Máte
otázku?

Je možné domáce väzenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Je možné domáce väzenie?

Môj syn je pod podmienkou. Počas tohto obdobia sa zapletol do bitky, v dôsledku ktorej spôsobil ľahké zranenie. Obávam sa, že bude odsúdený. Je možné požiadať o nahradenie trestu domácim väzením?

Odpoveď: Je možné domáce väzenie?

Dobrý deň, asi Vás nepoteším, nielenže dostane Váš syn trest, ak spôsobil ublíženie na zdraví v trvaní viac ako 7 dní, ale bude sa rozhodovať aj o premene jeho podmienky. 

Premena podmienky znamená, že dostane trest, ktorý dostal v prvom rozhodnutí (rozsudku alebo trestnom rozkaze), ktorý mu bol podmienečne uložený.

Za výnimočných okolností je možné podmienečné odsúdenie ponechať v platnosti ale vôbec to nie je jednoduché. Odporúčam Vám nájsť si advokáta, ktorý Vás s tým pomôže a pripraví syna na súdne konanie.

Pri premene podmienky nie je možné uložiť trest domáceho väzenia. Tam sa iba rozhodne o tom, že vykoná uložený trest, alebo že zostane stále v podmienke.

Trápi vás "Je možné domáce väzenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné domáce väzenie? (Trestné právo)

Dobrý večer, mala by som otázku týkajúcu sa mojej mamy, ktorá bola odsúdená na väzenie v súvislosti so školou. Jej syn nechodil do školy a mamina dostala desaťmesačný trest. Lenže ona sa nedostavila na dohodnutý termín na políciu, ale radšej sa skrývala, takže určite bude musieť odsedieť dlhší trest. Je možné, aby prostredníctvom advokáta požiadala o domáce väzenie?

Odpoveď: Je možné domáce väzenie?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2021)

Dobrý deň,
o domáce väzenie by mohla teoreticky žiadať v novom trestnom konaní, ktoré bude vedené za to, že marila výkon úradného rozhodnutia a nedostavila sa včas na nástup do výkonu. Pôvodný 10-mesačný trest sa jej však nebude meniť. Ak by jej bol uložený trest domáceho väzenia, ten by musela vykonať po vykonaní 10 mesiacov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Je možné domáce väzenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, priateľom. Môjmu manželovi hrozí dva mesiace väzenia. Ale vzhľadom na to, že je vo veľmi zlej zdravotnej kondícii, je na vozíku a vo väčšine času prikovaný k posteli. Ráda by som vedela, či existuje možnosť, aby mu bolo uložené domáce väzenie, keďže sa oňho stále starám. Ešte by som chcela dodať, že mal na trest ročnú podmienku, ktorú dodržal, ale bolo potrebné uhradiť aj sumu 1300 eur. Túto sumu však nezaplatil, pretože mu to finančne nebolo možné. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné domáce väzenie?

(odpoveď odoslaná: 01.06.2020)

Dobrý deň,

 

ak bol Vášmu manželovi pôvodne uložený trest odňatia slobody s podmienečným odkladom, pričom by sa následne rozhodlo, že sa v skúšobnej dobe neosvedčil (napr. z dôvodu, že nenahradil spôsobenú škodu), potom súd premení podmienečný trest odňatia slobody na nepodmienečný trest odňatia slobody a rozhodne zároveň aj o spôsobe výkonu trestu. zákon nedáva priestor na rozhodovanie o inom druhu trestu, napr. trest domáceho väzenia.

 

Každopádne určite by za pokus stálo za vami opísaných okolností aj využitie žiadosti u upustenie od výkonu trestu odňatia slobody. Podľa § 413 ods. 2 Trestného poriadku platí, že: "Súd môže upustiť od výkonu trestu odňatia slobody alebo jeho zvyšku, ak zistí, že odsúdený ochorel na nevyliečiteľnú životu nebezpečnú chorobu alebo nevyliečiteľnú duševnú chorobu."

 

Vychádzajúc z citovaného zákonného ustanovenia možno skonštatovať, že veľa by záviselo od toho, na základe akého ochorenia zostal Váš manžel na imobilný (odkázaný na starostlivosť druhých - na vozíku a na posteli).


