Máte
otázku?

Dohoda o dedičstve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trnava

Otázka: Dohoda o dedičstve

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Moja mama zomrela a momentálne prebieha dedičské konanie. Nezanechala žiadny závet, preto by som mala byť dedičkou ja a deti mojej zosnulej sestry. Ďalších dedičov nemala. Predmetom dedičstva je dom a niekoľko pozemkov. Ja by som mala záujem odkúpiť dom od ostatných dedičov. Je možné, že sa priamo u notára dohodneme, že mi odstúpia svoj podiel na dome za úhradu? Táto dohoda by sa nemala týkať ostatných pozemkov. Už mám posudok na dom. V prípade, že je to možné, musí sa táto suma vyplatiť priamo na mieste? Ďakujem.

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

Dobrý deň, v dedičskom konaní je jediným obmedzujúcim faktorom pri uzatvorení dohody medzi dedičmi jej súlad so zákonom. Na uzatvorenie dohody však potrebujete i súhlas všetkých ostatných dedičov. Ak s Vami navrhnutým postupom súhlasia, tak sa môžete stať výlučným vlastníkom nehnuteľnosti. V uznesení o dedičstve však budete zároveň zaviazaná na úhradu náhrady za ich podiel. Táto suma by mala vychádzať z hodnoty nehnuteľnosti a výšky ich dedičského podielu. Je možné sa však dohodnúť aj na inej sume, ak s ňou budú súhlasiť. Takúto náhradu za ich podiel im nie je potrebné vyplatiť namieste v hotovosti. V uznesení Vám bude určená lehota (zväčša 30-90 dní) na vyplatenie náhrad pre ostatných dedičov. Lehota na vyplatenie týchto náhrad závisí najmä na výške jednotlivej náhrady. Lehota môže byť tiež predmetom dohody dedičov.

Trápi vás "Dohoda o dedičstve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Pred rokom, v máji, nám zomrel otec. Dedičmi sme boli my, štyri deti a manželka, naša mama. Pri dedičskom konaní nás zaregistrovali ako spoločných vlastníkov domu a pozemku. Teda sme boli vlastníkmi domu my deti a mama. Mama, bohužiaľ, zomrela v júli tohto roka. V septembri nás čaká ďalšie dedičské konanie. Dohodli sme sa, že dom a pozemok prevezme náš brat, jedno z detí, za podmienky, že nás vyplatí podľa dohody. Ako prebieha takéto konanie? Budeme musieť zaplatiť aj daň? Akú daň teda budeme platiť? Je to daň z dedičstva? Platí ju každý? Dohodli sme sa teda, že sa vzdáme dedičstva v prospech brata s povinnosťou vyplatiť nás. Časť domu, ktorú sme vlastnili už pred rokom po otcovi, mu predávame alebo darujeme? Zaujíma ma, či budem musieť platiť 19 percent DPH a ďalších 13 percent do zdravotnej poisťovne. Ďakujem pekne za rýchlu odpoveď.

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 15.09.2023)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že teraz predmetom dedičského konania po vaše mame bude len jej podiel na nehnuteľnosti. Bude vecou dohody dedičov ako sa vyporiadajú v dedičskom konaní a teda jednou z možností je aj tá, že všetci sa vzdáte podielu na dedičstve po matke v prospech brata s povinnosťou výplaty podľa všeobecnej hodnoty nehnuteľnosti v čase úmrtia matky v rozsahu jej podielu, ako aj na lehote na finančnom vyporiadaní.

Predmetom dedenia a teda ani vyporiadania v dedičskom konaní po matke nebudú podiely na nehnuteľnosti, ktoré ste ako deti vášho otca nadobudli v dedičskom konaní po jeho úmrtí - po úmrtí otca. Tieto podiely, ak je ochota dedičov je možné vyporiadať na základe dohody napr. darovaním jednému zo súrodencov, prípadne mu podiely na nehnuteľnosti predať za dohodnutú sumu. Otázka zdanenia príjmu ak by došlo k predaju podielov jednému zo súrodencov sa riadi ust. zákona o dani z príjmov, kde je podstatné ako dlho bol otec vlastníkom nehnuteľnosti ku dňu úmrtia.

Uvádzame, že žiadnu daň z dedičstva neplatíte po úmrtí otca a ani matky, lebo daň z dedičstva bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004, rovnako z dôvodu dedenia po otcovi a matke neplatíte odvody na zdravotné poistenie.

