POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa trvalého pobytu môjho syna. Môj syn žil až do júna 2016 so svojim otcom v jednej dedine, kde má dodnes trvalý pobyt. V júli sa však presťahoval ku mne do zahraničia; súd ho zveril do mojej osobnej starostlivosti s tým, že zastupovať maloletého a spravovať jeho majetok budú obaja rodičia. Moja otázka znie: Môžem zmeniť synov trvalý pobyt? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?

Dobrý deň. Právo presťahovať maloleté dieťa do zahraničia patrí k podstatným veciam súvisiacim s výkonom rodičovských práv a povinností. Práva a povinnosti patria obom rodičom. O zmene trevalého pobytu ako aj o vysťahovaní maloletého dieťaťa do zahraničia musia rozhodovať obaja rodiča.  Preto právo odhlásiť maloletého z trvalého pobytu na území Slovenskej republiky máte za predpokladu, že s uvedenou skutočnosťou súhlasí aj druhý zákonný zástupca dieťaťa, t.j. otec dieťaťa.

Zákon o rodine

Podľa ust. § 35 zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine ,, Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd.

 

Nakoľko by však išlo o časovo a finančne náročnejšiu možnosť, odporúčame situáciu riešiť Vašou vzájomnou dohodou.

 

Odhlásenie maloletého z trvalého pobytu

Po dohode rodičov pri odhlasovaní dieťaťa z trvalého pobytu na území Slovenskej republiky túto skutočnosť preukazujete osvedčeným podpisom obidvoch zákonných zástupcov na odhlasovacom lístku.

 

Odhlásenie maloletého dieťaťa z trvalého pobytu na území SR na základe rodičovskej dohody sa realizuje nasledovným postupom:

 

Povinnosti pri hlásení skončenia trvalého pobytu na území SR detí do 18 rokov

Pri odhlasovaní dieťaťa máte viacero možností, ako zmeniť jeho trvalý pobyt v závislosti od toho, či sa do zahraničia ešte len chystáte vycestovať, ale tam už trvalo žijete.

 

Povinnosti zákonných zástupcov na ohlasovni pobytu pred vycestovaním dieťaťa do 18 rokov

V prípade prvej možnosti platí, že zákonní zástupcovia dieťaťa do 18 rokov sú povinní pred vycestovaním do zahraničia na obci, ktorá vedie údaje o trvalom pobyte dieťaťa, nahlásiť skončenie trvalého pobytu na území Slovenskej republiky.

 

Zákonní zástupcovia dieťaťa sú zároveň povinní predložiť:

  1. občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze,
  2. cestovný doklad SR, ak nemá občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze,
  3. rodný list vydaný orgánmi SR za dieťa do 18 rokov
  4. súhlas druhého zákonného zástupcu dieťaťa do 18 rokov s odhlásením dieťaťa z trvalého pobytu na území SR s jeho osvedčeným podpisom, ak nemôže uvedený úkon vykonať osobne na ohlasovni
  5. rozhodnutie súdu o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti jedného z rodičov, ak bolo vydané alebo
  6. rozhodnutie súdu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností, ak bolo vydané alebo
  7. rozhodnutie súdu o rozvode manželstva, ak bolo vydané alebo
  8. rozhodnutie súdu o ustanovení opatrovníka, ak bolo vydané alebo
  9. rozhodnutie súdu o ustanovení poručníka, ak bolo vydané alebo
  10. rozhodnutie súdu o ustanovení kolízneho opatrovníka, ak bolo vydané alebo
  11. rozhodnutie súdu o ustanovení pestúna, ak bolo vydané alebo
  12. rozhodnutie súdu o ustanovení náhradnej osobnej starostlivosti, ak bolo vydané.

 

Zákonní zástupcovia sú povinní uviesť dôvod sťahovania a najvyššie dosiahnuté vzdelanie, nakoľko tieto údaje sa neskôr spracúvajú pre potreby Štatistického úradu SR.

 

V zmysle § 6, ods. 1 Z.č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky, občan ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia s cieľom trvalo žiť v zahraničí, je povinný pred vycestovaním ohlásiť skončenie trvalého pobytu ohlasovni, ktorá vedie údaje o jeho trvalom pobyte; v ohlásení uvedie štát a miesto pobytu, kam hodlá vycestovať, a deň začiatku pobytu v zahraničí, ktorý je zároveň dňom skončenia trvalého pobytu. 

 

V zmysle § 4, ods. 2 Z.č. 235/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky ,, za občana mladšieho ako 18 rokov a za občana, ktorý je pozbavený spôsobilosti na právne úkony alebo ktorého spôsobilosť na právne úkony je obmedzená, je povinný hlásiť trvalý pobyt jeho zákonný zástupca, prípadne opatrovník.

 

Povinnosti zákonných zástupcov dieťaťa v prípade, ak sa už s dieťaťom trvalo zdržiavajú v zahraničí

V tomto prípade máte dve možnosti, ako odhlásiť dieťa z trvalého pobytu na území SR a síce

prostredníctvom zastupiteľského úradu SR alebo prostredníctvom splnomocneného zástupcu v SR.

