Máte
otázku?

Predaj domu pred ukončením dedičského konania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať nasledovné: Zdedili sme po babičke dom, ktorý bude rovnako rozdelený medzi tri osoby. Je možné tento dom predať pred ukončením dedičského konania? Ak je to možné, aký je postup po predaji domu prostredníctvom realitnej kancelárie? Ako dlho môže trvať konanie, kým sa peniaze z predanej nehnuteľnosti rozdelia medzi dedičov? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

Dobrý deň, dom je možné predať aj pred ukončením dedičského konania. Ale reálne je otázne, kto kúpi dom, ktorý ešte nebol prededený. Obyčajne sa v takýchto prípadoch podpisuje zmluva o budúcej zmluve s tým, že až po zápise vlastníckeho práva na katastri sa podpíše riadna kúpna zmluva.

Celkový predaj môže prebehnúť veľmi rýchlo, závisí to od ceny nehnuteľnosti a dopytu.

Trápi vás "Predaj domu pred ukončením dedičského konania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o nasledujúcej situácii: Náš otec nám zomrel a dedičmi domu sú mama a tri sestry. Dedičské konanie však ešte nebolo zahájené. Je možné predaj domu uskutočniť aj pred ukončením dedičského konania? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 08.02.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak dom patril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, potom ak by ste dom cheli teraz predať, právne to nebude možné, lebo podpis otca nemôžete overiť, lebo otec nežije.

Riešením je len spísanie zmluvy o budúcej zmluvy s podmienkou, že po skončení dedič. konania bude podpísaná riadna kúpna zmluva.

Na spísanie dohody o budúcej kúpnej zmluve odporúčam kontaktovať advokáta.

Možnosťou je tiež zistiť na informačnom centre okresného súdu /podľa miesta trvalého bydliska otca v čase úmrtia/, ktorému notárovi bol dedičský spis pridelený a kontaktovať notára v záujme urýchlenia dedičského konania.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, či je možné predať nehnuteľnosť ešte pred dedičským konaním. Ide o to, že moja mama zomrela pred dvoma mesiacmi a vlastnila záhradu, ktorú by chcel sused odkúpiť. Avšak dedičské konanie môže trvať aj rok a on nechce tak dlho čakať. Dá sa to nejako urýchliť? Som jediný dedič.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 06.04.2021)

Dobrý deň,
aj keď ste jediný dedič, predmet dedičstva (vec, ktorá patrí do dedičstva) môžete predať pred skončením dedičského konania iba so súhlasom súdu (notára ako súdneho komisára).


Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa poradiť. Moja mama si kúpila byt, avšak nakoľko nemala dostatok peňazí, jej syn si zobral ďalší úver. Teraz je už úver vyplatený. V prípade predaja bytu, keby ma chcel vyplatiť, môže si odpočítať čiastku, ktorú do bytu vložil on?

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 27.03.2020)

Dobrý deň,
z otázky sme pochopili, že Vaša mama kúpila byt, na ktorý si zobral úver jej syn, ktorý úver je už teraz vyplatený. Usudzujeme, že výlučným vlastníkom bytu podľa výpisu z LV je Vaša mama. Pýtate sa či v prípade predaja bytu matkou si môže syn strhnúť sumu za vyplatený úver. 
Keďže matka je výlučným vlastníkom bytu, bude aj predávajúcou a jej bude uhradená aj predajná cena. 
Keďže syn úver vyplatil a zrejme nebola žiadna zmluva medzi matkou a synom ohľadom vyporiadania úveru, na strane matky vzniklo bezdôvodné obohatenie. 
Riešením vrátenia uhradeného úveru je, aby matka určitý podiel na byte darovala synovi prípadne matka uznala svoj dlh voči synovi formou uznania dlhu. Na tento účel môžete využiť aj našu stránku www.uznanie-dlhu.sk.


Trápi vás "Predaj domu pred ukončením dedičského konania" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Práve naopak, oficiálne dom nikto neužíva. Súrodenci tam chodia len do záhrady alebo v lete posedieť na dvore. Všetci bývame v bytoch, len my máme rodinný dom, takže nepotrebujeme využívať danú nehnutelnosť. Problémom je, že súrodenci ho ani nechcú predať, ani sa finančne vysporiadať. Pokúsime sa súrodencom ponúknuť oficiálne odkúpenie manželovej časti. Rovnako sa chceme vyhnúť súdnym procesom. Ďakujem za Vašu odpoveď a Váš čas.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 24.02.2020)

Dobrý deň, riešením vo Vašom prípade je aj to, aby ste dom dali do prenájmu ako celok.

