Máte
otázku?

Ako bude súd postupovať, ak som nenahradil škodu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako bude súd postupovať, ak som nenahradil škodu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia?

Dobrý deň, rád by som sa poradil v právnej otázke: 1. Ak som bol počas skúšobnej doby povinný zaplatiť škodu a nezaplatil som ju, môže to mať za následok automatické uväznenie? 2. Má možnosť poškodená strana - moja nevlastná sestra alebo prokurátor stiahnuť obžalobu, aj keď som nesplnil sľub o splatení dlhu? 3. Je možné, aby kamarát za mňa poskytol garanciu o vrátení peňazí a tým dosiahnuť zrušenie rozsudku? Je možné podmienku predĺžiť druhýkrát? 4. Existuje iný spôsob, ako sa vyhnúť väzenia? Počas podmienečného trestu som nemal žiadny problém, okrem nezaplatenia dlhu. Budem rád, ak mi odpoviete. S pozdravom.

Odpoveď: Ako bude súd postupovať, ak som nenahradil škodu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia?

Dobrý deň, v zmysle § 50 Trestného poriadku, pri povolení podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody určí súd skúšobnú dobu na jeden rok až päť rokov. V rámci povolenia podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody môže súd páchateľovi uložiť aj primerané obmedzenia alebo povinnosti, smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, ktorých kontrolu vykonáva probačný a mediačný úradník; spravidla mu uloží, aby podľa svojich schopností nahradil škodu spôsobenú trestným činom. To znamená, že odsúdený má nahradiť škodu podľa svojich schopností, a teda s ohľadom na sociálnu, ekonomickú situáciu prípadne na iné osobné pomery. Tieto kritéria musí súd skúmať prísne individuálne a teda vo vzťahu ku konkrétnej osobe. 

Ak ste ako odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život a riadne ste vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že ste sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci ste ako odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže

a) ustanoviť nad odsúdeným probačný dohľad,

b) primerane predĺžiť skúšobnú dobu, nie však viac ako o dva roky, pričom nesmie prekročiť hornú hranicu skúšobnej doby,

c) ustanoviť doteraz neuložené primerané obmedzenia alebo primerané povinnosti, smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, alebo

d) nariadiť kontrolu uložených primeraných obmedzení alebo povinností technickými prostriedkami, ak sú splnené podmienky podľa osobitného predpisu a ak takáto kontrola nebola doposiaľ nariadená.

Vzhľadom na výnimočnosť ponechania podmienečného odsúdenia v platnosti, je vylúčené, aby súd opätovne rozhodol rovnako, napr. tak, že opätovne predĺži skúšobnú dobu. 

Vzhľadom na právoplatnosť a vykonateľnosť rozsudku, ktorým ste boli odsúdený, nemožno už dosiahnuť jeho zrušenie riadnymi opravnými prostriedkami, resp. inými spôsobmi napádať jeho právnu účinnosť. Do úvahy pripadajú teda mimoriadne opravné prostriedky, ich aplikovateľnosť však závisí od oboznámenia sa s konkrétnymi okolnosťami Vášho prípadu a existenciou zákonných dôvodov. 

Trápi vás "Ako bude súd postupovať, ak som nenahradil škodu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako bude súd postupovať, ak som nenahradil škodu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.