Máte
otázku?

Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ohľadom výživného pre mojich dvoch synov, Kevina (14) a Daniela (12). Otcovi bola určená výška výživného mesačne 120€ a 100€, ktoré mi zo zahraničia zasielal takmer pravidelne. Avšak, od júla minulého roku sa presťahoval do Bratislavy a poprosil ma, či mu môže posielať len 50€ spolu na oboch. Súhlasila som, s tým, že to skúsime bez súdnych prieťahov, ale maximálne tri až štyri mesiace. Peniaze posielal pravidelne len v tej výške 50€ spolu. Po piatich mesiacoch som mu však zavolala, že takto to ďalej nepôjde, že to dám už na súd. Lenže on sa mi vyhrážal, že mám byť rada, že mi vôbec posiela, lebo vraj aj keby mi posielal 50€, tak mu to právne prejde a že už si aj tak vybavuje invalidný čiastočný dôchodok, lebo má problémy s chrbtom a potom bude mať určite súdne uznané nižšie výživné. Povedal, že keby mohol, tak chlapcom pošle určite viac, ale v Bratislave má vysoké životné výdaje a pracuje ako skladník. Pekne prehráva svoju rolu: na výchove som totiž sama, keďže on žije na opačnej strane republiky. Pracujem ako predajkyňa na čerpacej stanici a tiež finančne vyskakovať nemôžem, keďže zarobím cca. 500 € netto. Žijem s chlapcami v bratovom dome s babičkou, ktorá mi finančne pomáha. Chcela som to dať na súd, ale on je schopný mi potom dať "priúčku" a nepošle nám peniaze vôbec. Neviem si predstaviť, že by mal súd určiť nižšie výživné, kvôli jeho invalídnej rente. Ako to je?

Odpoveď: Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?

Dobrý deň, úvodom si dovoľujem poznamenať, že rodič je povinný rešpektovať súdne rozhodnutie o určení vyživovacej povinnosti a spravovať sa ním dovtedy, kým nie je zmenené alebo zrušené neskorším rozhodnutím. Vzhľadom na to, že súd pri určení výživného vychádza aj zo schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča, zmena v týchto pomeroch je dôvodom na nové súdne konanie o výživnom. Ak sa z objektívnych dôvodov (napr. strata zamestnania, zhoršenie zdravotného stavu) zníži príjem povinného rodiča, je to spravidla dôvod na zníženie rozsahu vyživovacej povinnosti. Súd však túto okolnosť skúma pomerne starostlivo a vo vzťahu k všetkým ostatným možnostiam rodiča, teda či nie je v jeho silách stanovené výživné plniť aj v budúcnosti. Podľa § 62 ods. 3 zákona o rodine, každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona, čo v súčasnosti predstavuje sumu 27,13 €.

Trápi vás "Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či súd pri stanovení výšky výživného zohľadní aj fakt, že rodič je trvalý invalid so zníženou pracovnou schopnosťou viac ako 80% a má zákaz vykonávať fyzickú prácu v dôsledku operácie chrbtice, zhoršujúceho sa zdravotného stavu a diagnostikovanej nevyliečiteľnej choroby - Kenediho choroby. Zatiaľ nemám stanovené výživné.

Odpoveď: Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?

(odpoveď odoslaná: 11.07.2023)

Dobrý deň, určite máte právo na to, aby bol váš zdravotný stav zohľadnený pri stanovení výšky výživného. Súd pri rozhodovaní berie do úvahy množstvo faktorov, vrátane zdravotného stavu strán. V prípade trvalej invalidity a neliečiteľnej choroby sú to faktory, ktoré by mali byť zohľadnené zvlášť. Môžete požiadať o zníženie výživného na základe skutočnosti, že vaše zdravotné obmedzenia vám znižujú pracovnú schopnosť a teda aj príjem. Súd môže taktiež požiadať o lekárske doklady alebo iné dôkazy o vašom zdravotnom stave. Ak sa súd rozhodne, že vaša situácia si vyžaduje zníženie výživného, malo by sa tak stať. Dôležité je však mať na pamäti, že konečné rozhodnutie je na súde a jeho posúdení situácie. Dúfam, že som vám pomohol s vašou otázkou. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa na mňa obrátiť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže súd znížiť výživné na maloleté dieťa kvôli invalidite rodiča?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.