Ak by podiel. spoluvlastník ponúkol svoj podiel ostatným na predaj a títo by s takýmto návrhom nesúhlasili, potom je príslušným vo veci len súd, ktorý rozhodne o zrušení podiel. spoluvlastníctva, prípadne ak žiadny zo spoluvlastníkov túto nechce, rozhodne o jej predaji a výťažok sa rozdelí podľa podielov.

Uvedené vyplýva z ust. § 142 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

Samotný rozsudok o zrušení podiel. spoluvlastníctva a nariadení predaja nehnuteľnosti je exekučným titulom. Následne môže ktorýkoľvek zo spoluvlastníkov ako účastníkov konania podať návrh na vykonanie exekúcie podľa predmetného rozsudku v zmysle ust. exekučného poriadku.

Ako sme už uviedli, vec odporúčame riešiť dohodou  resp. prenajať nehnuteľnosť, ponúknuť na predaj spoluvlastnícky podiel, súdne konanie je ako zdĺhavé, tak aj finančne nákladné.


Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, môj manžel zdedil 1/4 domu po zosnulých rodičoch. Ďalšie 3/4 zdedili jeho traja súrodenci, každý rovnakým dielom. Nedohodli sa ani na predaji, ani na vyplatení medzi sebou, a manžel myslel, že sa dom predá a peniaze si rozdelia. No súrodenci nechcú dom predať, ale ani ho nechcú vyplatiť. Je možné nejakým spôsobom dostať financie zo svojho podielu? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 23.02.2020)

Dobrý deň,
riešením Vami uvedenej situácie je, aby manžel ako podielový spoluvlastník ponúkol svoj podiel na predaj ostatným súrodencom a to v rovnakom pomere k jeho podielu za ním uvedenú cenu, prípadne cenu podľa znaleckého posudku. Následne by bola uzatvorená zmluva o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva.
Ak ponuka zo strany ostatných podiel. spoluvlastníkov nebude prijatá, kompetentným na riešenie je súd na základe podaného návrhu na zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva.
Otázkou vo Vašom prípade je to, kto je užívateľom RD ako celku a od tohto spoluvlastníka  prípadne užívateľa Váš manžel môže požadovať nájomné v rozsahu jeho podielu na nehnuteľnosti. Aj riešenie tejto otázky nájomného môže prispieť k vyriešeniu predaja podielu Vášho manžela na nehnuteľnosti.

Odporúčame  vec riešiť zmierčou cestou bez účasti súdu vzhľadom na zdĺhavosť, ako aj nákladovosť súdneho konania.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, ako bude dediť moja matka po smrti nášho otca (jej manžela), ak jej manžel má na liste vlastníctva polovicu z titulu nadobúdania na základe darovacej zmluvy z roku 1993? Druhá polovica je titul nadobudnutia "rozhodnutie SN Vranov nad Topľou, č. právnej veci D 962/90 ZZ -16/92 (PKV 359)", čo netuším, čo to znamená. Teda otec (jej manžel) je výlučným vlastníkom všetkého. Sme tri deti. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 27.12.2019)

Dobrý deň,

pre vysvetlenie : Písmeno "D" znamená, že podiel na nehnuteľnosti bol nadobudnutý dedením; PKV - pozemno-knižná vložka (je obdoba listu vlastníctva používaná na evidenciu nehnuteľností podľa zákona č. 95/1987 r.z. o zavedení všeob. zákona o pozemkových knihách až do mája 1964, kedy bol prijatý zákon 22/1964 Zb.z. o evidencií nehnuteľností, PKV v podstate plnili rovnakú funkciu ako v súčasnosti list vlastníctva).

Z Vami položenej otázky vyplýva, že nehnuteľnosť nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, preto nebude predmetom vyporiadania BSM v rámci dedičského konania.  Pre dedenie v I. skupine, čo je Váš prípad, platí ust. § 473 Obč. zákonníka :
"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

Uvádzame súčasne, je vecou dohody dedičov po poručiteľovi, či sa dohodnú v dedičskom konaní na vyporiadaní nehnuteľnosti v dedičskom konaní po 1/4 k celku, ktorú dohodu v dedičskom konaní uprednostňuje aj  Obč. zákonník, alebo sa dohodnú na inom vyporiadaní, napr. nehnuteľnosť nadobudne jeden dedič s povinnosťou výplaty ostatných dedičov v dohodnutej dobe.

