POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Maloletá tehotná a plnoletosť ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Maloletá tehotná a plnoletosť ?

Ako máme postupovať, ak je naša priateľka tehotná, je jej 16 rokov a chce byť zákonným zástupcom dieťaťa?

Odpoveď: Maloletá tehotná a plnoletosť ?

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ Podľa ust. § 8 Obč. zákonníka platí, že spôsobilosť fyzickej osoby vlastnými právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti (spôsobilosť na právne úkony) vzniká v plnom rozsahu plnoletosťou. Plnoletosť sa nadobúda dovŕšením osemnásteho roku. Pred dosiahnutím tohto veku sa plnoletosť nadobúda len uzavretím manželstva. Takto nadobudnutá plnoletosť sa nestráca ani zánikom manželstva ani vyhlásením manželstva za neplatné.

2./ Vzhľadom na vek Vašej priateľky, aby ste mohli uzatvoriť manželstvo, potrebujete súhlas súdu. Aby maloletá matka mohla byť zákonným zástupcom dieťaťa musí nadobudnúť plnoletosť, a to buď dovŕšením 18. roku veku alebo uzatvorením manželstva s povolením súdu.

3./ Podľa civil. mimospor. poriadku   osoby, ktoré chcú uzavrieť manželstvo, podávajú návrh spoločne, ak každá z nich môže manželstvo uzavrieť iba s povolením súdu. Navrhovateľ má v konaní spôsobilosť samostatne konať pred súdom v plnom rozsahu. Účastníkmi konania o povolenie uzavrieť manželstvo sú tí, ktorí chcú uzavrieť manželstvo, a ich zákonní zástupcovia.

4./ Citujeme aj z rozhodnutí súdov vo veci povolenia na uzatvorenie manželstva :

Dôležitosť súdneho rozhodnutia o povolení uzavrieť manželstvo maloletému vyžaduje, aby sa súdy starostlivo venovali zisťovaniu skutočného stavu veci. Najmä musia venovať pozornosť osobám obidvoch snúbencov a preverovať všetky okolnosti, ktoré sú rozhodujúce pre posúdenie ich predpokladov k založeniu harmonickej rodiny a k riadnej výchove detí. Súdy sa musia zaoberať aj otázkou, ako bude rodina, ktorú hodlajú snúbenci založiť, plniť svoju ekonomickú funkciu. Preto treba zisťovať zárobky oboch snúbencov, a pokiaľ ešte žiadny z nich nie je zárobkovo činný, treba skúmať, ako inak bude rodina hmotne zabezpečená; v týchto prípadoch je namieste zisťovať zárobkové pomery rodičov snúbencov. Súd by mal prihliadať aj na to, ako bude uspokojená bytová potreba snúbencov v prípade uzavretia manželstva, keďže uspokojivé bytové pomery sú takisto jedným z predpokladov zdarného vývoja manželstva."

5./ Ešte uvádzame, že podľa zákona o rodine /§ 29/ Súd môže priznať rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k osobnej starostlivosti o maloleté dieťa aj maloletému rodičovi dieťaťa staršiemu ako 16 rokov, ak spĺňa predpoklady, že výkon tohto práva zabezpečí v záujme maloletého dieťaťa.  Ak  o b a j a   rodičia  maloletého dieťaťa  nemajú spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, súd ustanoví maloletému dieťaťu poručníka, ktorý bude zabezpečovať jeho výchovu, zastupovať ho a spravovať jeho majetok.

Trápi vás "Maloletá tehotná a plnoletosť ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Maloletá tehotná a plnoletosť ? (Rodinné právo)

Mám 16 rokov a pravdepodobne som tehotná. Chcem sa opýtať, ako to prebieha na súde. Môj priateľ je plnoletý, môže byť zákonným zástupcom dieťaťa?

Odpoveď: Maloletá tehotná a plnoletosť ?

(odpoveď odoslaná: 11.11.2020)

Dobrý deň,
ak je otec dieťaťa plnoletý, bude on automaticky zákonným zástupcom dieťaťa. Vy máte právo starostlivosti a styku s dieťaťom. Zastupovať ho bude do Vaše plnoletosti on. Rovnako má do Vašej plnoletosti len on vyživovaciu povinnosť. Potom, ako náhle budete plnoletá, máte všetky práva a povinnosti, teda napr. aj právo zastupovať a spravovať majetok a povinnosť vyživovať dieťa.

Súd môže priznať rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k osobnej starostlivosti o maloleté dieťa aj maloletému rodičovi dieťaťa staršiemu ako 16 rokov, ak spĺňa predpoklady, že výkon tohto práva zabezpečí v záujme maloletého dieťaťa.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Maloletá tehotná a plnoletosť ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.