POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Možnosti pri porušení kúpno predajnej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Možnosti pri porušení kúpno predajnej zmluvy

Dobrý deň, rád by som vás poprosil o bližšie informácie o tom, ako postupovať pri porušení kúpno-predajnej zmluvy na kúpu automobilu podľa paragrafu 588. V zmluve predávajúci potvrdil, že automobil nebol búraný a je bez skrytých chýb. Pri kontrole autorizovaným servisom bolo zistené, že automobil bol búraný a opravovaný. Kúpa prebehla 22. 02. 2017 a zistenie stavu 30. 05. 2017. Aké mám ako poškodený možnosti? Rád by som požiadal o odškodnenie od predávajúceho, z dôvodu, že na aute ostali diely, ktoré sú poisťovňou označené X - na výmenu a chcem ich vymeniť za nové kusy v autorizovanom servise s cieľom pokračovať v záruke a havarijnom poistení. Ďakujem.

Odpoveď: Možnosti pri porušení kúpno predajnej zmluvy

Dobrý deň,

v takomto prípade máte právo buď požadovať zľavu z ceny alebo odstúpiť od zmluvy, a to podľa § 597 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka. 

Podľa § 597 ods. 1 a 2 OZ totiž Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.  Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým.

Odporúčam Vám kontaktovať predávajúceho a požadovať zľavu z ceny, napríklad podľa odhadu autoservisu. Ak odmietne, môžete sa tejto zľavy dožadovať aj na súde, avšak museli by ste preukázať, že o tom, že Vás ubezpečil, že auto nie je havarované a nemá skryté vady ako aj odôvodniť Vami požadovanú zľavu.

Trápi vás "Možnosti pri porušení kúpno predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možnosti pri porušení kúpno predajnej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.