Podľa ust. Obč. zákonníka platí :
"§ 482
(1) Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou.
(2) Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli.
§ 483 : Ak nedôjde k dohode, súd potvrdí nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané."

 


Trápi vás "Predaj domu pred ukončením dedičského konania" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Môže môj brat predať rodičovský dom, ak ešte nebolo vykonané dedičské konanie?

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 31.10.2019)

Dobrý deň. Podľa ustanovenia § 201 Civilného mimosporového poriadku platí, že: "Dedičia môžu veci patriace do dedičstva počas konania scudziť alebo urobiť iné opatrenia presahujúce rámec obvyklého hospodárenia len so súhlasom súdu."

Vychádzajúc z citovaného zákonného ustanovenia možno skonštatovať, že predmet dedenia - rodičovský dom môžu dedičia  predať jedine ak na to majú súhlas súdu. Predaj nehnuteľnosti totiž bezpochyby presahuje tzv. rámec obvyklého hospodárenia.

Bez dohody s dedičmi a súhlasu súdu teda k predaju rodičovského domu, ktorý sa má dediť, nemôže dôjsť.


Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné predať svoj dedičský podiel ešte pred dedičským konaním. Ponúkol som svoj podiel súrodencom, ale neprejavili záujem, prípadne ho chcú zadarmo. Ďakujem. S pozdravom, Rudo.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 01.09.2019)

Dobrý deň, 
pýtate sa,či môžete predať dedičský pdoiel ešte pred dedičským konaním. 
Z otázky nie je zrejmé, či sa jedná len o teoretickú otázku, teda osoba, po ktorej by ste mali v budúcnosti dediť, žije, alebo sa jedná o konkrétnu vec.
Pokiaľ  osoba, po ktorej by ste mohli v budúcnosti dediť, žije, nemôžete s jej majetkom, ktorý teoreticky bude predmetom dedičského konania, disponovať, ibaže by ste mali na  písomne splnomocnenie s úradne overeným podpisom vlastníka. 

Ak ide o konkrétny prípad, potom platí ust. § 460 Obč. zákonníka a to, že "dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa."
Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že dedičstvo ako dedič nadobúdate smrťou poručiteľa, ale v podstate sa jedná o podiel. spoluvlastníctvo všetkých dedičov. Je to tak z dôvodu, že dedičské konanie nie je ukončené a až ukončením dedičského konania bude jasné čo konkrétne nadobudnete z dedičstva, teda aký podiel budete môcť predať. Výsledok dedič. konania bude závisieť okrem iných aj od toho, či poručiteľ zanechal závet, prípadne či nedošlo k vydedeniu zákonného dediča. Toto všetko bude zrejmé až po skočení dedičského konania, v ktorom bude vydané uznesenie o dedičstve, z ktorého bude vyplývať čo dedič z dedičstva nadobudol.

Ak chcete podiel predať, môžete v  dedičskom konaní postupovať aj tak, že sa s dedičmi dohodnete  na tom, že sa vzdáte svojho podielu v ich prospech s povinnosťou výplaty v dohodnutej lehote. Odporúčame však obozretnosť, aby fin. náhrada ako ustupujúcemu dedičovi Vám bola aj vyplatená.
Riešením je preto ponechať si dedičský podiel a následne podľa výsledkov dedič. konania sa dohodnúť  s ostatnými dedičmi na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. V prípade, že sa nedohodnete, budete musieť podať návrh na súd. 
Ďalšou možnosťou podľa § § 201 Civil. mimosporového poriadku je, že požiadate notára o súhlas s predajom veci patriacej do dedičstva (citujeme) :
"Dedičia môžu veci patriace do dedičstva počas konania scudziť alebo urobiť iné opatrenia presahujúce rámec obvyklého hospodárenia len so súhlasom súdu".

Ako poslednú alternatívu môžete využiť spísanie zmluvy o uzatvorení budúcej zmluvy s budúcim kupujúcim, s tým že podiel na dedičstve mu predáte za podmienok dohodnutých v zmluve až po právoplatnom skončení dedičského konania.Tu však netreba zabudnúť na predkupné právo podiel. spoluvlastníkov v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Na spísanie zmluvy odporúčame kontaktovať advokáta. 
 


Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň. Mám nasledovný problém: Pred desiatimi rokmi, keď zomrel môj starý otec, moja stará mama dala prepísať družstevný byt, ktorý už bol v osobnom vlastníctve, na moju mamu. Moja starká mohla užívať tento byt až do svojej smrti. Zomrela v tomto roku na konci augusta. Chcel by som sa dozvedieť, či moja mama môže predať tento byt, ktorý je v jej osobnom vlastníctve, pred dedičským konaním.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 20.09.2017)

Dobrý deň, matka môže disponovať s nehnuteľnosťou, ak je zapísaná na liste vlastníctva.


Trápi vás "Predaj domu pred ukončením dedičského konania" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predaj domu pred ukončením dedičského konania (Dedičské právo)

Dobrý deň. Po smrti matky (pred 4 rokmi) matka bola vdova a mala jednu sestru žijúcu dlhodobo v zahraničí prebehlo dedičské konanie a v osvedčení o dedičstve sme uvedení ako dediči ja a môj brat. Okrem iných pozemkov (urbár) bol dedený aj dom, v ktorom som s matkou býval. Vzhľadom k vzájomnému vyrovnaniu s bratom bol dom predaný a ja som si kúpil byt a ostatné prostriedky sme si rozdelili. Ja som v minulosti vlastnil byt, ale po smrti otca som byt predal a získané prostriedky boli investované hlavne do opravy dedeného domu. Brat vlastní svoj byt. Všetko bolo v poriadku až si nás predvolali na políciu, že na nás bolo podané trestne oznámenie za podvod. Podala ho mamina sestra a doložila notársku zápisnicu z r.1974 kde kde je uvedené, že vlastníkom domu (v hodnote 45. 000 Kčs) je moja matka a moja stará matka ma právo na dožitie v dome. V prípade predaja domu ma byt maminej sestre vyplatená pomerná časť. (V dokladoch mojej matky sa táto zápisnica nenachádzala. ). Mamina sestra sa zúčastnila pohrebu a nikdy si nejaký nárok neuplatnila (ani pri dedičskom konaní) až teraz. Polícia nás informovala, že trestne oznámenie bude zamietnuté, a tak sa asi aj stalo lebo telefonicky sa mamina sestra ozvala, že sa chce dohodnúť. (nám nebolo nič doručené -, že sa doručuje len podávateľovi, keď je zamietnuté) Moje otázky : 1. Ma mamina sestra nejaký nárok, keď už prebehlo dedičské konanie, pri ktorom si neuplatnila žiadny nárok? 2. Ak ma nárok tak v akej sume? - z hodnoty v zápisnici 45. 000 Kčs - alebo z predajnej sumy Nikdy neprispela na akúkoľvek opravu. 3. V prípade našej povinnosti vyplatiť akúkoľvek sumu akú časť mám vyplatiť ja a akú brat (50/50) alebo ja aj zo sumy, za ktorú som si kúpil byt. A posledná otázka :, keď si to uplatnila až teraz nie je to už premlčané. V prípade, že mi odpoviete tak Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred ukončením dedičského konania

(odpoveď odoslaná: 28.07.2017)

Dobrý deň. K Vašej otázke uvádzame nasledovné:

 

Trestný čin podvodu

Dovoľte nám úvodom vyjadriť sa k trestnému stíhaniu za trestný čin podvodu.

 

§ 221 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestného zákona definuje trestný čin podvodu nasledovne: ,, Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“

 

Pre naplnenie skutkovej podstaty trestného činu podvodu je nevyhnutné preukázať, že išlo o úmyselné konanie, čo sa z Vami uvedených skutočností nedá predpokladať a preto v súlade s § 197 ods. 1 písm. d) zákona č. 301/2005 Z. z. Trestného poriadku ak nie je dôvod na začatie trestného stíhania, prokurátor alebo policajt uznesením vec odmietne.

 

V súlade s § 197 ods. 3 Trestného poriadku platí, že toto uznesenie sa doručí len oznamovateľovi a poškodenému, ktorí proti nemu môžu podať sťažnosť.

 

Oprávnenosť nároku z notárskej zápisnice

Nakoľko Vo Vašej otázke uvádzate iba notársku zápisnicu z roku 1974, bez označenia o aký právny úkon ide (darovanie, zámena, kúpa a pod.), s poukazom na vtedy platnú právnu úpravu zákona č. 95/1963 Zb. o štátnom notárstve a o konaní pred štátnym notárstvom (notársky poriadok) štátny notár v rozsahu svojej pôsobnosti v tomto období spisoval notárske zápisnice účastníkom o zmluvách, závetoch a o iných právnych úkonoch podľa ust. § 91 s obsahovými náležitosťami podľa § 92 tohto zákona.

