Máte
otázku?

Nedodržanie podmienok ústnej dohody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

Dostali sme sa do klasického problému nedodržania podmienok ústnej dohody. Výhotoviteľ zobral zálohu, vykonal určitý objem prác a nakúpil materiál, následne však vyhodil firmu, ktorá u nás pracovala a odvtedy nastali problémy. Telefón nezdvíha a keď sa mu podarí dovoliť, uisťuje nás, že pokračujeme za nezmenených podmienok a podobne. Realita je však taká, že máme nedokončený dom a na stavenisku sa už týždeň nikto neukázal. Ako sa vysporiadať s takouto situáciou, ako odstúpiť od zmluvy a ako postupovať ďalej?

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

Dobrý deň, nedodržanie podmienok ústnej dohody pri zmluve o dielo môže byť problematické na dokazovanie. Pri zmluve o dielo je potrebné mať aspoň cenovú ponuku odsúhlasenú oboma zmluvnými stranami. 

Postupujte nesledovne: Zašlite zhotoviteľovi písomný list, v ktorom ho vyzvete na dokončenie diela a dajte mu primeranú lehotu na dokončenie stavby, upozornite ho, že ak nevykoná dielo podľa dohody, odstúpite od zmluvy. Ak nebude na tento list reagovať, napíšte mu, že z dôvodu jeho meškania odstupujete od zmluvy. Materiál a práce, ktoré vykonal (resp. Vaše obohatenie) odpočítajte od zloženej zálohy a požadujte od neho vrátenie rozdielu peňazí. 

Pri zmluve o dielo je potrebné mať aspoň niečo, aby ste vedeli určiť v ktoromkoľvek štádiu sumu, ktorú odpracoval.

Trápi vás "Nedodržanie podmienok ústnej dohody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, uzavrela som ústnu dohodu o cene a budúcej kúpe pozemku. Zložila som zálohu a nechala pripraviť kúpne zmluvy. K ich podpisu nedošlo, pretože pozemok nebol v územných plánoch ešte schválený ako stavebný. S majiteľom sme sa dohodli ústne, že ak pozemok nezíska schválenie do marca 2021, obchod zrušíme a zálohu mi vráti. Teraz je už október a predávajúci nechce vrátiť zálohu. Mám doklad o zaplatení zálohy a uvedený účel, dokonca aj pripravenú zmluvu. Existuje niečo, čo by som mohla urobiť v tejto situácii, aby som dosiahla vrátenie zálohy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 08.10.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade je dôležité, aby ste vedeli preukázať, že od Vás peniaze prevzal. Uvádzate, že máte doklad o zaplatení zálohy. Ak je tam jeho podpis a prípadne aj určený dôvod zaplatenia, je to dobré. Môžete od neho najprv mimosúdne a potom aj súdne vymáhať dlžnú sumu. Podľa judikatúry, ak sa takýmto spôsobom poskytnú peniaze, ide o preddavok. Ak sa následne nezrealizuje predaj (obchod), je predávajúci tento preddavok povinný vrátiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, prosila by som Vás o radu. Na jednej internetovej stránke niekto ponúka služby mágie, pričom uvádza cenník svojich služieb aj povolenie živnostenského úradu na výkon týchto služieb. Po telefonickom a ústnom dohovore som si objednala službu "Navrátenie partnera" za cenu 250 EUR. Neskôr mi bolo oznámené, že k tejto službe je nutné pridať ešte službu "Odstránenie vplyvu nežiaducej osoby" za 300 EUR. S celkovou cenou 550 EUR som súhlasila. Potom mi bolo oznámené, že je nutné ešte doplatiť. Po štyroch mesiacoch som službu reklamovala, pretože môj bývalý partner sa k nám nevrátil. Po pol roku som požadovala vrátenie peňazí osobne, avšak to mi bolo odmietnuté so slovami, že môžem ísť na súd, na políciu aj do lampárne. Oznámila som príslušnému daňovému úradu, že dotyčný pán nevydáva pokladničné doklady a neviem teda vymáhať zaplatenú sumu za verejne reklamované služby, ktorých dohoda bola ústna. Obrátila som sa na políciu, kde mi povedali, že som mu peniaze odovzdala dobrovoľne a že v jeho konaní sa neukazujú známky podvodu. Prosím Vás o radu, aké kroky mám podniknúť, aby tento pán už neokrádal dôverčivých ľudí a ako mám vymôcť zaplatené financie.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 10.12.2019)

