Máte
otázku?

Musím ísť na dedičské konanie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Žilina

Otázka: Musím ísť na dedičské konanie?

Dobrý deň, môjmu otcovi prišlo predvolanie na prejednávanie dedičstva, ale nechce sa ho zúčastniť. Toto vyplynulo z rodinných vzťahov za posledné dva roky, kedy otec ešte žil. Pred pár rokmi (približne v rokoch 2008 až 2010, presne si nepamätám), som poslal staršiemu bratovi doporučený list. V ňom som uviedol, že sa vzdávam všetkých práv na dedičstvo hnuteľného a nehnuteľného majetku v prospech ostatných členov rodiny. Vždy mi išlo o rodinu a nie o majetky. Rád by som sa preto spýtal, či sa musím zúčastniť, keď o to nemám záujem. Zaujímalo by ma aj to, aké by boli právne kroky voči mne, ak by som sa nezúčastnil, pretože s ostatnými členmi rodiny nechcem mať nič do činenia. Pojednávanie mám 19. 4. 2017. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

Dobrý deň. 

V prípade, že by ste sa ako predvolaný účastník konania na prejednanie dedičstva po poručiteľovi nedostavil, notár ako súdny komisár, Vás môže dať predviesť v súlade s ustanovením § 101 Civilného sporového poriadku, poprípade uložiť Vám iné poriadkové opatrenie (napr. poriadkovú pokutu) v zmysle ustanovenia § 102 Civilného sporového poriadku.

Odporúčal by som zúčastniť sa konania vo vlastnom záujme, pretože na tomto konaní si jeho účastník môže priamo uplatniť svoje práva, je oboznámený s obsahom konania a zároveň máte právo dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie je nutné vykonať v lehote 1 mesiaca odkedy bol dedič o takomto svojom práve poučený na súde alebo notárom a bol poučený súčasne o následkoch odmietnutia dedičstva. Lehota začína plynúť jeden mesiac po poučení dediča a vyhlásenie o odmietnutí dedičstva musí byť súdu, resp. notárovi doručené aspoň posledný deň lehoty. 

Na druhej strane však tam nemusíte ísť osobne, ale môžete splnomocniť inú osobu, ktorá pôjde na dedičské konanie miesto Vás. Podpis na splnomocnení by mal byť úradne overený (notári to vyžadujú).

Trápi vás "Musím ísť na dedičské konanie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Musím ísť na dedičské konanie? (Dedičské právo)

Dobrý deň, koncom roka 2023 mi zomrela babka. Môj brat, s ktorým som v kontaktovala, sa ma pýtal, či očakávam niečo z dedičstva. Odpovedala som, že nie, nakoľko som predpokladala, že babka mi a sestre nič nenechá, keďže som žila mimo Slovenskej republiky a v poslednej dobe som k nej nechodila často. Brat mi na to reagoval, že je správne, že nič nečakám, lebo skutočne nič nedostanem. Medzitým mi sestra prostredníctvom správy na Facebooku poslala predvolanie na pojednávanie o dedičstve. Zaujímalo by ma, či musím na toto pojednávanie prísť, aj keď si myslím, respektíve som presvedčená, že nezdedím nič, alebo či existuje šanca, že by to mohlo byť inak. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

(odpoveď odoslaná: 21.02.2024)

Dobrý deň, v prípade, že ste dostali predvolanie na pojednávanie o dedičstve, znamená to, že súd alebo notár ako súdny komisár chce rozhodovať.

Aj keď máte pocit, že nič nezdedíte, predvolanie na pojednávanie je dôkazom toho, že vaša účasť alebo zastúpenie v rámci dedičského konania môže byť relevantné alebo dokonca nevyhnutná. Presný dôvod, prečo ste boli predvolaná, môže byť rôzny.

Je dôležité, že neúčasť na pojednávaní môže mať za následok, že rozhodnutie bude prijaté bez vašej prítomnosti a bez možnosti ovplyvniť výsledok konania. Druhé, právny systém niekedy umožňuje dedičom odmietnuť dedičstvo, napríklad, ak by zdedené dlhy neprevýšili hodnotu majetku. Vaša neúčasť by mohla obmedziť vaše možnosti v tomto smere. 

Ak tam bude majetok a Vy neprídete, tak rozhodne notár podľa dedičských podielov. Odporúčam preto sa dedičského konania zúčastniť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Musím ísť na dedičské konanie? (Dedičské právo)

Dobrý deň, nevlastní súrodenci ma volajú na dedičské konanie po mojom biologickom otcovi. Mám ho uvedeného aj v rodnom liste. Alimenty na mňa platil až do mojich 18. rokov. Avšak, žiadna oficiálna pozvánka na pojednávanie mi neprišla.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

(odpoveď odoslaná: 05.05.2021)

Dobrý deň,
na prejednanie dedičstva by Vám malo prísť od notára riadne predvolanie na termín. V rámci toho by Vás notár mal poučiť a informovať o Vašom dedičskom práve. Je možné, že vec je iba v štádiu predbežného prešetrenia, a termín prejednanie ešte nebol stanovený. Ak poznáte meno notára, zavolajte mu a zistite stav veci.


