Máte
otázku?

Máme túto pohľadávku zaplatiť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nitra

Otázka: Máme túto pohľadávku zaplatiť?

Dobrý deň, v júni 2021 sa my - ja a moji dvaja bratia - stali dedičmi v tretej dedičskej skupine po nášho súrodenca, ktorý zomrel v roku 2017. Zdedili sme po ňom nehnuteľnosť. Tú odmietli dediči v prvej a druhej skupine z dôvodu, že list vlastníctva bol zaťažený exekúciou z roku 2014. Štátny notár, ktorý prejednával dedičskú záležitosť, nás informoval, že exekučné konanie bolo zastavené a vymazané z listu vlastníctva. Na základe tohto sme dedičstvo prijali a boli sme zapísaní do listu vlastníctva bez tiar, ako jeho vlastníci. Teraz nám prišli z jednej advokátskej kancelárie listy, v ktorých nás vyzývajú na splnenie záväzku voči veriteľovi - je to nebankový subjekt, o ktorom sa hovorilo v zmienenej, už vymazanej exekúcii. Pýtam sa, ako by sme mali ďalej postupovať a kde by sme mohli dosiahnuť spravodlnosť, resp. kto mohol pochybiť. Advokátska kancelária nás informovala, že ak dlh nebude splatený, ich klient sa bude nútený domáhať svojich nárokoch exekúciou. Rád by som ešte dodal, že dlh neprevyšuje hodnotu nášho dedičstva.

Odpoveď: Máme túto pohľadávku zaplatiť?

Dobrý deň, podľa toho, čo popisujete sa mi to javí akoby bola exekúcia zastavená z dôvodu podľa ust. § 61n ods. 1 písm. d) Exekučného poriadku, v zmysle ktorého exekútor exekúciu zastaví aj vtedy, ak sa pri exekúcii vedenej na majetok fyzickej osoby do piatich rokov od začatia exekúcie alebo od posledného zexekvovania majetku nepodarilo zistiť majetok alebo príjmy, ktoré by mohli byť postihnuté exekúciou a ktoré by stačili aspoň na úhradu trov exekútora.

Takéto zastavenie exekúcie však nebráni oprávnenému v budúcnosti podať opätovný návrh na začatie exekúcie za predpokladu, že disponuje exekučným titulom. K uvedenému zdá sa, že smeruje aj veriteľ tejto pohľadávky. Veriteľ si evidentne pohľadávku do dedičstva prihlásil, pričom v priebehu dedičského konania sa zdá, že došlo k uplynutiu piatich rokov od začatia exekúcie (táto píšete, že začala v roku 2014) a z tohto dôvodu exekútor exekúciu zastavil. 

Pokiaľ však veriteľ disponuje exekučným titulom, môže opätovne pohľadávku vymáhať od vás ako dedičov formou exekučného konania, nakoľko na vás dedím dlh prešiel. V každom prípade, ak by k tomu došlo, boli by ste ako dedičia povinní uhradiť nielen pohľadávku s príslušenstvom, ale aj trovy exekučného konania, čím by došlo k podstatnému navýšeniu pohľadávky. Samozrejme za dlh budete zodpovedať každý jeden z vás len do sumy vami nadobudnutého dedičstva. 

Rovnako však nie je vylúčené, že by ste mohli namietať samotnú nevykonateľnosť exekučného titulu za predpokladu, že by sa napríklad jednalo o rozhodnutie stáleho rozhodcovského súdu, ktorý nebol oprávnený vo veci rozhodnúť, a to pre nedostatok  v dojednaní rozhodcovskej doložky. V takomto prípade by bolo namieste navrhnúť zastavenie exekúcie, následkom čoho, ak by súd exekúciu zastavil, nárok by už viac nebol vymáhateľný. Toto však neviem dobre posúdiť, nakoľko nepoznám bližšie podrobnosti.

Taktiež sa mohlo stať, že sa jedná už o premlčaný dlh, na posúdenie uvedeného by som však potreboval vedieť viac o tom, kedy dlh vznikol, kedy bol priznaný súdom, prípadne, kedy presne začal byť vymáhaný exekútorom a pod. Skôr sa mi to však javí, že premlčaný nie je, nakoľko počas exekučného konania premlčacia doba spočíva, teda neplynie. 

Odporúčam Vám informovať sa u právneho zástupcu veriteľa, advokátskej kancelárie, ako je to v skutočnosti s týmto dlhom, najmä ako vznikol, na podklade akého exekučného titulu sa viedlo vo vzťahu k nemu exekučné konanie a pod., a následne zvoliť ďalšie kroky.

Prípadne Vám s tým vieme pomôcť, ale to by bola už platená služba. 

Trápi vás "Máme túto pohľadávku zaplatiť? " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Máme túto pohľadávku zaplatiť? " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ako dostať požičané peniaze späť

    Súd Vám tieto trovy prizná a takto sa vymôže celá suma, pričom náhradu trov zastupovania bude musieť zaplatiť dlžník. Existuje aj možnosť vymáhať pohľadávku ...

  • Dedenie dlhov po dedičskom konaní

    Musím platiť aj toto nové, o ktorom som nevedela ani ja a ani notárka ? ... nejakej vymáhačskej firmy, že mal otec dlh v P. b. cca 2000e a máme to zaplatiť.

  • Dedenie a dlhy poručiteľa

    Z uvedeného dôvodu sa pohľadávky veriteľov takpovediac „rozkladajú“ na ... Ako máme postupovať ďalej, aby sme nemuseli platiť banke toľko peňazí. Ďakujem.

  • Nebankovka POHOTOVOSŤ

    s.r.o., že ma do 7 dni zaplatiť už sumu 2198 eur, pretože to dajú exekútorovi, ... Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok). Dobrý deň,

  • Zodpovednosť za dlhy syna

    Teda ak je Váš syn povinný zaplatiť svojmu veriteľovi celý dlh a on to dobrovoľne neurobí, ... Podotázka: Zodpovednosť za dlhy syna (Vymáhanie pohľadávok).

  • Nevyplatenie živnostníka, čo mám robiť?

    (Vymáhanie pohľadávok). Dobrý deň, prajem chcem sa spýtať robím u jednej pani, ktorá mi sľúbila zálohovú platbu ,máme to aj na papiery podpisané a neustále ...

  • Platný platobný rozkaz

    565 : Ak ide o plnenie v splátkach, môže veriteľ žiadať o zaplatenie celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky, len ak to bolo dohodnuté alebo v ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.