 

V konaní o dedičstve štátne notárstvo rozhodovalo o dedičstve poručiteľa formou uznesenia, ktoré podliehalo schváleniu súdu.

 

Preto sa dôvodne domnievame, aj s prihliadnutím na zriadenie právne doživotného bývania, že notárskou zápisnicou z roku 1974 bola spísaná darovacia zmluva, ktorej účastníkmi boli iba Vaša stará mama, ako darkyňa, a Vaša mama ako obdarovaná, nie aj Vaša teta.

 

Predmetom tejto darovacej zmluvy bol prevod vlastníckeho práva k rodinnému domu.

 

Podľa Vami poskytnutých informácii vieme, že obsahom tejto notárskej zápisnice je, že vlastníkom domu v hodnote 45. 000 Kčs má byť Vaša matka a Vaša stará matka má mať právo na dožitie v dome. V prípade predaja domu mala byť maminej sestre vyplatená pomerná časť bez uvedenia z akého základu t.j. či z kúpnej ceny získanej za predaj rodinného domu, alebo z hodnoty rodinného domu ku dňu uskutočnenia darovania, prípadne z náhrady zaniknutého dedičského podielu, na ktorý by Vaša teta mala právo v prípade smrti Vašej matky.

 

Z obsahu predmetného záväzku sa ďalej ani s použitím výkladových pravidiel nedá zistiť, či posúdenie výšky nároku Vašej tety na zaplatenie pomernej časti malo byť výlučne na vôli Vašej matky podľa jej úvahy alebo výška pomernej časti tohto nároku v prípade predaja rodinného domu mala byť predmetom dohody medzi súrodencami príp. iným spôsobom.

 

Podľa Vašej informácie, v notárskej zápisnici nie je určená ani lehota splatnosti, t.j. určenie lehoty na splnenie peňažného záväzku.

 

Na základe vyššie uvedených nám dostupných informácií je zrejmé, že Vaša mama sa zrejme titulom darovania stala výlučnou vlastníčkou rodinného domu.

 

Povinnosť Vašej matky v prípade predaja rodinného domu zaplatiť jej sestre pomernú časť vyplýval z dvojstranného právneho vzťahu uzatvoreného medzi Vašou matkou a Vašou starou matkou.

 

Podľa tohto ustanovenia, ktorého obsah detailne nepoznáme sa však domnievame, že môže ísť o ustanovenie zodpovedajúce zmluve uzatvorenej v prospech tretej osoby podľa § 50 ods. 1 Občianskeho zákonníka.

 

Podľa tohto zákonného ustanovenia tretia osoba sa stáva z tejto zmluvy oprávnenou osobou (je v pozícii veriteľa, ktorý má vymáhateľný nárok) až okamihom, keď s ňou prejavila súhlas. Prejav súhlasu tretej osoby so zmluvou nemusí mať písomnú formu. Do doby, pokiaľ táto osoba neprejaví so zmluvou súhlas, zmluva platí iba medzi zmluvnými stranami.

 

Preukázanie skutočnosti, či Vaša teta udelila súhlas so zmluvou v prípade súdneho konania zaťažuje výlučne Vašu tetu, nakoľko z Vašej otázky vyplýva, že o notárskej zápisnici a o okolnostiach jej spísania ste nemali vedomosť.

 

V prípade ak by Vaša teta so zmluvou neprejavila súhlas obsah zmluvy by bol záväzným len pre účastníkov zmluvy nie aj voči Vašej tete, ktorá nebola účastníkom tejto zmluvy.

 

Záväzok Vašej matky v prípade predaja domu zaplatiť Vašej tete pomernú časť by preto nebol účinný aj vo vzťahu k Vašej tete.

 

Vaša teta by sa z tohto dôvodu nemohla úspešne domáhať na súde vyplatenia peňažného plnenia z predaja rodinného domu ak navyše uvedený záväzok bol viazaný výlučne na osobu Vašej matky, bez právnych účinkov na jej právnych nástupcov.

 

Pomerná časť

Výška sumy, ktorú mala sestra Vašej matky dostať v prípade predaja domu, by mala byť bližšie definovaná v darovacej zmluve, preto odporúčame skontrolovať si obsah zmluvy aj v tejto časti.