Podotázka: Musím ísť na dedičské konanie? (Dedičské právo)

Dobrý deň, Žijem v Taliansku a mám byť súčasťou dedičského konania, ktoré sa má uskutočniť 30. septembra. Moja mama však udala nesprávnu adresu, a tak papier od advokáta bol poslaný späť na Slovensko. Neviem, čo mám robiť. Nechcem nič dediť, keďže už 20 rokov žijem v Taliansku a vzdávam sa všetkého. Ako mám pokračovať? Môžem napísať nejaký list s mojimi údajmi, prefotiť dokumenty a poslať ich faxom? Prosím, poraďte mi. Som zúfalá.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

(odpoveď odoslaná: 21.09.2020)

Dobrý deň,

 

ak nemáte záujem dediť, odporúčam Vám využiť inštitút odmietnutia dedičstva. Odmietnutie sa musí vykonať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným. Nie je vylúčené ani vykonanie odmietnutia cez splnomocnenú osobu, musí však ísť o osobitné splnomocnenie presne na tento účel.

 

V praktickom poňatí je najjednoduchšie, ak písomne oznámite konajúcemu notárovi, že odmietate dedičstvo.


Trápi vás "Musím ísť na dedičské konanie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Musím ísť na dedičské konanie? (Dedičské právo)

Chcela by som sa opýtať. Náš otec zomrel a my, jeho deviati súrodenci, sme po ňom zdedili byt. Lenže máme problém sa dohodnúť. Päť z nás chce nechať v byte dožiť našu mamu, ktorá nemá žiadne právo na byt, nakoľko nebola so zosnulým otcom bratia. Ostatní súrodenci chcú, aby sme ich vyplatili. Poprosím o radu, ako ďalej postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

(odpoveď odoslaná: 15.11.2018)

Dobrý deň, dedičia môžu v rámci dedičského konania uzatvoriť dedičskú dohodu o vyporiadaní dedičstva. Obsahom tejto dohody môže byť aj zriadenie vecného bremena pre Vašu mamu. Ak však nedôjde k zriadeniu vecného bremena touto cestou, bude ho možné zriadiť až následne, keď budete všetci vlastníkmi, a to zmluvou o zriadení vecného bremena. Ak sa však v rámci dedičského konania nedohodnete všetci ako formou má byť dedičstvo vyporiadané, notár nebude mať inú možnosť ako prikázať dedičstvo všetkým dedičom v rovnakom podiele, t.j. každý z vás by mal podiel 1/9. V takýchto prípadoch ako je Váš je vždy jednoduchšie a z pohľadu poplatkovej povinnosti v súdnom konaní aj hospodárnejšie sa dohodnúť v rámci dedičského konania, čím môžete predísť ďalšiemu súdnemu konaniu, ktoré by navýšilo Vaše náklady.


Podotázka: Musím ísť na dedičské konanie? (Dedičské právo)

Dobrý deň, pracujem v zahraničí a nemôžem sa zúčastniť dedičského konania. Prosím o radu, aký dokument je potrebné predložiť, aby som nebol pokutovaný. So súrodencami som sa vopred dohodol, že na konaní nebudem. Ďakujem.

Odpoveď: Musím ísť na dedičské konanie?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2018)

Dobrý večer,

na dedičské pojednávanie ísť nemusíte pokiaľ Vám to okolnosti nedovoľujú. 

Dobré je napísať ospravedlnenie a uviesť, že žiadate rozhodnúť vo veci podľa ust. Obč. zákonníka podľa dedičských podielov.

V prípade, že vo veci sú nejaké sporné veci hlavne medzi dedičmi, prípadne ohľadom napr. samotného predmetu dedičstva, jeho ohodnotenia, započítania darov na dedičský podiel dediča, ktoré dostal bezplatne za života poručiteľa, prípadne ohľadom dlhov poručiteľa a podobne, odporúčame nechať sa zastupovať advokátom, aby boli zabezpečené všetky právne nároky podľa Obč. zákonníka.

Ak by ste nevedeli meno notára, ktorému bude pridelená, toto môžete zistiť na príslušnom okresnom súde v rozvrhu práce podľa dátumu úmrtia poručiteľa, prípadne kontaktuje informačné centrum.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Musím ísť na dedičské konanie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.