Máte
otázku?

Mimoriadne výdavky a výživné


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Mimoriadne výdavky a výživné

Dobrý deň, zaujíma ma, či sa mimoriadne výdavky, ako je napríklad kúpa dioptrických okuliarov alebo výdaje spojené s návštevou lekára (lieky, plombovanie zubov), zahrňujú do výživného, alebo či je otec povinný prispieť polovicou týchto sum. Ďakujem.

Odpoveď: Mimoriadne výdavky a výživné

Dobrý deň. Pri určovaní výšky výživného by sa malo počítať aj s tým, že čas od času vyvstane potreba vynaložiť určité mimoriadne výdavky. Preto rodič, ktorý je povinný platiť výživné nemá povinnosť podieľať sa nad rámec určeného výživného na určitých mimoriadnych výdavkoch súvisiacich so starostlivosťou a výchovou dieťaťa. Nie je však vylúčené, aby tak povinný rodič urobil dobrovoľne.

Trápi vás "Mimoriadne výdavky a výživné" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mimoriadne výdavky a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, vo súdnom rozhodnutí mám stanovenú výšku výživného, plus podieľanie sa na mimoriadnych výdavkoch. Pani sudkyňa uviedla na súde, že medzi ne patria aj poplatky za krúžky, prípadne stravné lístky v škole atď. Otec sa odmieta podieľať na týchto výdavkoch 50%, ako sme sa dohodli na súde, resp. nechce sa podieľať vôbec. Argumentuje, že mu tieto výdavky nepripadajú. Chcem sa opýtať, či má pravdu, a to napriek tomu, čo uviedla pani sudkyňa. V rozhodnutí to samozrejme nie je presne definované. Pokiaľ nemá pravdu, aké kroky môžem podniknúť? Ďakujem.

Odpoveď: Mimoriadne výdavky a výživné

(odpoveď odoslaná: 12.10.2023)

Dobrý deň, poplatky za krúžky, či platba ZRPŠ sú bežné platby, ktoré patria do výšky výživného a súd by ich tam mal zahrnúť. Nejedná sa o mimoriadne výdavky. Mimoriadnymi výdavkami sú spravidla lyžiarsky výcvik alebo kúpa dioptrických okuliarov, či zubného strojčeka a pod. Súd do výroku o výživnom zahŕňa aj mimoriadne výdavky, avšak nie je to bežné o výroku upravené. Podľa toho čo uvádzate, k uvedenému nedošlo ani v tomto prípade. Otec nie je teda povinný podieľať sa na výdavkoch maloletého dieťaťa nad rámec stanoveného výživného súdom v súdnom rozhodnutí. 

Ak sa vám ale zdá výška výživného priznaná súdom ako nedostatočná vzhľadom na výdavky, ktoré máte s mal dieťaťom, potom sa buď odvolajte voči rozhodnutiu súdu (ak je to ešte možné) alebo podajte návrh na zvýšenie výživného. Argumentovať budete tým, že sľuboval, ze bude platiť ale neplatí. Súd k zvýšeniu výživného pristúpi iba za predpokladu zmenu pomerov odkedy naposledy došlo k určeniu výživného. Preto zmenu pomerov treba v návrhu odôvodniť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mimoriadne výdavky a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň. Bývalý manžel platí výživné na syna a zároveň aj sporenie, ktoré bolo určené rozhodnutím súdu. Ide o sporenie na osobný účet vedený na synovo meno. Chcela by som sa opýtať, či je možné s týmito prostriedkami manipulovať. Bývalý manžel navrhuje, aby sa tieto peniaze zhodnocovali iným spôsobom, konkrétne investovaním do akcií na burze. Aké sú možnosti disponovania? Schválil by súd také niečo? Zároveň sa chcem opýtať, či je možné, aby bývalý manžel prestal toto sporenie platiť. Bolo by môj súhlas dostatočný? Tvrdí, že je to veľa peňazí a mesačne mu potom veľa neostane. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Mimoriadne výdavky a výživné

(odpoveď odoslaná: 25.04.2022)

Dobrý deň,
na zmenu súdneho rozhodnutia je nutné súdne rozhodnutie. Preto ak má povinnosť platiť na úspory stanovenú súdom, nie je možné ho zrušiť dohodou rodičov. Ak by ste sa iba dohodli, že to prestane platiť, sám by sa vystavil riziku, že v budúcnosti môžete zmeniť svoj názor a podať na neho návrh na doplnenie dlžnej sumy.

Na nakladanie s prostriedkami na takomto osobitnom účte je nutný súhlas súdu.


Podotázka: Mimoriadne výdavky a výživné (Rodinné právo)

Dobrý deň, súd mi na základe neodkladného opatrenia stanovil povinnosť platiť výživné vo výške 1 000 EUR pre dvoch maloletých detí. Samozrejme, nemám s tým problém a manželke sumu uhradím. Avšak, suma sa mi zdá nadhodnotená, pretože manželka ju iste nedokáže minúť len na potreby detí, ktoré počas mesiaca trávia stanovený čas u oboch rodičov na základe nariadenia o výchove detí. Akým návrhom môžem matku sudnou cestou zaviazať, aby nespotrebované výživné nemohla minúť na svoje účely, ale aby rozdiel sporila deťom? A môžem žiadať dokladovanie spotreby výživného sudnou cestou? Ďakujem a prajem všetkým krásny Nový rok.

Odpoveď: Mimoriadne výdavky a výživné

(odpoveď odoslaná: 08.01.2017)

Dobrý deň, výživné je osobným právom maloletých detí a Vaša manželka nemá právo na to, aby ho míňala na iné než potreby maloletých detí. Vzhľadom na to, že výživné máte zatiaľ určené len neodkladným opatrením, súdne konanie vo veci samej bude pokračovať. Ak si myslíte, že takéto "bežné" výživné je pre deti privysoké, že neodzrkadľuje realitu, môžete súdu navrhnúť, aby časť z tohto výživného bola platená na osobitný sporiaci účet (z tohto účtu môže rodič finančné prostriedky použiť iba po súhlase súdu). Súd by Vás následne zaviazal napr. na platenie bežného výživného po 350,- € na dieťa a 150,- € na každé dieťa na sporenie. Súd určuje výživné na základe odôvodnených potrieb maloletých detí (náklady deklaruje matka). Ak si myslíte, že ich nadsadila, treba na to súdu poukázať, čím môžete tiež docieliť zníženie výživného.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mimoriadne výdavky a výživné" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.