Máte
otázku?

Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke

Dobrý deň. Mám 16 rokov a v decembri budem mať 17. Som tehotná. Môj priateľ ma chce vziať za ženu, ale je ešte do marca 2017 v podmienke. Chcela by som sa informovať o tom, čo sa stane, keby nás niekto udal, že som otehotnela a môj priateľ je ešte v podmienke. Mohli by ho uväzniť? Jeho podmienka za zneužitie maloletých osôb (sexuálny styk so mnou, ked som mala 14 rokov) platí od mája 2014. Ďakujem.

Odpoveď: Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke

Dobrý deň  

predpokladám, že Váš priateľ bol odsúdený za sexuálne zneužívanie podľa § 201 ods. 1 zák. č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon:

 

1) Kto vykoná súlož s osobou mladšou ako pätnásť rokov alebo kto takú osobu iným spôsobom sexuálne zneužije, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až desať rokov.” 

 

Tohtotrestného činu sa niekto dopustí pokiaľ vykoná súlož s osobou mladšou ako 15 rokov. Osobou mladšou ako 15 rokov je osoba do dňa predchádzajúceho jej pätnástym narodeninám. Pokiaľ ste už boli staršia, priateľ sa nedopúštal tohto trestného činu.

 

Pokiaľ však chcete uzavrieť manželstvo, je potrebné mať povolenie súdu. Podľa § 11 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: “1) Manželstvo nemôže uzavrieť maloletý. Súd môže v súlade s účelom manželstva výnimočne povoliť uzavretie manželstva maloletému staršiemu ako 16 rokov. Bez povolenia súdu je manželstvo neplatné. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné."

Trápi vás "Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke (Trestné právo)

Dobrý deň, som tehotná a mám 16 rokov. Termín porodu mám 8. februára a osemnásť rokov budem mať až v máji. Môj priateľ je plnoletý. Rada by som sa informovala, aké kroky musím podniknúť, aby som mohla porodiť a registrovať dieťa na svoje meno bez problémov. Zaujíma ma, aké požiadavky kladú na mňa úrady a aké sú všeobecné zásady v tejto situácii. Ďakujem.

Odpoveď: Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke

(odpoveď odoslaná: 27.07.2020)

Dobrý deň,
nevieme čo konkrétne myslíte pod pojmom "dať dieťa na mňa". Ako žena, ktorá porodí maloleté dieťa budete automaticky, v súlade so Zákonom o rodine uvedená v rodnom liste dieťaťa ako matka (bez ohľadu na to, že ste maloletá). Otcovstvo k dieťaťu budete môcť v budúcnosti určiť súhlasným vyhlásením rodičov (nakoľko nie ste plnoletá, tak iba pred súdom a nie pred matrikou).

V prípade, že by ste chceli, aby Váš priateľ bol automaticky zo zákona zapísaný ako otec dieťaťa, môžete sa vziať a následne sa uplatní tzv. prvá zákonná domnienka určenia otcovstva. Na svadbu budete potrebovať súhlas súdu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám 16 rokov, som tehotná a priateľ je v podmienke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.