Máte
otázku?

Dedenie po smrti vlastníka bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom dedenia môjho bytu po mojej smrti. Som vydatá, ale byt som získala ešte v dobe, kedy som bola slobodná, od svojich rodičov na základe kúpnej zmluvy. S mojím priateľom, s ktorým som neskôr uzavrela manželstvo, sme v byte bývali spolu asi osem rokov pred svadbou. Spolu nemáme deti. Chcela by som vedieť, kto by mal právo na dedičstvo môjho bytu po mojej smrti. A kto by mal právo dediť, ak by môj manžel zomrel krátko po mne? Rovnako by ma zaujímalo, ako by to bolo v prípade, ak by sme zomreli súčasne, napríklad pri autonehode. Mojím želaním by bolo, aby v prípade smrti nás oboch byt ostal v mojej rodine. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

Dobrý deň, ak nezriadite závet, ktorým by ste disponovali svojím majetkom pre prípad smrti, bude sa dediť zo zákona. Nakoľko nemáte potomkov tak sa vo Vašom prípade bude dediť v tzv. druhej dedičskej skupine, v ktorej dedia manžel, rodičia a osoby, ktoré s poručiteľom žili v spoločnej domácnosti aspoň jeden rok pred jeho smrťou a z toho dôvodu sa starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázané výživou na neho. V tejto skupine dedí manžel aspoň polovicu. Tzn. že by v tomto prípade dedil Váš manžel a Vaši rodičia. Ak sú obaja Vaši rodičia nažive, ich dedičský podiel by predstavoval 1/4 a manželov 1/2. V rámci dedičského konania by sa mohli dohodnúť napr. na tom, že celú nehnuteľnosť nadobudne do svojho výlučného vlastníctva Váš manžel a Vašich rodičov vyplatí z ich podielu. Následne ak by sa niečo stalo jemu, nehnuteľnosť by dedili jeho dedičia, jeho najbližší príbuzný. Ak chce predísť tomu, aby akúkoľvek časť na Vašej nehnuteľnosti zdedili príbuzní Vášho manžela, odporúčam Vám v závete odkázať celý Váš majetok Vaším rodičom.

Trápi vás "Dedenie po smrti vlastníka bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, mojím svokrom zomrel, a tak moja svokra podľa zákona zdedila polovicu bytu, švagor štvrtinu bytu a moja manželka tiež štvrtinu bytu. Teraz by sme chceli vedieť, ako máme ďalej postupovať. Je potrebné uskutočniť dedičské konanie? Mali by sme sa obrátiť na advokáta, alebo sa dedičský úrad ozve sám? Vedeli by ste mi tiež priblížiť, aké sú poplatky za tento úkon a ako prebieha celý proces? Mám na mysli ocenenie majetku, prepisy a podobné záležitosti. Ďakujem za vašu pomoc.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 31.01.2024)

Dobrý deň,

vždy, keď niekto zomrie, je nevyhnutné, aby po ňom prebehlo dedičské konanie, a to bez ohľadu na to, či po sebe zanechal nejaký majetok alebo nie.

Ak je tomu tak ako píšete, najprv je potrebné ohlásiť úmrtie na matrike, ktorá vám vystaví úpmrtný list. Matrika následne toto oznámi všetkým píslušným inštitúciám (okresný súd, Sociálna poisťovňa). Vy nič oznamovať nemusíte. Následne súd poverí notára z jeho obvodu vykonaním dedičsého konania. Notár upovedomí dedičov o dedičskom práve a o práve dedičstvo odmietnuť s lehotou jeden mesiac od doručenia upovedomenia. Notár je povinný preveriť stav majetku poručiteľa (prípadne jeho dlhy) a určiť jeho všeobecnú hodnotu. Preverí, či poručiteľ nezanechal závet, listinu o vydedení a pod. Následne vytýči termín dedičského pojednávania, na ktorom spravidla rozhodne o dedičstve. Z hodnoty majetku potom  notár vypočíta svoje trovy, ktoré sa platia až po skončení dedičského konania, resp. notár ich vyčísli v  rozhodnutí o dedičstve. 

