POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?

Dobrý deň, sme mladomanželia a máme dostat pozemok na stavbu darovacou zmluvou. Pokiaľ na tomto pozemku postavíme dom, môže ho osoba, ktorá nám ho darovala, požadovať späť? Alebo by bolo lepšie pozemok radšej kúpiť? Ak je to druhá možnosť, ktorá je najnižšia cena, ktorú môžeme ponúknuť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?

Dobrý deň, 

 

darovanie, resp. darovacia zmluva je v našom právnom poriadku charakterizovaný viazanosťou zmluvných strán a jeho neodvolateľnosťou. Právna úprava síce za veľmi striktne upravených podmienok umožňuje vrátenie daru, či už na základe žiadosti darcu alebo obdarovaného. Ide však o výnimočné situácie, a z toho dôvodu sú podmienky uplatnenia tohto práva striktne upravené v Občianskom zákonníku.

 

Právna úprava darovacej zmluvy a kúpnej zmluvy

 

Vo svojej otázke uvádzate, či by nebolo vhodnejšie, aby ste túto nehnuteľnosť kúpili. Základným a zásadným rozdielom medzi darovacou a kúpnou zmluvou je práve v odplatnosti. Kým pri darovaní dochádza k bezplatnému prevodu vlastníckeho práva, pri kúpe nehnuteľnosti ide o odplatný prevod vlastníckeho práva.

 

Podľa ustanovenia § 628 ods. 1 Občianskeho zákonníka

Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.

 

Podľa ustanovenia § 588 Občianskeho zákonníka 

Z kúpnej zmluvy vznikne predávajúcemu povinnosť predmet kúpy kupujúcemu odovzdať a kupujúcemu povinnosť predmet kúpy prevziať a zaplatiť zaň predávajúcemu dohodnutú cenu.

 

Často sa stáva, že ľudia chcú obísť ustanovenia darovacej zmluvy, ale tiež možnosť žiadať vrátenie daru zo strany darcu tak, že predmetnú nehnuteľnosť nadobudnú na základe kúpnej zmluvy za minimálnu kúpnu cenu (nie je ničím výnimočná ani kúpna cena 1,- €). Takýto právny úkon, kúpna zmluva s kúpnou cenou 1,- €, však môže byť neplatný z dôvodu, že obchádza zákon. Zmluvné strany touto zmluvou totiž simulujú iný právny úkon, než mali obe strany naozaj v úmysle uzatvoriť.

 

Tak pri kúpnej, ako aj darovacej zmluve existujú možnosti ako sa môže v určitých prípadoch (väčšinou súvisiacich s porušením povinností alebo zákonných ustanovení) predávajúci/darca domáhať neplatnosti právneho úkonu a opätovného nadobudnutia vlastníckeho práva k nehnuteľnosti.

 

Právna úprava vrátenia daru

 

V tejto časti uvedieme iba právnu úpravu týkajúcu sa možnosti vrátenia daru na základe žiadosti darcu. Ako sme uviedli už vyššie, domáhať sa vrátenia daru môže darca za splnenia striktných zákonných podmienok upravených v ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka. Táto požiadavka vyplýva jednak zo záväznosti právneho úkonu (aby nebolo možné tento inštitút zneužívať, keď si zmluvná strana darovanie rozmyslí), ale aj z právnej istoty zmluvných strán.

 

Podľa ustanovenia § 630 Občianskeho zákonníka

Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

 

Podľa vyššie citovaného ustanovenia Občianskeho zákonníka sa môže darca domáhať vrátenia daru iba v tom prípade, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Iba za kumulatívneho splnenia týchto podmienok (správanie smeruje voči darcovi alebo členovi jeho rodiny a hrubo porušuje dobré mravy) sa môže darca domáhať vrátenia daru. 

 

Darcovi právo na vrátenie daru vznikne naplnením všetkých zákonných podmienok, pričom vznik tohto práva nie je časovo ohraničený premlčaním. Tzn. že darcovi môže právo na vrátenie daru vzniknúť aj po značnom časovom odstupe od darovania. Premlčacia doba domáhať sa vrátenia daru totiž začína darcovi plynúť až naplnením podmienok upravených v ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka.

 

Najviac interpretačných problémov a tiež aplikácie sa pri tomto práve spája s pojmom "hrubé porušenie dobrých mravov". Občiansky zákonník totiž žiadnym spôsobom neupravuje, čo je hrubým porušením dobrých mravov. Až súdna prax sa postupne vysporiadala s týmto pojmom, pričom sa ustálilo, že musí ísť o porušenie dobrých mravov v značnej miere alebo musí ísť o ich sústavné porušovanie. Kvalita a kvantita porušovania dobrých mravov sú v tomto prípade rovnocennými ukazovateľmi.

 

To, či v konkrétnom prípade došlo k hrubému porušeniu dobrých mravov je potrebné posudzovať v každom jednotlivom prípade individuálne. Naplnenie tejto požiadavky na vrátenie daru sa posudzuje podľa skutkových okolností konkrétneho sporu.

 

Podľa judikátu R 31/1999

Právo darcu domáhať sa vrátenia daru nevzniká pri prostej nevďačnosti obdarovaného voči darcovi ani pri menej významnom porušení dobrých mravov zo strany obdarovaného. Za hrubé porušenie dobrých mravov obdarovaným nemožno považovať napríklad predaj darovanej veci cudzej osobe alebo nenavštevovanie darcu pri príležitosti sviatkov a jeho životných jubileí.