Dobrý deň prajem,

rozumiem problému. Vymáhanie tejto sumy bude veľmi náročné a nie je možné zaručiť výsledok. Dôležité je, či máte nejaké dôkazy, ako SMS, maily a pod. Problémom tiež môže byť to, že jeho činnosť nie je možné nejako spätne skontrolovať (kvôli charakteru tejto činnosti). Ako spotrebiteľ služieb máte právo sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu a prípadne môžete urobiť podanie aj na daňový úrad. Pokiaľ ide o trestnú rovinu, nepoznám celú situáciu, avšak osobne zastávam právny názor, že úvahy nad podvodom by som kategoricky neodmietal. Škoda Vám spôsobená bola a bude závisieť od toho, či ste boli uvedená do omylu. Podľa toho, čo uvádzate, pravdepodobne áno. Veľa poškodených, ktorí podali vo všeobecnosti trestné oznámenia za podvod, vydali peniaze dobrovoľne (v omyle). Odporúčam trestné oznámenie podať písomne na okresnej prokuratúre a podrobne rozpísať celý stav a sumy, ktoré od Vás vzal.


Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu, ako postupovať v prípade, keď jeden zo spoluvlastníkov porušil ústnu dohodu a nechce dať súhlas na zápis do katastra nehnuteľností tak, ako sa vopred dohodol s ostatnými spoluvlastníkmi. Ide sa o spoločnú pôdu. Na jeho návrh prebehlo riadne geodetické zameranie, ktoré spoluvlastníci financovali. On koordinoval rozdelenie parcely, no keď prišla chvíľa na zápis do katastra, začal sa vyhovárať. Dohady a spory medzi spoluvlastníkmi sa potom ťahajú už 9 rokov. Ďakujem za radu a prajem pekný deň, Eva G.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 26.09.2019)

Dobrý deň, 
ústna dohoda na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva nie je postačujúca. Vo veci preto budete musieť podať návrh na súd na zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva.

V otázke uvádzate, že pôvodne ste sa chceli dohodnúť, že je vyhotovený aj nový geom. plán na rozdelenie pozemku, preto k návrhu na zrušenie a vyporiadanie budete treba tento pripojiť ako aj doterajšiu vašu komunikáciu medzi spoluvlastníkmi.
Zrejme problém bude v cene pozemkov pri vyporiadaní, preto ešte v záujme zmierčieho vyriešenia odporúčame kontaktovať advokáta, aby ste predišli zdĺhavému súdnemu sporu. Advokát spíše dohodu o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva.


 


Trápi vás "Nedodržanie podmienok ústnej dohody" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň, pekne prosím o radu. Manžel sa ústne dohodol s nadriadenými na pozícii vedúceho smeny, ktorú už druhý mesiac vykonáva. Keď si žiadal dodatok k zmluve o zmene pracovnej pozície, vyhýbal sa mu. Hovorili mu, že je v trojmesačnej skúšobnej dobe. Dva mesiace vykonáva prácu vedúceho smeny a zároveň aj prácu tímového lídra. Dnes sa dozvedel, že za jeho chrbtom dosadili nového človeka na pozíciu vedúceho smeny. To znamená, že manžela len využívali. Je to nedodržanie ústnej dohody, zavádzanie, využívanie a klamanie zamestnanca. Môže manžel dať okamžitú výpoveď? Ako by mal postupovať? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 15.09.2018)

Dobrý deň,

podľa Zákonníka práce, možno dohodnutý obsah pracovnej zmluvy meniť len písomne, avšak zákon nesankcionuje nedodržanie tejto povinnosti neplatnosťou. Preto aj ústna dohoda o tejto zmene platí. Ak už manžel pracoval na určitej pozícii, pričom na tejto pozícii už nemal skúšobnú dobu a neskôr začal pracovať na pozícii vedúceho zmeny, pričom nedošlo k uzavretiu novej pracovnej zmluvy, skúšobná doba je neplatná a nikdy nevznikla (na danej pozícii). 

