Máte
otázku?

Lehota na vrátenie peňazí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trnava

Otázka: Lehota na vrátenie peňazí

Aká je podľa zákona lehota na vrátenie, resp. odovzdanie nájdenej peňažnej hotovosti v bankomate?

Odpoveď: Lehota na vrátenie peňazí

Dobrý deň, Občiansky zákonník v rámci ustanovení upravujúcich nájdenie stratenej veci (nálezu) neupravuje žiadnu lehotu na jej vydanie vlastníkovi, prípadne príslušnému orgánu ak vlastník veci nie je známy. Občiansky zákonník hovorí o povinnosti vydať takúto vec vlastníkovi. Nakoľko Občiansky zákonník neupravuje žiadnu lehotu, túto svoju povinnosť by ste mali splniť pri prvej príležitosti na jej splnenie. Vzhľadom na to, že v takýchto prípadoch vlastník zväčša nie je známy odporúčam Vám vydať tieto peniaze najbližšej pobočke konkrétnej banky a oznámiť im kedy a kde ste tieto peniaze našli. Za určitých okolností ponechanie nájdenej veci môže naplniť aj znaky skutkovej podstaty trestného činu upraveného v ustanovení § 236 Trestného zákona - Zatajenie veci.

Trápi vás "Lehota na vrátenie peňazí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Lehota na vrátenie peňazí (Trestné právo)

Požičal som susedovi peniaze, ktoré mal splatiť - tak, ako sme sa dohodli - do 15. 8. Číslo účtu som mu poslal. Zatiaľ peniaze na účet neprišli. Pokiaľ dnes (15. 8.) na účte nebudú, existuje ešte preňho nejaká lehota, počas ktorej môže splatiť dlh? Kedy môžem začať konať a podať návrh na súd? Je možné začať s vymáhaním už deň po dohodnutom termíne? Ďakujem.

Odpoveď: Lehota na vrátenie peňazí

(odpoveď odoslaná: 16.08.2018)

Dobrý deň. Ak ste si v zmluve o pôžičke dohodli splatnosť, túto splatnosť by mal dlžník dodržať. Ak nie, dostáva sa do omeškania a Vám ako veriteľovi vzniká popri nároku na istinu aj nárok na zákonné úroky z omeškania. Odo dňa nasledujúceho po dohodnutom termíne splatnosti sa pritom dlžník nielen dostáva do omeškania, ale Vy, ako veriteľ, môžete voči dlžníkovi podať žalobu o zaplatenie.

Ak by bola žaloba podaná pred termínom splatnosti, bola by podaná predčasne, avšak ak sa podá nasledujúci deň po dohodnutom termíne splatnosti, pričom dlžník v danom termíne dlh neuhradil, takáto žaloba je podaná dôvodne.

Ak teda dlžník nedodržal termín splatnosti, nemusíte mu dávať žiadnu ďalšiu lehotu na plnenie a rovno môžete podať žalobu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Lehota na vrátenie peňazí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.