 

V zmysle § 6, ods. 3 Z.č. 235/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky, občan ktorý má pobyt v zahraničí a ktorý sa rozhodne počas tohto pobytu skončiť trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, môže ohlásiť jeho skončenie prostredníctvom zastupiteľského úradu Slovenskej republiky alebo prostredníctvom splnomocneného zástupcu v Slovenskej republike.

 

Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky alebo splnomocnený zástupca doručí ohlasovni pobytu, ktorá vedie údaje o trvalom pobyte občana, odhlasovací lístok s osvedčeným podpisom občana, v ktorom sa uvedie štát a miesto súčasného pobytu v zahraničí. Dňom skončenia trvalého pobytu je deň doručenia uvedeného dokladu ohlasovni.

 

Ohlásenie prostredníctvom zastupiteľského úradu SR

Zákonní zástupcovia dieťaťa do 18 rokov, ktoré má pobyt v zahraničí, ktorí sa počas pobytu dieťaťa rozhodnú odhlásiť ho z trvalého pobytu na území SR, sú povinní zastupiteľskému úradu predložiť:

  1. občiansky preukaz
  2. cestovný doklad SR, ak nemá občiansky preukaz
  3. rodný list vydaný orgánmi SR za dieťa do 18 rokov
  4. rozhodnutie súdu o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti jedného z rodičov, ak bolo vydané alebo
  5. rozhodnutie súdu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností, ak bolo vydané alebo
  6. rozhodnutie súdu o rozvode manželstva, ak bolo vydané alebo
  7. rozhodnutie súdu o ustanovení opatrovníka, ak bolo vydané alebo
  8. rozhodnutie súdu o ustanovení poručníka, ak bolo vydané alebo
  9. rozhodnutie súdu o ustanovení kolízneho opatrovníka, ak bolo vydané alebo
  10. rozhodnutie súdu o ustanovení pestúna, ak bolo vydané alebo
  11. rozhodnutie súdu o ustanovení náhradnej osobnej starostlivosti, ak bolo vydané.

 

Zastupiteľský úrad SR doručí ohlasovni pobytu, ktorá vedie údaje o trvalom pobyte dieťaťa do 18 rokov, odhlasovací lístok z trvalého pobytu s osvedčeným podpisom zákonných zástupcov, v ktorom sa uvedie štát a miesto súčasného pobytu v zahraničí.

 

Dňom skončenia trvalého pobytu je deň doručenia uvedeného dokladu ohlasovni. Ohlasovňa vyhotoví za dieťa do 18 rokov formulár pre Štatistický úrad SR.

 

Ohlásenie prostredníctvom splnomocneného zástupcu v SR

Zákonní zástupcovia dieťaťa do 18 rokov, ktoré má pobyt v zahraničí, a ktorí sa počas pobytu dieťaťa v zahraničí rozhodnú skončiť trvalý pobyt dieťaťa na území SR, môžu ohlásiť jeho skončenie prostredníctvom splnomocneného zástupcu v SR.

 

Splnomocnený zástupca v SR je následne povinný ohlasovni pobytu, ktorá vedie údaje o trvalom pobyte dieťaťa predložiť:

  1. občiansky preukaz,
  2. odhlasovací lístok z trvalého pobytu s osvedčeným podpisom zákonných zástupcov dieťaťa.
  3. splnomocnenie zákonných zástupcov s osvedčeným podpisom zákonných zástupcov na doručenie odhlasovacieho lístka z trvalého pobytu dieťaťa do 18 rokov na území SR.

 

Dňom skončenia trvalého pobytu je deň doručenia odhlasovacieho lístka ohlasovni. Ohlasovňa vyplní za dieťa do 18 rokov formulár pre Štatistický úrad SR.

 

Na záver si dovoľujeme upozorniť, že po odhlásení z trvalého pobytu na území SR sú osoby staršie ako 15 rokov povinné odovzdať svoj občiansky preukaz okresnému riadteľstvu Policajného zboru alebo zastupiteľskému úradu Slovenskej republiky.

 

 

Trápi vás "Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt? (Rodinné právo)

Dobrý deň,
pred 5 rokmi som sa so svojím 12-ročným synom presťahovala z nášho pôvodného bydliska do iného okresu na území Slovenskej republiky. Rada by som sa informovala, či môžem jemu zmeniť trvalý pobyt na území Slovenskej republiky bez súhlasu otca. Mojim synom sa súdom zverená starostlivosť. Ak je to možné, je mojou povinnosťou ho o tejto zmene písomne informovať? A ak áno, čo by som mala napísať v liste? Ďakujem. Veronika

Odpoveď: Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?

(odpoveď odoslaná: 07.07.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že v zmysle zákona o hlásení pobytu občanov SR nepotrebujete súhlas otca na presťahovanie a na prihlásenie na trvalý pobyt dieťaťa. Otca dieťaťa však informujte, kde sa jeho dieťa nachádza. Otec dieťaťa má na to oprávnenie, je to jeho rodičovské právo.

Ak by to obmedzovalo styk otca dieťaťa s maloletým, bude potrebné spísať dohodu s otcom dieťaťa a túto dať na schválenie na súd. Otca dieťaťa môžete o uvedenej skutočnosti informovať aj emailom, že ste sa presťahovali a kde, čo však vzhľadom na dobu presťahovania pred 5 rokmi, predpokladáme, že ste urobili.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem dieťaťu zmeniť trvalý pobyt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.