Takýto postup zamestnávateľa však nie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru

Manžel má nárok na vydanie písomnej dohody o zmene pracovných podmienok, kde budú tieto podmienky uvedené. Ak to zamestnávateľ odmietne môže sa brániť podaním podnetu na inšpektorát práce. Ak sa dohodli aj na nových platových otázkach, má na ne nárok, avšak ťažko sa bude preukazovať. Odporúčam preto trvať na tom, aby zamestnávateľ postupoval tak, ako mu ukladá zákon.


Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Dobrý deň. Dňa 27. 2. 2013 som uzavrela zmluvu s konateľkou nemenovaného vydavateľstva na vydanie dvoch diel. Dátumy vydania boli stanovené na september a október 2013. Každé dielo malo byť vydané v množstve 3 000 kusov. Autorský honorár bol stanovený na sumu 300 eur za jedno dielo, pričom odmena pre autora za poskytnutie licencie bola 0,1 eur za jeden kus. Bola mi vyplatená záloha v hodnote 290 eur za dielo. Diela mi však neboli vydané. Chcela by som Vás poprosiť o zodpovedanie nasledujúcich otázok: 1. Je možné, ale najmä vymožiteľné, domáhať sa vydania diel súdnou cestou? 2. Je možné vymáhať 300 + 300 eur ako ušlý zisk zo licencie? 3. Aká je približná suma súdnych poplatkov a či je možné ich získať späť v prípade vyhratého sporu? 4. Rovnaká otázka ako v bode 3., ale pre právne zastupovanie. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Prajem príjemný deň.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 10.02.2017)

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné posúdiť podmienky dohodnuté v zmluve. Keďže došlo k porušeniu povinnosti na strane konateľky vydavateľstva sú dve možnosti. Buď odstúpite od zmluvy a budete žiadať náhradu škody, ktorá Vám vznikla porušením povinností, alebo podáte na súd žalobu na plnenie a budete žiadať, aby ju súd zaviazal diela Vám vydať. Treba však prihliadnuť aj na premlčanie nároku, nakoľko dielo malo byť vydané v roku 2013. V tejto záležitosti Vám odorúčam navštíviť advokáta aj so zmluvou. Advokát posúdi zmluvu a odporučí Vám ďalší postup. Súdny poplatok sa určuje z hodnoty sporu spravidla 6%, ak nie je možné hodnotu určiť, je presne stanovená suma. Sumy súdnych poplatkov upravuje zákon o súdnych poplatkoch. Pokiaľ budete úspešná v konaní súd môže zaviazať druhú stranu aj na náhradu trov konania. Čo sa týka trov právneho zastúpenia ich výška, ako aj náhrada po skončení súdneho konania je na dohode s konkrétnym advokátom, ktorého si vyberiete. Odmena advokáta sa určuje rôznymi spôsobmi a preto nie je možné Vám uviesť presnú sumu poskytnutia právnej služby. Odmeny advokátov upravuje aj Vyhláška o odmenách advokátov.  


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nedodržanie podmienok ústnej dohody (Občianske právo)

Prosím Vás, pred 2 týždňami som podpísala predzmluvu o predaji bytu, v ktorej som sa zaviazala k cene nehnuteľnosti, ktorá bola dosť nízka. Dnes som túto cenu zvýšila a nastal problém, že nebudem dodržať predzmluvu, pretože pani už má vybavenú hypotéku.

Odpoveď: Nedodržanie podmienok ústnej dohody

(odpoveď odoslaná: 02.12.2016)

Dobrý deň, pokiaľ by ste nedodržali zmluvu o budúcej zmluve, kupujúca bude mať právo podať na Vás žalobu o nahradenie prejavu vôle. Na súde by ste najväčšou pravdepodobnosťou neuspeli. Ak je zmluva o budúcej zmluve správne uzatvorená, nemáte veľké šance. 

Tiež môžete kalkulovať s tým, že táto kupujúca bude mať záujem uzatvoriť zmluvu čo najskôr. Možno sa jej nebude chcieť sa s Vami súdiť a nepodá žalobu. Závisí to od toho, ako veľmi bude chcieť Vašu nehnuteľnosť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nedodržanie podmienok ústnej dohody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.