Pokiaľ ide o prepis nehnuteľnosti, ktorá bola predmetom dedenia, toto vykonáva príslušný Okresný úrad, katastrálny odbor, a to na podklade rozhodnutia o dedičstve, ktoré mu je povinný zaslať sám notár. Zápis vlastníctva nadobudnutého na podklade súndeho rozhodnutia sa vykonáva záznamom. Ak by notár toto neurobil a k prepisu by nedošlo, môže aj sám dedič podať na katastri návrh na vykonanie záznamu na podklade súdneho rozhodnutia o dedičstve. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: moja babka pred smrťou uzavrela zmluvu s mojím otcom, podľa ktorej dom mal po jej smrti patriť jemu. Má moja mama právo na dom, ak v zmluve nie je spomenuté jej meno? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 26.12.2023)

Dobrý deň,

Vaša situácia súvisí s dedičským právom a právami príbuzných na majetok po smrti osoby. Kľúčové informácie sú tu zmluva medzi vašou babkou a otcom a postavenie vašej mamy ako potenciálneho dediča.

Podľa slovenského dedičského práva, ak babka uzavrela s otcom zmluvu o prevode domu po jej smrti,  táto zmluva pre prípad smrti bude neplatná. Ak však uzavreli darovaciu zmluvu alebo iný právny úkon, toto bude mať vplyv na dedičstvo. Ak bola zmluva uzavretá riadne a v súlade s právnymi normami, právny nárok vášho otca na dom je silný. Ak to nebolo robené prevodom nehnuteľnosti počas života a nešlo o závet, takáto dohoda bude neplatná.

Vaša mama ako potenciálna dedička má však tiež isté práva. Ak je vaša mama priamym potomkom (dieťaťom) babky, má právo na povinný dedičský podiel, ak nebola vyslovene vylúčená z dedičstva. Povinný dedičský podiel predstavuje minimálne zákonom stanovenú časť z dedičstva, ktorú nemožno odsúdiť ani zmluvou.

Preto, ak vaša mama nebola v závete alebo v listine o vydedení vyslovene vylúčená z dedičstva, môže mať nárok na svoj povinný podiel, ktorý by sa vypočítal z hodnoty celého dedičstva, vrátane domu.

Je dôležité poznamenať, že konkrétne právne detaily a interpretácia môžu závisieť od presného popisu situácie a dohôd a tiež ďalších relevantných okolností.


Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň,
spolu s mojim bratom, ktorý je občanom Srbska, sme zdedili byt po našej mame v Bratislave. Ja som občan Rakúska.
Rád by som tento byt predal, ale neviem, ako postupovať.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 14.11.2022)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzam, že pre predaj nehnuteľnosti ako celku by bolo najlepšie, aby s predajom nehnuteľnosti - bytu - súhlasil aj Váš brat.

Ak by brat s predajom nehnuteľnosti súhlasil a našli by ste konkrétneho záujemcu, potom by bolo najlepšie kontaktovať advokáta za účelom spísania kúpnej zmluvy. Advokát súčasne zabezpečí aj návrh na vklad nehnuteľnosti do katastra.

V otázke neuvádzate v akom stave sa nachádza predaj nehnuteľnosti, či ste už napr. podali inzerát cez niektorý internetový portál a či sa Vám prihlásil nejaký záujemca. Ak by odpoveď bola kladná, potom je najlepšie kontaktovať advokáta v mieste nehnuteľnosti, aby vypracoval všetky doklady potrebné pre predaj nehnuteľnosti a vklad do katastra.

Keďže brat sa zrejme nachádza v Srbsku, budeme potrebovať písomné splnomocnenie s jeho úradne uvedeným podpisom na predaj nehnuteľnosti.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu, pričom by sme zabezpečili aj inzerát na predaj nehnuteľnosti.

