Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Dedenie pozemkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Dedenie pozemkov

Dobrý deň, prebieha dedičské konanie po mojej zosnulej mame. Sme traja dediči - ja, ako dcéra, a synovci. Predmetom dedenia sú pozemky, ktorých súpis som dostala od notárskeho úradu na vypracovanie dedičskej dohody. Spracovala som rozdelenie pozemkov a poslala ho mailom synovcom na ich pripomienkovanie. Po mesiaci, keď som od nich nedostala žiadnu informáciu, volala som na notársky úrad, aby som zistila, dokedy máme dohodu predložiť. Vtedy ma pracovníčka informovala, že jeden zo synovcov požiadal notársky úrad o ocenenie pozemkov, s úmyslom ich odkúpenia. Mňa ako 1/2 dedičku vôbec neinformoval, a o odkúpenie môjho podielu nemám záujem. Aké mám práva? Môžem s vysporiadaním nesúhlasiť, a čo bude nasledovať? Prosím, ešte o informáciu, kto bude hradiť ocenenie pozemkov, keďže to urobil synovec bez môjho vedomia. Za cenné rady vopred ďakujem.

Odpoveď: Dedenie pozemkov

Dobrý deň,

V dedičskom konaní máte právo byť informovaná o všetkých krokoch týkajúcich sa vysporiadania majetku. Ak jeden zo spoludedičov inicioval ocenenie pozemkov bez vášho vedomia, máte možnosť nesúhlasiť s rozdelením, ak pre vás nie je prijateľné, alebo ak sa ocenenie nezdá objektívne.

Postup, ktorý bude nasledovať:

Notár pripravuje vyjadrenie všetkých dedičov: Všetci dedičia musia prezentovať svoje stanoviská. Ak nenastane zhoda, dedičia môžu požiadať notára o stanovenie ceny podľa znaleckého posudku.

Ak dedičia nevedia dospieť k dohode ohľadom ceny majetku, notár môže nariadiť vyhotovenie znaleckého posudku. Ak sa na ocenení nedohodli všetci dedičia, náklady na posudok budú hradiť v pomerne podľa ich dedičských podielov, aj keď ocenenie inicioval jeden z dedičov.

Odkúpenie podielu: Ak nemáte záujem predať svoj podiel, nemôže vás k tomu nikto nútiť. Tiež je ale dôležité ci ide o pozemky v intraviláne alebo extravilane obce. Alebo či nejde o tzv. spoločnú nehnuteľnosť. 

Trápi vás "Dedenie pozemkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie pozemkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.