 

Ak tam v tejto súvislosti nie je uvedené nič bližšie a teda zo zmluvy nie je možné určiť, z ktorej sumy sa má výška sumy nároku vypočítať, v akej výške a ani to, akým spôsobom a kto ju má určiť, je v tejto časti zmluva absolútne neplatná pre rozpor s ust. § § 37 ods. 1 Občianskeho zákonníka. V prípade uplatnenia nároku Vašej tety proti Vám v súdnom konaní, máte možnosť brániť sa proti nároku Vašej tety z dôvodu neplatnosti tejto časti zmluvy. nakoľko v súlade s § 37 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa právny úkon musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne; inak je neplatný.

 

Podľa platnej judikatúry Najvyššieho súdu SR je neplatný právny úkon, ktorý nebol vykonaný určite a zrozumiteľne v súlade s § 37 OZ .

 

Týmto ustanovením sa sankcia neplatnosti právneho úkonu viaže k náležitostiam prejavu vôle; prejav vôle je neurčitý, pokiaľ je neistý jeho obsah, to značí – okrem prípadov, keď úplne chýba určitá vôľa – keď sa konajúcemu nepodarilo obsah vôle jednoznačným spôsobom stanoviť, a je nezrozumiteľný, ak konajúci nedosiahol – vadným slovným alebo iným sprostredkovaním – jasného vyjadrenia svojej vôle.

 

Záver o neurčitosti či nezrozumiteľnosti právneho úkonu predpokladá, že ani jeho výkladom nie je možné dospieť k nepochybnému poznaniu, čo chcel účastník prejaviť (§ 35 ods. 2 Občiankeho zákonníka).

 

V zmysle § 35 ods. 2 Občianskeho zákonníka je potrebné právne úkony vyjadrené slovami vykladať nielen podľa ich jazykového vyjadrenia, ale najmä tiež podľa toho, kto právny úkon vykonal, ak táto vôľa nie je v rozpore s jazykovým prejavom.

Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu Českej republiky sp. zn. 2 Cdon 257/97: „2. Právny úkon je neurčitý (§ 37 ods. 2 OZ) vtedy, ak zrozumiteľne vyjadrený obsah má také vecné nedostatky, že ich nie je možné preklenúť ani výkladom (§ 35 ods. 2 Občianskeho zákonníka).

 

V tomto prípade by išlo o absolútnu neplatnosť právneho úkonu, čo znamená, že takýto právny úkon nemá od začiatku žiadne právne účinky a hľadí sa naň, akoby neexistoval, čím by nárok sestry Vašej matky zanikol.

 

Pre úplnosť veci uvádzame že sestra Vašej matky nebola zákonným dedičom a preto ani nemala nárok sa domáhať dedičstva po Vašej matke. V čase prejednania dedičstva po Vašej matke rodinný dom bol predmetom dedičstva po nej a preto Vaša teta nemala právny dôvod prihlásiť svoju pohľadávku do dedičského konania.

 

Odporúčame Vám skontrolovať si obsah notárskej zápisnice prípadne sa obrátiť na advokáta, ktorý po oboznámení s obsahom notárskej zápisnice bude schopný podať Vám komplexnejšie vysvetlenie v danej veci.

 

Premlčanie

V súlade s § 101 Občianskeho zákonníka premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

 

V súlade s rozhodnutím súdu sp. zn. 11Co/122/2013 všeobecne platí, že právo môže byť vykonané po prvýkrát, ako náhle vznikne možnosť podať na jeho základe žalobu, inými slovami povedané, ako náhle nastane okamžik, kedy je actio nata.

 

Tento okamžik nastáva splatnosťou dlhu, t.j. dňom, kedy mal dlžník povinnosť po prvýkrát splniť dlh.

 

Vo Vašej otázke ste uviedli, že Vaša mama zomrela pred štyrmi rokmi. Nakoľko nemáme bližšie informácie o tom, kedy došlo k predaju domu, nevieme posúdiť, či od tohto okamžiku vo Vašom prípade už tri roky ubehli.

 

Zároveň dopĺňame, že v súlade s § 100 ods. 1 Občianskeho zákonníka súd prihliadne na premlčanie len na námietku dlžníka.

 

Ak sa dlžník premlčania dovolá, nemožno premlčané právo veriteľovi priznať.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj domu pred ukončením dedičského konania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.