Máte
otázku?

Nárok na majetok ako druh/družka?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Nárok na majetok ako druh/družka?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom predaja domu, ktorý som si pred šiestimi rokmi kúpila na hypotéku a som jeho výlučným vlastníkom. Svojho partnera som k sebe prijala na bývanie a súhlasila som s jeho prihlásením na trvalý pobyt. Prispieval mi na splátky a na chod domácnosti (energie), a to v hotovosti, ale občas aj polovičným vkladom na účet. Momentálne predávam dom a môj partner od mňa požaduje polovicu zo zisku. Má na zisk nárok?

Odpoveď: Nárok na majetok ako druh/družka?

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste výlučnou vlastníčkou domu, pričom priateľ občas vypomáhal finančne na splátky hypotéky a chod domácnosti vo forme platieb za dodávku energií. V prípade predaja domu vami ako výlučnou vlastníčkou váš priateľ nemá právny nárok na 1/2 z predaja domu, keďže nie je ani jeho podielovým spoluvlastníkom.
Uvádzate, že ste spoločne žili v jednej domácnosti Slovenský právny poriadok nepozná pojem druh - družka a preto musíme vychádzať z ust. § 115 Obč. zákonníka :

"Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby."
 
Z hľadiska zrejme ukončenia spoločného bývania odporúčam vyporiadať finančné hospodárenie domácnosti, pričom uvádzame, že váš priateľ nemá právny nárok na zisk z predaja nehnuteľnosti.

 

Trápi vás "Nárok na majetok ako druh/družka?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nárok na majetok ako druh/družka? (Občianske právo)

Dobrý deň, žijem s partnerom v jeho dome už 20 rokov. Teraz chce dom predať svojmu synovi a nechať mu doživotné právo. Veci do domácnosti sme v prevažnej miere kupovali na polovicu, napríklad chladničku, práčku a podobne. Okrem toho som sa podieľala na všetkých nákladoch. Doklady o kúpe niektorých vecí máme, ale nie všetky. Ak spíšem dohodu, ktoré veci som platila výhradne ja a ktoré sú spoločné, stačí iba jeho overený súhlas, aby som si ich v prípade môjho vysťahovania mohla zobrať?

Odpoveď: Nárok na majetok ako druh/družka?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že žijete ako druh a družka, pričom druh chce dom predať synovi a ponechať v prospech syna právo doživotného bývania v byte. Sme názoru, že ak dom predá synovi, je nadbytočné zriadenie vecného bremena v jeho prospech - teda v prospech syna, lebo syn bude vlastníkom nehnuteľnosti.

Uvádzame tiež, to je len naša poznámka, že ak dom predá synovi, možnosťou je zriadiť vecné bremeno spočívajúce v práve doživotného bývania v prospech druha, ako aj vo váš prospech.

Niektoré veci do domácnosti ste kupovali spoločne, ako aj vy ste sa finančne podieľali na nákladoch spojených s prípadnou rekonštrukciou byt. Ak chcete nateraz dosiahnuť, aby ste boli poistená pre prípad sťahovania z domu, je potrebné spísať listinu s prehláseniami oboch strán, ktoré veci a v akom rozsahu patria vám a ktoré vášmu druhovi, ako aj prípadne finančné vyporiadanie investícií do domu z vašej strany.

Na spísanie kúpnej zmluvy, dohody o vecnom bremene ako aj dohody o vyporiadaní  hnuteľných vecí odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nárok na majetok ako druh/družka? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či budem mať nárok na dedenie. Môj partner je chorý a ja sa oňho starám. Žijeme spolu tri roky. Má deti, ale oni sa s ním nerozprávajú z dôvodu, že sa pred cca 20 rokmi rozviedol s ich mamou. Momentálne žijeme u mňa a on ešte stále nepredal svoj dom.

Odpoveď: Nárok na majetok ako druh/družka?

(odpoveď odoslaná: 27.12.2022)

Dobrý deň,
napriek tomu, že žijete spolu ako druh - družka, toto spolužitie nezakladá zo zákona nárok na dedenie. Vzhľadom na okolnosť, že Váš priateľ má deti, jedinými zákonnými dedičmi v prípade úmrtia priateľa budú jeho deti.

Riešením Vami uvedenej situácie je, aby ste spísali darovaciu zmluvu vo Váš prospech a následne v prípade jeho úmrtia nehnuteľnosť už nebude predmetom dedenia.

Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta, aby zmluva bola právne perfektná.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nárok na majetok ako druh/družka?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Nárok na majetok ako družka?

    Ake mam pravo na majetok po 6 rokoch spoluzitia ako druzka, ked sa byt, auto kupovali pocas tohto vztahu, ja som financovala chod celej domacnosti a ...

  • Dedenie druha alebo družky

    Predmetom dedenia po druhovi by bol majetok, ktorého je výlučným vlastníkom alebo ... Vy ako druh nárok na dedičstvo po otcovi Vašej družky nemáte.

  • Druh, družka a ich práva

    Chcem Vas poprosit o radu. Aj napriek tomu ze mam cely dom na svojom mene ale samozrejme ho financoval druh, moze to na sude dopadnut tak ze nebudem mat narok ...

  • Registrácia spolužitia ako druh a družka

    S priatelom mame dieta. Chceli by sme zit ako druh a druzka. Kde to vybavim a ako? Musime mat spolocny trvaly pobyt? Mame byt v prenajme a neda sa tu.

  • Vysporiadanie majetku po rozchode

    áno, nárok na vyplatenie svojej polovice z bytu nestrácate tým, že iba on platil ... spolužitie ako druh a družka nezakladá sám osobe spoluvlastnícky vzťah, ...

  • Budem dediť, ak mám rozdielny trvalý pobyt ako manžel?

    V pripade manzelovej smrti, ak nezanecha zavet, mame s dietatom pravo na majetok z dedicstva? Problem je v tom, ze mame rozdielny trvaly pobyt.

  • Kto zdedí majetok po druhovi?

    Otázka 1 : ak by sa partnerovi niečo stalo mám nárok na dedičstvo, alebo zostať ... Bolo však judikované, že ak žijete vo vzťahu druh družka, tak bezdôvodné ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.