Máte
otázku?

Dedičské konanie a závet


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Dedičské konanie a závet

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom dedičského konania. Zomrelý osoba zanechala závet, v ktorom odkázal celý svoj majetok svojej družke. Existuje však štyria zákonní dediči, ktorí nesúhlasili so závetom v rámci dedičského konania. Notár navrhol rozdelenie majetku tak, že 50 % bude patriť družke a 50 % zákonným dedičom. Je možné družku z dedičského konania vynechať a môžu si zákonní dediči nárokovať celý majetok? Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie a závet

Dobrý deň. V zásadne platí, že závetní dedičia majú prednosť pred zákonnými dedičmi. Tu však treba poukázať na ochranu tzv. neopomenuteľných dedičov, ktorých právna úprava v ustanovení § 479 Občianskeho zákonníka chráni. Podľa tohto ustanovenia platí, že: "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Pre posúdenie Vami opísanej situácie je teda rozhodujúce, či zákonní dediča spadajú pod kategóriu neopomenuteľných dedičov alebo nie. Tzn., či ide o potomkov poručiteľa alebo nie. Rovnako je tiež potrebné prihliadať na vek, pretože maloletým potomkom by sa mal dostať napriek závetu celý ich dedičský podiel a plnoletým potomkom aspoň 50 % ich zákonného podielu.

Preto pri situácii, že existujú 4 zákonní dedičia, ktorí sú plnoletými potomkami poručiteľa a súčasne jeden závetný dedič, ktorému bolo odkázané všetko, tak návrh konajúceho notára zodpovedá zákonu.

K úplnému vylúčeniu závetného dediča by mohlo dôjsť len vtedy, ak by boli všetci 4 dedičia maloletými potomkami poručiteľa. Okrom toho vynechať závetného dediča z dedenia by bolo možné tiež vtedy, ak by bol závet neplatný a tomuto závetnému dedičovi by nesvedčal žiadny zákonný titul dedenia.

Trápi vás "Dedičské konanie a závet" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedičské konanie a závet (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mi právnik môže dovoliť nahliadnuť do papierov dedičského konania, nakoľko som nebola prizvaná na dedičské konanie a údajne mala aj moja neplnoletá dcéra niečo zdediť. Alebo ako by som sa to dozvedela, či zdedila alebo nie. Ďakujem.

Odpoveď: Dedičské konanie a závet

(odpoveď odoslaná: 06.07.2024)

Dobrý deň,
vo veci vami položenej otázky uvádzame, že je potrebné kontaktovať okresný súd podľa miesta trvalého bydliska poručiteľa /otca maloletej/ a požiadať o kópiu dedičského rozhodnutia. K žiadosti budete musieť predložiť rodný list maloletej, ktorým sa osvedčí, že je dedičom po poručiteľovi.

Zoznam  súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Na základe výýsledkom dedičského konania budete musieť žiadať o vydanie dedičstva v zmysle ust. § 485 Občianskeho zákonníka :

"§ 485

(1) Ak sa po prejednaní dedičstva zistí, že oprávneným dedičom je niekto iný, je povinný ten, kto dedičstvo nadobudol, vydať oprávnenému dedičovi majetok, ktorý z dedičstva má, podľa zásad o bezdôvodnom obohatení tak, aby nemal majetkový prospech na ujmu pravého dediča.  

(2) Nepravý dedič má právo, aby mu oprávnený dedič nahradil náklady, ktoré na majetok z dedičstva vynaložil; takisto mu patria úžitky z dedičstva. Ak však vedel alebo mohol vedieť, že oprávneným dedičom je niekto iný, má právo len na náhradu nevyhnutných nákladov a je povinný oprávnenému dedičovi okrem dedičstva vydať i jeho úžitky."  

 

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedičské konanie a závet (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Mama môjho priateľa chce darovacou zmluvou previesť dom na jej ďalšieho syna. Ten plánuje dom ihneď prepišať na svoju manželku, no ostatní súrodenci s tým nesúhlasia. Majú možnosti zvrátiť túto situáciu? On argumentuje, že prípadným právnickým obranou môže dom získať. No nie je tam v zmluve vôbec podmienka, že zvyšní dediči by mali byť vyplatení z hodnoty domu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedičské konanie a závet

(odpoveď odoslaná: 26.04.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že matka Vášho priateľa žije a chce RD darovať jednému zo svojich synov. Uvádzame, že za života je ako vlastník RD oprávnená so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia.
Ak máte vedomosť o tom, že syn chce byt darovať svojej manželke a tá ho chce predať, otázkou z dôvodu právnej istoty pre osoby žijúce v RD, zrejme aj mama Vášho priateľa, je to, aby matka a osoby žijúce v dome mali zabezpečené aj naďalej bývanie v ňom a to na základe zriadenia vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného užívania a bývania. Bolo by preto vhodné upozorniť matku Vášho priateľa, aby sa s darovaním RD neunáhlila a darovaciu zmluvu konzultovala s advokátom a to hlavne z dôvodu, aby v prípade darovania RD mala kde ako ona, ako aj ostatné osoby žijúce v RD kde bývať.

Poznamenávame záverom, že budúci dedič /napr. Váš priateľ/ zo zákona ak matka žije nemá právny nárok na vyplatenie budúceho dedičského podielu, keďže na tento mu ani nevznikol nárok  a to z jednoduchého dôvodu - matka žije.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedičské konanie a závet" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.