Podotázka: Je možné domáce väzenie? (Trestné právo)

Dobrý deň. Je možné požiadať o domáce väzenie v prípade trestného činu? Môj priateľ ešte nebol odsúdený, ale momentálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Jeho matka, stará mama a brat sú ťažko postihnutí po zdravotnej stránke a on sa o nich staral. Je možné o takéto riešenie požiadať?

Odpoveď: Je možné domáce väzenie?

(odpoveď odoslaná: 04.12.2019)

Dobrý deň. Podľa platnej právnej úpravy trestu domáceho väzenia platí, že súd môže (je to na jeho zvážení) uložiť tento druh trestu vo výmere až na štyri roky páchateľovi za trestný čin s hornou hranicou trestnej sadzby ustanovenej týmto zákonom neprevyšujúcou desať rokov. Hoci v zadanej otázke uvádzate, že ide o zločin, nie je zrejmé, aká mu hrozí trestný sadzba. Ak spĺňa vyššie uvedenú podmienku, tak je ešte potrebné splniť nasledovné:

a) vzhľadom na povahu trestného činu, osobu a pomery páchateľa postačuje uloženie tohto trestu,

b) páchateľ dal písomný sľub, že sa v určenom čase bude zdržiavať v obydlí na určenej adrese a pri výkone kontroly poskytne potrebnú súčinnosť,

c) sú splnené podmienky výkonu kontroly technickými prostriedkami.

Ak sú splnené všetky vyššie uvedené podmienky, je možné súd žiadať o uloženie trestu domáceho väzenia.


Trápi vás "Je možné domáce väzenie?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Je možné domáce väzenie? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj synovec, ktorý pracoval ako vodič autobusu, bol pred pár mesiacmi odsúdený a vzatý do väzby na tri roky. Dôvodom bola nehoda, ktorú údajne zapríčinil. Vo výsledku to však vyzeralo, že pravdepodobne ani nebol vinený - stále si nič nepamätá a vyzerá, ako by sa skoro nedožil na ranú. K podrobnostiam však zatiaľ radšej nepridám komentár. Pri nehode tragicky zahynula osoba, ktorá mala viac ako 80 rokov. Synovec nikdy predtým nebol súdne trestaný a nemal žiadne problémy so zákonom. Okolie dodnes nevie ako sa vysporiadať s tým, že ho vzali surovo a bez rozlúčky zo súdnej sieni do väzenia, akoby bol vrah. Pravda je však opačná, ide o bezproblémového, obľúbeného človeka. Chcem sa opýtať, nemá náhodou taký človek nárok na domáce väzenie? A nemôžem nesúhlasiť s tým, ako v našej spoločnosti môže byť obyčajný vodič autobusu zo z obyčajnej rodiny takto spravodlivo odsúdený. Mladý človek tak zostane navždy poznačený touto príhodou. Katarína.

Odpoveď: Je možné domáce väzenie?

(odpoveď odoslaná: 20.12.2017)

Dobrý deň,

premenu trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia upravuje § 65a Trestného zákona:

§ 65a

 

Premena zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia

(1) Súd môže odsúdenému za prečin premeniť zvyšok trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia, ak sú splnené podmienky podľa § 53 ods. 1 a súčasne

a) odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie,

b) odsúdený vykonal jednu tretinu uloženého alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného trestu odňatia slobody,

c) zvyšok nevykonaného trestu odňatia slobody nepresahuje dva roky,

d) nejde o výkon trestu, ktorý bol nariadený po rozhodnutí o neosvedčení sa v skúšobnej dobe určenej pri podmienečnom odklade výkonu trestu odňatia slobody, podmienečnom odklade výkonu trestu odňatia slobody s probačným dohľadom, o výkon zvyšku trestu, ktorý bol nariadený po rozhodnutí o neosvedčení sa v skúšobnej dobe pri podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody,

e) odsúdenému nebol premenený trest domáceho väzenia na trest odňatia slobody a

f) odsúdený nebol pred spáchaním trestného činu vo výkone trestu odňatia slobody.

(2) Súd premení zvyšok trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia tak, že nevykonaný deň zvyšku trestu odňatia slobody sa rovná jednému dňu trestu domáceho väzenia.

