám určený neobmedzený styk. Keď vopred oznámim exmanželovi, kedy prídem, nikdy mu to nevyhovuje. Môžem v prípade, že mi znovu nebude otvorené dvere po predchádzajúcej dohode, zavolať políciu a spísať o tom zápisnicu? Ďakujem.

Odpoveď: Neobmedzený styk s dieťaťom

Dobrý deň, neobmedzený styk s dieťaťom znamená, že ste daná napospas rozhodnutiam exmanžela.

Zavolať políciu v prípade neobmedzeného styku s dieťaťom nemá žiadny význam, je tomu tak preto, lebo nemáte upravené konkrétne termíny stretávania sa s dieťaťom.

Riešenie v tomto prípade je podanie návrhu na súd, v ktorom sa budete doma a určenia styku v konkrétnych dňoch.

Svoj návrh odôvodnite tým, že exmanžel Vám bráni v styku a akýkoľvek termín, ktorý mu oznámite mu nevyhovuje. Žiadajte upraviť styk každý druhý víkend od piatka do nedele, tiežt v týždni kedy sa s dieťaťom nestretávate, napríklad v utorok a štvrtok. Zároveň žiadajte upraviť styk aj cez letne prázdniny a sviatky, vrátane Vianoc, narodenín, školských prázdnin.

Trápi vás "Neobmedzený styk s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neobmedzený styk s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám s bývalým manželom šesťmesačnú dcéru, s ktorou má on neobmedzený styk. Navštevuje ju každý deň a niekedy dokonca aj trikrát denne. Vždy mu to dovolím u mňa doma. Som povinná mu dcéru dávať vždy, keď si ju chce vziať k sebe domov, alebo je on povinný za dcérou chodiť ku mne? Dcéra je kojená. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Neobmedzený styk s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,
ak nemáte v súdnom rozhodnutí stanovené miesto styku otca s dcérou, prípadne tam nie je uvedené, že iba v prítomnosti matky, tak je miesto stretnutia na Vašej dohode s ním. V prvom rade je vždy potrebné posúdiť to, že aké sú potreby dieťaťa. Ak je dieťa kojené, je vylúčené, aby bolo od matky dlhšie ako 1-2 hodiny (možno aj menej). Ak je dieťa už samostatnejšie, prípadne je na umelej výžive, dá sa to vyriešiť aj dlhším stykom. Tu je však potom otázka tá, či sa otec vie sám plnohodnotne postarať o dieťa.

Zhrniem to tým, že ak nie je stanovené miesto styku, nie ste povinná mu umožniť styk mimo Vašej domácnosti, kým dieťa nebude samostatné. Ak teda bude chcieť vidieť dcéru, bude musieť prísť k Vám alebo sa s Vami dohodnúť na tom, že pôjdete všetci spolu niekam na výlet.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neobmedzený styk s dieťaťom (Rodinné právo)

Ďakujem za odpoveď. Podala som žiadosť o úpravu styku s maloletým dieťaťom. Požiadala som o súdno-znalecké psychologické vyšetrenie môjho syna. Navyše mám informácie, že môj ex-manžel užíva pervitín. Môžem požiadať o jeho zdravotné vyšetrenie? Sú tiež braté do úvahy SMS správy v mobile, kde si píšem s môjho ex-manžela? Napríklad, ex-manžel mi napísal, že už nemám syna, pretože má inú mamu a podobne. Ďakujem.

Odpoveď: Neobmedzený styk s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 05.04.2017)

Dobrý deň, v prípade, že máte podozrenie o užívanie drog otcom dieťaťa je potrebné túto skutočnosť súdu uviesť. Súd má zo zákona povinnosť skúmať skutočný stav veci, aby vedel rozhodnúť v záujme maloletého dieťaťa. Tzn. že súd môže aj bez návrhu vykonať dôkazy. Aj SMS správy môžu byť v konaní použité ako dôkaz. Je však potrebné ich z mobilu hodnoverným spôsobom vytlačiť.


Podotázka: Neobmedzený styk s dieťaťom (Rodinné právo)

Prosím Vás ešte o odpoveď. Môj exmanžel si zmenil telefónne číslo a odmieta mi ho poskytnúť. Rovnako mi nechce dať telefónne číslo nášho syna. Čo môžem v tejto situácii urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Neobmedzený styk s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 05.04.2017)

Dobrý deň, otec je povinný s Vami komunikovať je povinný Vám umožniť styk s maloletým dieťaťom. Ak tomu tak nie je, je možné vo Vašom prípade podať aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, o ktorom musí súd rozhodnúť do 7 dní. Rovnako ak otec zlyháva pri Vašom styku s dieťaťom (t.j. odmieta ho, nepripraví dieťa...) môže to byť dôvodom i na zmenu zverenia dieťaťa do osobnej starostlivosti rodiča.


Trápi vás "Neobmedzený styk s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neobmedzený styk s dieťaťom (Rodinné právo)

"Ďakujem za informácie. Môj syn býva 40 km odo mňa a chcem sa spýtať, či ak si budem žiadať, aby sa styk upravil tak, že ho budem navštevovať aj počas týždňa, napríklad v stredu na tri hodiny, mám právo ísť k nemu do domu? Alebo mám možnosť sa s ním prechádzať len vonku? A v prípade, že mi povedia, že môj syn je chorý, mám právo vtedy ísť za ním do bytu?"

Odpoveď: Neobmedzený styk s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 05.04.2017)

Dobrý deň, ak Vám upravia styk aj cez týždeň súd neurčí miesto kde sa má zrealizovať. Bude teda závisieť i na tom, či by otec súhlasil, aby ste čas strávili so synom v mieste jeho bydliska. Vzhľadom na vyššie uvedené však mám skôr za to, že by Vám to neumožnil a tri hodiny po škole by ste museli so synom stráviť niekde mimo jeho bydliska. Choroba sa všeobecne nepovažuje za prekážku vykonania styku (ak nejde o závažnejšiu chorobu, vysoké teploty....). Vychádza sa z toho, že obaja rodičia sú schopný zabezpečiť starostlivosť o dieťa i počas choroby. V takých prípadoch je však potrebné rešpektovať kľudový režim nariadený lekárom... Tzn. že by ste s dieťaťom museli byť u Vás doma, aby mohol ležať v posteli a liečiť sa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neobmedzený styk s dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.