Máte
otázku?

Manželstvo pred 18 rokom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Manželstvo pred 18 rokom

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné požiadať o plnoletosť. Mám 17 rokov a môj priateľ ma chce vziať za manželku, pretože som tehotná. Je to možné?

Odpoveď: Manželstvo pred 18 rokom

Dobrý deň,

podľa § 8 ods.2 Občianskeho zákonníka sa plnoletosť  nadobúda dovŕšením osemnásteho roku. Pred dosiahnutím tohto veku sa plnoletosť nadobúda len uzavretím manželstva. Takto nadobudnutá plnoletosť sa nestráca ani zánikom manželstva ani vyhlásením manželstva za neplatné.

podľa § 11 ods. 2 Zákona o rodine Manželstvo nemôže uzavrieť maloletý. Súd môže v súlade s účelom manželstva výnimočne povoliť uzavretie manželstva maloletému staršiemu ako 16 rokov. Bez povolenia súdu je manželstvo neplatné. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné.

Na to, aby ste mohli uzavrieť manželstvo musíte podať návrh na súd na povolenie uzavrieť manželstvo. Ak Vám ho súd povolí, potom môžete uzavrieť manželstvo, pričom je potrebné splniť podmienky podľa Zákona o rodine (predložiť požadované doklady, a pod.).

Návrh podávate na súd Vy. Ak ani Váš priateľ ešte nie je plnoletý, tak ho podávate obaja spoločne.

Trápi vás "Manželstvo pred 18 rokom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Manželstvo pred 18 rokom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám 17 rokov a môj priateľ má 19. Som tehotná a chceli by sme sa vziať. Bolo by to možné?

Odpoveď: Manželstvo pred 18 rokom

(odpoveď odoslaná: 20.01.2024)

Dobrý deň,
áno, potom ako osoba dovŕši 16 rokov môže sa zosobášiť, avšak nakoľko plná spôsobilosť na právne úkony vzniká až 18 rokom veku, budete v tomto prípade potrebovať povolenie súdu. Potom ako Vám súd dané povolenie vydá, budete sa môcť zosobášiť. 

Podľa ust. § 11 Zákon o rodine:

Manželstvo nemôže uzavrieť maloletý. Súd môže v súlade s účelom manželstva výnimočne povoliť uzavretie manželstva maloletému staršiemu ako 16 rokov. Bez povolenia súdu je manželstvo neplatné. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné.   Konanie o povolenie uzavrieť manželstvo je upravené v ust. § 87 a nasl. Civilného mimosporového poriadku.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Manželstvo pred 18 rokom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.