 

 

 

 

 


Trápi vás "Dedenie po smrti vlastníka bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na otázku dedičského konania. Moja sestra spísala závet, v ktorom mi odkázala svoj byt. Nemá manžela ani deti. Pouze neuviedla našich rodičov v závete. Ako to funguje s neopomenuteľnými dedičmi? V prípade neexistencie prvostupňových neopomenuteľných dedičov, teda manžela a deti, nastupujú ako neopomenuteľní dedičia druhého stupňa rodičia? Akým spôsobom by sa v takom prípade rozdelil majetok – byt? Ďakujem. Peter.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 01.06.2022)

Dobrý deň, k vami položenej otázke uvádzame, že v zmysle ust. Občianskeho zákonníka neexistuje neopomenuteľný dedič druhé stupňa. Neopomenuteľnými dedičmi sú výlučne a jedine deti poručiteľa, či už vlastné alebo osvojené.

Ak vaša sestra spísala závet vo váš prospech ako brata, môhla tak urobiť bez ohľadu na to, že máte ešte žijúcich rodičov.  Ak teda sestra spísala závet, dedičom budete vy ako jej brat, podmienkou však je, aby ste sa dožli úmrtia sestry. Vaši rodičia v prípade úmrtia vašej sestry závet napadnúť nemôžu, lebo nie sú neopomenuteľnými dedičmi.


Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj otec zomrel v roku 1997. Bol ženatý s novou manželkou, ktorá nie je moja mama. Vtedy prebeholo dedičské konanie, kde som dostala staršie auto a manželke ostal dvojizbový byt. Pred rokom zomrela jeho manželka, spolu nemali deti. Zaujíma ma, či mám nejaký nárok na dedenie nehnuteľnosti zo zákona, a či môžem zistiť, ako prebiehalo dedičské konanie. Ďakujem za odpoveď. Alina

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 09.05.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ zomrela manželka vášho otca, ktorý už predtým zomrel, vy ako dcéra jej manžela nie ste zákonným dedičom po manželke vášho otca. Mohli by ste sa stať zákonným dedičom po manželke vášho otca v prípade, že by ste žili v spoločnej domácnosti s poručiteľkou - manželkou vášho otca minimálne jeden rok pred úmrtím a tvorili by ste spoločnú domácnosť a z tohto dôvodu by ste sa aj o spoločnú domácnosť starali , pričom spoločná domácnosť by musela trvať aj v čase úmrtia manželky vášho otca /§ 474 a nasl. Obč. zákonníka/. Ak táto podmienka nie je z vašej strany splnená, potom zákonné dedenie neprichádza do úvahy.
Dedičom by ste sa mohli stať aj na základe závetu.

Vo veci odporúčam kontaktovať príslušný okresný súd podľa miesta trvalého bydliska poručiteľky v čase úmrtia a zistíte tak meno notára, ktorému bol spis pridelený. Následne môžete kontaktovať notára.

Zoznam súdov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Zdedila som štvrtinu majetku po svojom otcovi a tretinu zdedila moja macocha. Problém spočíva v tom, že nemá na vyplatenie štvrtiny a chcela by mať celý majetok prepísaný na mňa po jej smrti. Je to možné?

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 23.01.2022)

Dobrý deň, v otázke neuvádzate, kto je spoluvlastníkom bytu ostatnej časti, keďže Vy ste spoluvlastníčkou v podiele 1/4 a nevlastná matka v podiele 1/3.
Nevlastná matka nemá na vyplatenie Vášho podielu a chcela by Vám darovať byt.

Uvádzame, že ak chce nevlastná matka Vám darovať svoj podiel na byte, môže tak urobiť už za svojho života, čo by bolo pre Vás najlepšie z hľadiska právnej istoty. Ak by nevlastná matka chcela spísať závet a v tomto pre prípad pmrtia odkázať Vám svoj podiel na byte, aj to je právne možné. Otázkou je, či nevlastná matka má aj svoje vlastné deti /či už maloleté alebo plnoleté/, lebo týmto v prípade dedenia na základe závetu patrí ich podiel v zmysle ust. § 479 Obč. zákonníka :

"Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."
 
Ak by nevlastná matka mala aj svoje vlastné deti, týmto zo zákona prislúcha ich minimálny podiel na dedičstve v zmysle cit. ustanovenia - maloletým sa musí dostať ich celý podiel zo zákona a plnoletým aspoň toľko, koľko robí jedna polovica podielu zo zákona.
 
