Máte
otázku?

Ako postupovať pri predkupnom práve?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Banská Bystrica

Otázka: Ako postupovať pri predkupnom práve?

Dobrý deň. Touto cestou by som vás chcel požiadať o právnu radu v prípade predkupného práva. Spolu s manželkou sme spoluvlastníkmi pozemku v BSM, ktorý sme zakúpili od manželkiných rodičov v roku 2000. Na pozemku sa nachádza rodinný dom, ktorý nebol súčasťou kúpnej zmluvy. V roku 2002 tento dom manželka zdedia so svojou sestrou, pričom každá získala polovičný podiel. Už dlhší čas sme sa neúspešne snažili odkúpiť druhý podiel na dome. Teraz nám švagriná navrhla, aby nám preda svoj polovičný podiel na dome. Avšak žiada, aby bola v zmluve ustanovená klauzula o predkupnom práve predávajúcej strany v prípade, ak by sme dom chceli predajt inej osobe do určitej doby. Považujem to za zvláštne, keďže švagriná sa dobrovoľne vzdáva svojho podielu, za ktorý dostane zaplatené. Tomuto podielu by určila trhovú cenu. Taktiež sa mi nepáči možnosť zápisu vecného bremena v podobe predkupného práva na kataster, čo by nám obmedzilo vlastnícke práva. Navyše, existuje otázka, či nám nejaká banka poskytne úver na nehnuteľnosť, na ktorú je uvalená takáto záťaž. Po odkúpení podielu z domu plánujeme jeho rekonštrukciu. Rád by som vás teda požiadal o stanovisko a radu, ako by sme mali v tejto situácii postupovať.

Odpoveď: Ako postupovať pri predkupnom práve?

Dobrý deň 

predkupné právo je tzv. vedľajšie dojednanie pri kúpnej zmluve. Môže vzniknúť buď zo zákona alebo zmluvou. Predkupné právo zmluvou vzniká medzi predávajúcim a kupujúcim na základe vedľajšieho dohovoru uzavretého v súvislosti s kúpnou zmluvou. Ide o dohodu medzi vami, teda môžete a nemusíte súhlasiť. Treba švagrinej vysvetliť, prečo nesúhlasíte s ťarchou (prípadné branie úveru). Pokiaľ by ste však nakoniec zriaďovali predkupné právo, treba vychádzať z ust. § 602 - § 606 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník. Je potrebné, aby v zmluve boli presne určené podmienky tohto práva (teda napr. či sa zriaďujuje ako vecné právo, ktoré bude pôsobiť aj voči nástupcom kupujúceho a pod.).

Trápi vás "Ako postupovať pri predkupnom práve?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri predkupnom práve? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste mi zodpovedať nasledujúce otázky? 1. Môžem, v zmysle § 140 Občianskeho zákonníka, poslať spoluvlastníkom podielu ponuku na uplatnenie si predkupného práva počas trvania núdzového stavu a mimoriadnej situácie? 2. Ovplyvňuje plynutie núdzového stavu a mimoriadnej situácie lehotu podľa § 605 Občianskeho zákonníka, t.j. do 2 mesiacov od doručenia ponuky na využitie predkupného práva, uzavrieť kúpnu zmluvu a v tejto lehote zaplatiť kúpnu cenu? 3. Ak platí lehota 2 mesiace aj počas núdzového stavu a mimoriadnej situácie, môžem uzavrieť kúpnu zmluvu s treťou stranou, ak žiadny zo spoluvlastníkov nedodrží lehotu? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri predkupnom práve?

(odpoveď odoslaná: 26.12.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 605 Obč. zákonníka platí :

"Ak nie je dohodnutá doba, dokedy sa má predaj uskutočniť, musí oprávnená osoba vyplatiť hnuteľnosť do ôsmich dní, nehnuteľnosť do dvoch mesiacov po ponuke. Ak táto doba uplynie márne, predkupné právo zanikne. Ponuka sa vykoná ohlásením všetkých podmienok; ak ide o nehnuteľnosť, musí byť ponuka písomná."

Z uvedeného zák. ustanovenia nevyplýva súčasne povinnosť v lehote 2 mesiacov uzatvoriť aj kúpnopredajnú zmluvu; v lehote do 2 mesiacov má byť vyplatená len suma za Vami ponúkaný podiel.

Núdzový stav nemá vplyv na plynutie lehoty v zmysle ust. § 605 Obč.zákonníka; spoluvlastníkom môžete poslať ponuku na využitie ich predkupného práva aj v tejto situácii núdzového stavu a mimoriadnej situácie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri predkupnom práve? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, náš súrodenec, ktorý je spoluvlastníkom zdedeného bytu, si od nás chce odkúpiť naše podiely. Môže odmietať trhovú, výhodnú cenu bytu, resp. klastiť prekážky pri predaji bytu inej osobe a tým istým spôsobom nás vydierať, aby sme pristúpili na jeho kúpnu cenu? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri predkupnom práve?

(odpoveď odoslaná: 19.11.2020)

Dobrý deň,
spoluvlastník má predkupné právo. Ak chcete predať podiel niekomu, kto nie je blízka osoba, potom musíte ponúknuť podiel na predaj spoluvlastníkovi, a to za cenu, ktorú ponúkne táto tretia osoba, resp. za rovnakých podmienok. Vy mu musíte dať rovnakú cenu, akú je ochotný zaplatiť záujemca. Ak v lehote 2 mesiacov nevyplatí danú sumu, potom jeho predkupné právo zaniká a Vy môžete byt predať inej osobe.


Podotázka: Ako postupovať pri predkupnom práve? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme dvaja spoluvlastníci jedného LV. Ide o malý pozemok. Spoluvlastník mi ponúkol na predaj svoj podiel, o ktorý mám záujem. Prosím o radu, ako postupovať, ak nesúhlasím s cenou uvedenou v ponuke a mám na vyjadrenie 60 dní. Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať pri predkupnom práve?

(odpoveď odoslaná: 14.06.2017)

Dobrý deň, ak s navrhnutou sumou nesúhlasíte napíšte mu vyjadrenie s odôvodnením. Uveďte prečo s takouto sumou nesúhlasíte a akú navrhujete Vy, resp. aká je podľa Vás reálna cena za jeho spoluvlastnícky podiel. Pri predkupnom práve je dôležité vedieť i to, že ak Vám on ponúkol svoj podiel za určitú sumu, inej osobe môže svoj spoluvlastnícky podiel predať iba za túto istú sumu. Ak by inej osobe chcel predať svoj spoluvlastnícky podiel za nižšiu sumu, musel by Vám opätovne ponúknuť svoj podiel za túto sumu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri predkupnom práve?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.