Uvádzame záverom, že ak sa v dedičskom konaní dohodnete tak, že podiely matky na nehnuteľností zdedí jeden zo synov vašej matky za finančnú náhradu ustupujúcim dedičom, táto suma, ktorú ako dedičia nadobudnete od brata, rovnako nepodlieha dani z dedičstva /táto daň neexistuje/ a rovnako ani nepodlieha dani z príjmov v zmysle ust. zákona o dani z príjmov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, vlastním polovicu domu a druhú polovicu vlastní moja sestra. Chceli by sme to preniesť na jej dcéru, avšak dedičské konanie ešte neprebehlo. Aké sú možnosti takéhoto prepisu? Existuje nejaká dohoda o prepise?

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 12.05.2023)

Dobrý deň, prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti si vyžaduje dva kroky, a to je uzatvorenie zmluvy (darovacej/kúpnej) a následne zavkladovanie vlastníckeho právo do katastra nehnuteľností, ktorým dochádza k zavŕšeniu prevodu vlastníckeho práva. Až týmto momentom sa obdarovaný/kupujúci stáva vlastníkom predmetu prevodu. 

Z tohto dôvodu, pokiaľ ešte nie ste spolu so sestrou vlastníkmi nehnuteľnosti, môžete iba uzavrieť prevodovú zmluvu s odkladacou podmienkou, že táto zmluva nadobudne účinnosť až momentom, kedy sa stanete obe vlastníkmi veci. V momente, kedy sa vy stanete vlastníkmi veci, t.j. vaše vlastnícke právo bude právoplatne potvrdené Uznesením o dedičstve, môžete pristúpiť k podaniu návrhu na vklad VP do katastra nehnuteľností v prospech dcéry vašej sestry. 

 


Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa dedičského konania. Ak dohoda medzi dedičmi stanovuje, že jeden z nich je zaviazaný vyplatiť ostatných - napríklad do troch mesiacov - čo sa stane, ak tento termín nedodrží? Prajem pekný deň. Jaro.

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 02.05.2023)

Dobrý deň, ak skutočnosť, že dedič má vyplatiť ostatných dedičov v lehote do 3 mesiacov od právoplatnosti dedičského rozhodnutia, potom samotné dedičské rozhodnutie je v zmysle exekučného poriadku exekučným titulom. To v podstate znamená, že dedič, ktorému nebola vyplatená stanovená suma v lehote, je oprávnený podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh spíše ktorýkoľvek súdny exekútor.

Pred podaním návrhu odporúčam však vyzvať povinného dediča k úhrade dlžnej sumy.

my


Trápi vás "Dohoda o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som požiadať o radu. Ako mám postupovať, ak sme so sestrou ako dedičia nehnuteľnosti a pozemkov dohodli, že moja sestra sa chce dobrovoľne vzdať svojho podielu mimoriadnou cestou? Maroš

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 26.09.2022)

Dobrý deň,
z otázky nevieme, či dedičské konanie je právoplatne ukončené alebo nie je ukončené.
V prípade, že dedičské konanie ešte neprebehlo, riešením je, aby sa vaša sestra vzdala svojho podielu na dedičstve vo váš prospech bez povinnosti výplaty z vašej strany, čím nadobudnete jej dedičský podiel bez povinnosti vyplatiť sestre finančnú náhradu za jej podiel v peniazoch.

V prípade, že je dedičské konanie právoplatne ukončené, potom riešením vašej situácie je, aby ste so sestrou spísali darovaciu zmluvu, ktorou vám daruje svoje podiel na nehnuteľnosti. Darovacia zmluva podlieha vkladovému konaniu do katastra nehnuteľností.

Na spísanie zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom dedičstva po mojej mame. Ako dedičstvo zanechala dom a pozemky. Dedičmi sme v počte piatich: manžel mojej matky a my štyri deti. Prvé sedenie u notára bolo neúspešné. Každý z nás dedí jednu pätinu, keďže matka bola jedinou majiteľkou domu. Pôvodne sme súrodenci chceli svoje podiely nechať, tak aby náš otčim mohol v dome dožiť. Po jeho smrti by sa dom predal a následne by sa predajná suma rozdelila. Avšak náš otčim nesúhlasí. Chce, aby dom bol len jeho a odmieta nás vyplatiť, tvrdí, že na to nemá peniaze a ani dom nechce predať. Veľmi ma to štve, najmä keď sa vyjadril, že s ničím nebude súhlasiť a bude sa stále odvolávať. Tvrdí, že keby mal splácať náš podiel, posielať by nám po 5 eur. Je toto možné? Po tejto afére pred notárom chceme, aby nás otčim vyplatil a dom si naďalej môže nechať, ale nevieme, ako postupovať, keď sa neustále bude odvolávať. Kto bude platiť súdne náklady? Ako by sme mali postupovať a na čo máme právo? Ďakujem za radu. Erika.