Vo veci spísania darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.

Trápi vás "Dedenie po smrti vlastníka bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, môj priateľ si kúpil byt za slobodna. Teraz sa plánujeme zobrať. Som po jeho smrti automaticky dedičkou, alebo by to boli jeho rodičia? Ďakujem. Monika

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 28.12.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že byt je vo výlučnom vkastníctve Vášho budúceho manžela.

Ak by ste uzatvorili manželstvo, táto skutočnosť neznamneá, že byt bude aj vo Vašom vlastníctve. Možnosťou zo strany Vášho budúceho manžela je, aby Vám či už teraz alebo po uzatvorení manželstva darova podiel na byte a byt tak bude v podielovom spoluvlastníctve. Právny nárok na toto však nie je.

Ak by došlo k úmrtiu Vášho budúceho manžela za trvania manželstva, byt by bol predmetom dedenia ak by bol jeho vlastníkom ku dňu jeho úmrtia a to v podiele, ktorého by bol vlastníkom. Ak by ste nemali spoločné deti, potom ak by manžel zomrel a  byt by bol v jeho výlučnom vlastníctve, prichádzalo by do úvahy dedenie podľa § 474 Obč. zákonníka :

"(1) Ak nededia poručiteľovi potomci, dedí v druhej skupine manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.
(2) Dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy najmenej polovicu dedičstva."

Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, sme štyria súrodenci. Už dávnejšie nám zomreli rodičia a byt, ktorý po nich zostal, momentálne obýva naša sestra. Táto sestra sa chce postarať o zabezpečenie dedičstva bytu v prípade jej úmrtia. Rádi by sme Vás poprosili o radu. Nevieme, či je lepšie navštíviť notára a spísať dedičstvo na nás, súrodencov, alebo je lepšie nechať vyriešiť dedičské konanie až v prípade úmrtia sestry. Ak máte iné odporúčania, sme samozrejme otvorení aj tým. Ďakujeme za radu. S pozdravom, Milan

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 13.08.2021)

Dobrý deň,
je vecou rozhodnutia Vašej sestry, ktorá predpokladáme, že je slobodná resp. rozvedená a nemá deti. Potom najlepšie z jej strany na základe jej slobodného rozhodnutia by bolo spísať závet. Možnosťou je tiež, aby svoj majetok, ak je to jej želanie, aby tento vyporiadala už za svojho života, napr. darovala. Ak by išlo o nehnuteľnosť, netreba zabudnúť na zriadenie vecného bremena v jej prospech - právo doživotného užívania a bývania v nehnuteľnosti.

Nepoznáme konkrétne okolnosti prípadu, preto by sme odporúčali, aby kontaktovalaadvokáta prípadne notára podľa jej rozhodnutia.


Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň, prajem. Moja mama darovaním svojho trojizbového bytu preniesla vlastníctvo na mňa a na môjho partnera. Už tu bývame spolu viac ako 15 rokov a máme tu troje deti. Do rekonštrukcie a opráv bytu sme už investovali nemalé množstvo. S tým, že sme na byt dali vecné bremeno na jej meno. Mama zas býva v našom jednoizbovom byte, na ktorý máme hypotéku. V podstate sme sa "vymenili". Mám sestru, ale kvôli neschodám so švagrom sme ju o tomto kroku neinformovali. Nechcem sestru podviesť ani oklamať, jej nárok na polovicu bytu, ako by vyplýval z dedičstva by som chcela potvrdiť aj písomne. Nevlastním však žiadne informácie o tom, akým spôsobom to mám urobiť. Je možné spísať niečo, čo by zaručilo jej právny, či dedičský nárok na polovicu bytu po maminej smrti, aby mala istotu, že ju "neokradnem"? Určite ju nechcem vynechať, len do bytu sme už investovali veľa financií a neviem, aká bude situácia s mamou, či nebude potrebné sa o ňu v budúcnosti starať. Neviem teda, čo sa stane do doby, keď nastane čas dedičstva. Moja sestra by od mňa chcela peniaze za polovicu bytu hneď, s čím nesúhlasím, a ani nemám na to potrebné finančné prostriedky. Ďakujem vopred za radu, ako by som mala postupovať, aby bola situácia pre všetky strany čo najlepšie zvládnutá.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 15.10.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Vaša mama Vám darovala jej 3 izbový byt s právom doživ. užívania a bývania, ona býva vo Vašom 1 izbovom byte. Vaša sestra teraz požaduje vyplatenie 1/2 Vám darovaného bytu, keďže v prípade, že by nedošlo k darovaniu vo Váš prospech, mohla by mať nárok na 1/2 bytu. Vy ste ochotná jej budúci prípadný nárok potvrdiť aj písomne.

