Máte
otázku?

Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?

Dobrý deň, chcela by som sa informačne opýtať, či ak má niekto podmienku za jeden trestný čin a spácha iný trestný čin počas trvania podmienky, existuje možnosť navýšenia tejto podmienky? Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?

Dobrý deň, v zmysle § 50 Trestného zákona, pri povolení podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody určí súd skúšobnú dobu na jeden rok až päť rokov. Skúšobná doba začína plynúť dňom nasledujúcim po dni nadobudnutia právoplatnosti rozsudku. Ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže

a) ustanoviť nad odsúdeným probačný dohľad,

b) primerane predĺžiť skúšobnú dobu, nie však viac ako o dva roky, pričom nesmie prekročiť hornú hranicu skúšobnej doby 

c) ustanoviť doteraz neuložené primerané obmedzenia alebo primerané povinnosti, smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, alebo

d) nariadiť kontrolu uložených primeraných obmedzení alebo povinností technickými prostriedkami, ak sú splnené podmienky podľa osobitného predpisu a ak takáto kontrola nebola doposiaľ nariadená.

Podľa uvedenej zákonnej úpravy súd môže predlžiť skúšobnú dobu, avšak vždy s ohľadom na výnimočné okolnosti prípadu. Spáchanie iného trestného činu v skúšobnej dobe má spravidla za následok výrok súdu o nesplnení podmienok skúšobnej doby a nariadenie nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Trápi vás "Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či v prípade porušenia podmienky môže súd rozhodnúť aj "od stola", alebo musí prebehnúť pojednávanie. Ďakujem.

Odpoveď: Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2024)

Dobrý deň,

v prípade ak dôjde k porušeniu podmienky tak súd nerozhoduje sám od seba, ale na verejnom zasadnutí, na ktoré Vám bude doručené predvolanie za účelom Vášho vypočutia, a na ktorom sa rozhodne, či Vám bude premenený podmienečný trest na nepodmienečný. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže súd predlžiť skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.