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 04.03.2022)

Dobrý deň, prečítali sme si Vašu otázku, z ktorej vyplýva, že predmetom dedenia má byť rodinný dom vo výlučnom vlastníctve poručiteľky, Ste 5 dediči - manžel Vašej matky a 4 deti. Manžel matky sa nechce dohodnúť na  predaji domu, resp, chce sa stať výlučným vlastníkom rodinného domu.

Uvádzame, že k tomu, aby manžel Vašej matky ako poručiteĺky sa stal výlučným vlastníko  domu, Vy ako 4 deti by ste sa museli vzdať svojich podielov na dedičstve s povinnosťou výplaty zo strany manžela Vašej matky. Mnažel Vašej matky podľa jeho tvrdení nemá fin. prostriedky na Vyše vyplatenie ako ustupujúcim dedičom. Chápame Vašu situáciu. Sme názoru, že najlepšie riešenie ponúka samotný Obč. zákonním v ust. § 483 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, súd potvrdí nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané."
 
Na základe vyššie uvedeného zák. ustanovenia odporúčame, aby ste požiadali notára, aby rozhodol v zmysle uvedeného zákonného ustanovenia a stanete sa podiel. spoluvlastníkmi domu. Manžel Vašej matky pokiaĺ nemá v súčasnosti peniaze na vyplatenie Vás ako dedičov nie je oprávnený žiadať v dedič. konaní, aby ste sa vzdali podielu na dedičstve bez povinnosti výplaty a on sa stal výlučným vlastníkom domu.
Pre následné vyporiadanie domu po dedičskom konaní odporúčam kontaktovať advokáta.
 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, Nachádzame sa v dedičskom konaní, v ktorom sa ako dedičia pravdepodobne nedohodneme. Jako jeden z dedičov navrhujem, aby sa dedičstvo (konkrétne dom a pozemky v intraviláne) rozdelilo rovnými dielmi a zvyšok si podelí druhá strana. Ak s týmto názorom nebudú všetci súhlasiť, kto a ako rozhodne? Je nutné mať právne zastúpenie? Ďakujem.

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 23.04.2021)

Dobrý deň,
riešenie vami uvedeného problému v dedičskom konaní upravuje ust. § 203 Civil. mimosporového poriadku :

" (1) Súd v uznesení o dedičstve
a) potvrdí nadobudnutie dedičstva jedinému dedičovi,
b) potvrdí, že dedičstvo, ktoré nenadobudol žiadny dedič, pripadlo štátu,
c) schváli dohodu dedičov o vyporiadaní dedičstva; veriteľ poručiteľa je účastníkom dohody, ak sa vyporiadava jeho pohľadávka,
d) schváli dohodu o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov,
e) potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, ak medzi účastníkmi nedôjde k dohode, alebo vykoná vyporiadanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol,
f) neschváli dohodu o vyporiadaní dedičstva a potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov alebo vykoná vyporiadanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol."
 
Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že ak medzi vami ako dedičmi nedôjde k dohode, súd rozhodne podľa dedičských podielov. Právne zastúpenie nie je vylúčené. môžete vec konzultovať aj s advokátom, aby sa vedel vyjadriť ku konkrétnym okolnostiam dedenia vo vašom prípade, prípadne poradil vo veci, aby ste sa vyhli prípadným budúcim problémom s ostatnými dedičmi.
Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Dohoda o dedičstve" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dohoda o dedičstve (Dedičské právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou týkajúcou sa dedičského konania. Predmetom dedenia je byt, kde budúcimi majiteľmi sú dvaja súrodenci. Jeden zo súrodencov žije mimo Slovenskej republiky a dlhé roky sa o zosnulého nestaral. Zosnulý plánoval byt darovať svojmu synovi, avšak nestihol to urobiť pred smrťou. Druhý súrodenec si nárokuje časť majetku. Komunikácia s ním/nej nevedie k žiadnemu riešeniu, nakoľko na našu snahu dohodnúť sa reaguje výčitkami a urážkami. Skúšali ste už riešiť prípady, kedy sa stíhala právna rovina dedenia, hoci morálny nárok na majetok v podstate nebol?

Odpoveď: Dohoda o dedičstve

(odpoveď odoslaná: 18.03.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Predovšetkým je potrebné uviesť, že dedičské právo nie je založené na princípe zásluhovosti vo vzťahu poručiteľa a jeho dedičov.

Podľa ust. § 460 a nasl. Občianskeho zákonníka platí, že dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa. Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.

Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou.

Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli.

Pokiaľ nedôjde medzi dedičmi k dohode, súd potvrdí nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o dedičstve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.