Uvádzame, že darovanie bytu Vám a Vášmu partnerovi zo strany matky bolo jej slobodným rozhodnutím. Vaša sestra zo zákona nemá právny nárok na to, aby aj jej matka darovala podiel na byte, ktorý darovala výlučne Vám.

Vy nie ste povinná Vašej sestre potvrdzovať písomne, že v prípade úmrtia matky jej vyplatíte hodnotu jednej polovice bytu, keďže vo vzťahu k Vám na to nemá právny nárok, a rovnako ani zo strany matky, teda že by jej takého potvrdenie alebo prehlásenie napísala. Nemôže to vymáhať ani cestou súdu.

Uvádzame, že v ; prípade úmrtia Vašej matky, sa Vám predmetný dar, resp. hodnota Vášho podielu započítava na Váš dedičský podiel, avšak za podmienky, že predmetom dedenia po Vašej matke bude majetok, na ktorý by bolo možné započítať predmetný dar - byt, a v podstate o toľko budete menej dediť. Ak predmetom dedenia nebude žiadny majetok, nie ste povinná sestre nič doplácať alebo vyplácať z dôvodu, že Vám bol darovaný byt.

Odporúčame vec nechať na vyriešenie časom, resp. ak by ste byt 1 izbový splatili, tento previesť na sestru; ale opätovne uvádzame, že to nie je Vaša povinnosť a sestra na predmetný byt nemá právny nárok.

 

 

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Dedenie po smrti vlastníka bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Dedenie po smrti vlastníka bytu (Dedičské právo)

Dobrý deň. Vlastním byt z prvého manželstva a mám dospelé deti. Keďže som sa po druhýkrát vydala, chcela by som predať polovičný podiel na byte svojmu manželovi, aby mohol byt využívať až do svojej smrti.
Otázka je, môže môj manžel predať byt po mojej smrti, aj keď moju časť dedia moje deti a on?
Ako sa dá zariadiť, aby mohol disponovať bytom a po jeho smrti dedili môj majetok, vrátane toho, čo sme nadobudli spolu, moje deti? Stačí na to závet z jeho strany? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie po smrti vlastníka bytu

(odpoveď odoslaná: 08.08.2020)

Dobrý deň,
v prvom rade treba uviesť, že aj keby ste predali podiel na byte terajšiemu manželovi, po Vašej smrti on a dedičia sa môžudohodnúť rôznym spôsobom o tom, čo bude s bytom. Manžel ako podiel. spoluvlastník však nemôže predať celý byť, ale len svoj podiel na byte.

V závere sa pýtate, resp. hľadáte možnosť, aby po úmrtí Vašom a aj manžela  nadobudli len Vaše deti z predchádzajúceho manželstva.

Uvádzame, že terajšieho manžela nemôžete primäť k tomu, aby napísal závet, ako chcete vy, pričom on zatiaľ nie je ani podiel. spoluvlastníkom bytu. Vyslovujete  prianie, aby byt po Vašej smrti a smrti terajšieho manžela nadobudli Vaše deti z predchádzajúceho manželstvta. Riešením je, aby ste Vy ako výlučný vlastník bytu spísali závet s tým, že dedičmi bytu budú Vaše dve deti z predchádzajúceho manželstva a manžel bude mať doživotné právo užívania a bývania v predmetnom byte. Závet najlepšie ak Vám spíše notár.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie po smrti vlastníka bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.