Súd môže, ale nemusí premeniť trest, pričom dôležité je, že tak môže urobiť len ak bol páchateľ odsúdený za prečin. 

§ 10 Prečin

Prečin je

a) trestný čin spáchaný z nedbanlivosti alebo

b) úmyselný trestný čin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou päť rokov.

Uvádzate, že vo výkone trestu odňatia slobody je len pár mesiacov. Vzhľadom na to, že bol odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody vo výške 3 roky, nebude splnená podmienka podľa § 65a ods.  1 písm. b) a c) Trestného zákona, pretože nevykonal 1/3 uloženého trestu a zvyšok trestu je viac než 2 roky.

Ak budú splnené vyššie uvedené podmienky, bolo by možné požiadať o premenu trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia. Návrh však môže podať len riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva. Na kladné rozhodnutie však nie je právny nárok, pretože o tom, či trest premení alebo nie, rozhoduje súd podľa svojho vlastného uváženia, po preskúmaní všetkých vyššie uvedených skutočností.

Súd bude postupovať podľa § 414a Trestného poriadku:

§ 414a Premena zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia

(1) O premene zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia rozhoduje súd na návrh riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva na verejnom zasadnutí; návrh, ak bol zamietnutý, možno podať opakovane.

(2) O návrhu podľa odseku 1 súd rozhodne najneskôr do 60 dní od jeho doručenia.

(3) Na rozhodnutie podľa odseku 1 je príslušný okresný súd, v ktorého obvode sa trest odňatia slobody vykonáva. Len čo sa rozhodnutie podľa odseku 1 stane právoplatným, predseda senátu bezodkladne zašle jeho rovnopis okresnému súdu, v ktorého obvode má odsúdený trest domáceho väzenia vykonať.

(4) Pred rozhodnutím súdu o premene zvyšku trestu odňatia slobody podľa odseku 1 musí byť odsúdený vypočutý.

(5) Odsúdený je povinný dostaviť sa na účel nastúpenia výkonu trestu domáceho väzenia do 24 hodín od prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody k probačnému a mediačnému úradníkovi určenému súdom alebo pred miestne príslušný okresný súd, v ktorého obvode sa trest domáceho väzenia má vykonávať.

Ak by súd premenil trest odňatia slobody na trest domáceho väzenia, odsúdený by sa riadil ustanoveniami Trestného zákona upravujúcimi trest domáceho väzenia:

§ 53 Trest domáceho väzenia

(1) Trest domáceho väzenia až na dva roky môže súd uložiť páchateľovi prečinu, ak

a) vzhľadom na povahu a závažnosť spáchaného prečinu, osobu a pomery páchateľa postačuje uloženie tohto trestu,

b) páchateľ dal písomný sľub, že sa v určenom čase bude zdržiavať v obydlí na určenej adrese a pri výkone kontroly poskytne potrebnú súčinnosť,

c) sú splnené podmienky výkonu kontroly technickými prostriedkami.

(2) Odsúdený po dobu výkonu trestu domáceho väzenia je povinný v čase, ktorý určí súd, zdržiavať sa vo svojom obydlí vrátane k nemu prináležiacich vonkajších priestorov, viesť riadny život a podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami.

(3) Súd môže uložiť páchateľovi počas výkonu trestu domáceho väzenia obmedzenia alebo povinnosti uvedené v § 51 ods. 3 a 4 smerujúce k tomu, aby viedol riadny život.

(4) Po dobu výkonu trestu domáceho väzenia môže odsúdený opustiť svoje obydlie len po predchádzajúcom súhlase probačného a mediačného úradníka, a len z naliehavého dôvodu a na nevyhnutne potrebný čas. Tento čas sa započítava do výkonu trestu.

(5) Ak odsúdený neplní obmedzenia alebo povinnosti vyplývajúce z trestu domáceho väzenia, súd trest premení na nepodmienečný trest odňatia slobody tak, že nevykonaný deň trestu domáceho väzenia sa rovná jednému dňu nepodmienečného trestu odňatia slobody, a zároveň rozhodne o spôsobe výkonu tohto trestu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné domáce väzenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.