Máte
otázku?

Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie pri určitej dobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie pri určitej dobe

Dobrý deň, uzatvoril som pracovnú zmluvu na dobu určitú - jeden rok - s mojím súčasným zamestnávateľom. Počas tohto obdobia som tiež podpísal dohodu o prehlbovaní kvalifikácie podľa §155 zákona č. 311/2011 Zb. V tejto dohode sa uvádza: "Zamestnanec sa zaväzuje po ukončení prehĺbenia kvalifikácie zotrvať v pracovnom pomere u zamestnávateľa najmenej po dobu jedného roka od ukončenia prehlbovania kvalifikácie." Ďalej v nej je uvedené: "V prípade, že zamestnanec nesplní svoj záväzok zotrvať u zamestnávateľa v pracovnom pomere, zaväzuje sa uhradiť náklady spojené s prehlbovaním kvalifikácie. Ak zamestnanec splní svoj záväzok iba čiastočne, povinnosť nahradiť náklady sa pomerne zníži." Chcem sa opýtať, či je potrebné tieto náklady uhradiť aj v prípade, že je zmluva uzatvorená na kratšiu dobu, než je doba špecifikovaná v dohode o prehlbovaní kvalifikácie.

Odpoveď: Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie pri určitej dobe

Dobrý deň, 

zákon v týchto prípadoch ustanovuje iba to, že máte zotrvať v pracovnom pomere. Neuvádza sa nič o tom, čo ak pracovný pomer skončí uplynutím doby, na ktorú bol pracovný pomer uzatvorený. 

Ak sa napríklad pozrieme na ustanovenia Zákonníka práce ohľadom skončenia pracovného pomeru skôr, tak povinnosť na úhradu nákladov nevzniká, ak bola daná zamestnávateľovi výpoveď zo strany zamestnávateľa. Zákon neuvádza ako dôvod nezaplatenia náhrady nákladov to, že by skončil pracovný pomer skôr. 

Tiež zákon neuvádza, či máte alebo nemáte povinnosť uzavrieť novú pracovnú zmluvu so zamestnávateľom, ak hradil náklady na prehlbovanie kvalifikácie.

Tiež náklady na prehlbovanie musia byť aspoň 1700 eur, inak takú dohodu (vrátane náhrady nákladov) zamestnávateľ zavrieť so zamestnancom nemôže. 

Pozrite si preto aj to, či náklady na Vaše školenie boli min.1700 eur. 

Podstatný je výklad pojmu "zotrvanie v pracovnom pomere".

Osobne zastávam názor, že zotrvaním v pracovnom pomere nie je uzatvorenie novej pracovnej zmluvy ale pokračovanie v pracovnom pomere na základe už uzatvorenej zmluvy. Vychádzam tiež aj z toho, že zamestnanec je slabšia strana v spore, pracovnú zmluvu predkladal zamestnávateľ a preto sa to bude vykladať v neprospech zamestnávateľa. 

Druhý výklad je, že "zotrvanie v pracovnom pomere" môže znamenať udržiavanie pracovného pomeru bez ohľadu to, či bola zmluva uzatvorená na dobu určitú alebo neurčitú. 

Váš pracovný pomer skončí uplynutím doby.

 

Trápi vás "Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie pri určitej dobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o prehlbovaní kvalifikácie pri určitej dobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.