Máte
otázku?

Dedenie ornej pôdy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Dedenie ornej pôdy

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Sme traja súrodenci a máme dediť približne 3100 m3 ornej pôdy. Podľa notárky sa máme dohodnúť na jednom dedičovi. Táto orná pôda je hneď vedľa dediny, takže podľa mojej mienky by v budúcnosti mohla byť využitá aj ako stavebný pozemok. Môžeme byť všetci traja určení ako spoluvlastníci ornej pôdy v dedičskom konaní? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie ornej pôdy

Dobrý deň,
môžete ak to nie je extravilan. Ak to je extravilan, potom to dostane jeden s povinnosťou výplaty ostatných. Dostane to ten, kto ma najlepšie predpoklady na obhospodarovanie. 

Trápi vás "Dedenie ornej pôdy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie ornej pôdy

Dobrý deň, kto má nárok zdediť pozemky z restitúcie, ak manželia nemali deti? Môžem napadnúť závet manželky môjho zosnulého strýka (brata mojej zosnulej mamy), ak som jej neter a nemám súrodencov?

Odpoveď: Dedenie ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 13.06.2023)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva,  že zomrela manželka Vášho strýka, ktorý nemali spolu vlastné a ani osvojené deti.

Uvádzame, že ak poručiteľ nemal deti, ktoré sa v zmysle ust. § 479 Občianskeho zákonníka považujú za neopomenuteľných dedičov a teda sa im musí dostať ich zákonný dedičský podiel v zmysle citovaného ust. § 479 Obč. zákonníka, potom závet nie je možné napadnúť. Citujeme ust. §  479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."

Ide o to, že poručiteľ, ak nemal vlastné alebo osvojené deti, môže v podstate môže svoj majetok odkázať závetom komukoľvek a to bez toho, aby tento závet mohli napadnúť jeho zákonný dedič. Závet vo Vami uvedenom prípade by mohli napadnúť len deti poručiteľa v zmysle ust. §  479 Obč. zákonníka.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie ornej pôdy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Rozdelenie ornej pôdy

    Sme traja vlastníci ornej pôdy každý z nás má na parcele, ktorá je z troch časti parcela 1, 2, 3. Každý má svoj podiel na troch parcelách, jeden vlastník.

  • Predaj pozemku za 1 €/m2 a dedenie.

    Ak je to tak, nie je právny dôvod, aby ste sa riadili cenou ornej pôdy a to z dôvodu, že pozemok bude užívaný ako stavebný pozemok.

  • Ako sa určuje hodnota dedičstva

    Tzn. môže sa uzatvoriť dohoda, že jeden dostane stavebný pozemok, druhý ornú pôdu a prvý druhého vyplatí, aby dorovnal jeho podiel.

  • Dedičské konanie

    Ako vyplýva z uvedeného zák. ustanovenia, pre dedenie je rozhodujúci stav v čase ... Nehnuteľnosť, ornú pôdu, lesné pozemky a trvalé trávnaté pozemky môžme ...

  • Daň z predaja zdedenej nehnuteľnosti

    nedávno sme zdedili ornú pôdu a záhrady po našom nebohom dedkovi. ... áno, príjem bude oslobodený od dane z dôvodu, že ide o priame dedenie a zároveň starká ...

  • Dedenie a započítanie daru

    Predmetom dedenia má byť ďalšia pôda a vy nechcete, aby brat z predmetu dedenia niečo nadobudol. Uvádzame, že v tomto prípade platí ust.

  • Vyplatenie dedičského podielu ostatnými dedičmi

    Z uvedeného dôvodu predmet dedenia, t.j. 1/2 domu sa rozdelí na 3 časti medzi ... dedičského konania stal vlastníkom ornej pôdy ohodnotenej na určitú sumu.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.