 

Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 5 Cdo 103/2002 

Ustanovenie § 630 Občianskeho zákonníka nemožno rozširujúcim spôsobom vykladať tak, že sa ním majú postihnúť aj dôsledky správania sa iných osôb ako obdarovaného, hoci aj jemu blízkych. Od obdarovaného by nebolo možné spravodlivo požadovať, aby znášal sankciu za správanie sa iných osôb voči darcovi, za ktoré sám nezodpovedá.

 

Zhrnutie

 

Na základe vyššie uvedeného je možné uviesť, že sa zákonnom stanovených podmienok sa môže darca domáhať vrátenia daru. Ako však vyplýva z právnej doktríny a tiež súdnej praxe, má ísť o výnimočné situácie, pričom musia byť kumulatívne splnené podmienky upravené v ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka. Vo vzťahu ku kúpnej zmluve považujeme za dôležité opäť upozorniť na to, že ide o odplatný prevod vlastníckeho práva, ktorý nemôže obchádzať ani odporovať zákonu.

Trápi vás "Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o radu. Dostanem darom od mojej mamy pozemok s drobnou stavbou. Tento pozemok je v súčasnosti kompletné v jej vlastníctve. Mám len jednu súrodenkyňu, moju sestru, ktorá s prepisom na mňa súhlasí. Napriek tomu mám otázku: môže moja sestra, keď už bude pozemok prepísaný na mňa od mamy, neskôr pri dedickom konaní alebo o rok, dva, či dvadsať rokov nárokovať peniaze za polovicu tohto pozemku ak mi ho mama darovala ako výhradný vlastník prostredníctvom darovacej zmluvy? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom

Odpoveď: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?

(odpoveď odoslaná: 11.07.2022)

Dobrý deň,
nie, vyslovene nárokovať a žiadať od Vás peniaze nebude môcť. V budúcom dedičskom konaní po Vašej mame však bude môcť žiadať, aby bol tento dar (v hodnote ako v čase darovania) zohľadnený na Váš dedičský podiel. Tzn. že ak budete po mame dediť ešte aj ďalšie veci, tento dar (resp. jeho hodnota) sa Vám započíta na dedičský podiel, a preto v dedičskom konaní bude sestra dediť viac než Vy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve? (Občianske právo)

Dobrý deň. V roku 2016 nám otec mojej manželky daroval pozemok, na ktorom sme mali postaviť dom. Svokor je náš sused a využíva časť nášho pozemku, kde má maštaľ pre chov domácich zvierat. Ústne sme sa dohodli, že mu túto časť pozemku necháme, aby mohol naďalej chovať svoje domáce zvieratá. Avšak, začal voziť hnoj na náš pozemok a umiestňovať ho po obvode nášho plota, ktorý susedí s hlavnou cestou. Upozornili sme ho, že si to neželáme, ale začal nám vyhrážať a nadávať. Tvrdí, že ide o jeho pozemok a môže nám ho kedykoľvek vziať späť. Už sme na pozemku postavili dom. Chceme sa opýtať - má svokor právo domáhať sa vrátenia pozemku, aj keď je na ňom už postavený dom? Ak áno, ako sa postupuje v prípade už postaveného domu a investovaných peňazí? Má povinnosť nám ich vyplatiť? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?

(odpoveď odoslaná: 01.12.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Pokiaľ Vám bol darovaný pozemok, je vo Vašom vlastníctve a nik bez Vášho súhlasu nie je oprávnený naň vstupovať, obhospodarovať ho podľa svojho názoru resp. uváženia.
Pojmovým znakom darovania je bezodplatnosť a preto darca - svokor nie je oprávnený určovať žiadne podmienky  užívania pozemku. Toto nie je ani dôvod, aby sa mohol domáhať vrátenia daru. 
Podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí : 
"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Riešením je postavenie pevného plotu a presun maštalí, prípadne postavenie plotu tak, aby mal prístup k maštaliam., ale to je len na Vašej dobrej vôli, čoho sa on nemôže domáhať súdnou cestou.
Nemusíte sa obávať súdneho konania a aj keby sa domáhal vrátenia daru, súd jeho návrhu nevyhovie, keďže Vy ste neporušili hrubo dobré mravy.

Poznamenávame, že nie ste povinný strpieť obhospodarovanie pozemku svokrom, ním navozeným hnojom. V prípade, že napriek výzve by v tejto činnosti pokračoval, môžete sa domáhať pomoci na obci podľa ust. Obč. zákonníka  a následne na súde.

Podľa ust § 5 Obč. zákonníka platí :

"Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde."


Podotázka: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve? (Občianske právo)

Dobrý deň. Prosím Vás, som rozvedená so svojím manželom. Spolu vlastníme dom v BSM, v ktorom býva on sám, zatiaľ čo ja žijem s maloletým dieťaťom v podnájme. Nedávno som na súd podala žiadosť o rozdelenie rodinného domu v BSM. Pozemok máme v podielovom spoluvlastníctve. Môj podiel mi daroval exmanžel počas našeho manželstva. V darovacej zmluve je klauzula, podľa ktorej nemože žiadať vrátenie daru. Ako mám, prosím, ďalej postupovať? Môj exmanžel žije v našom dome a ja hradím podnájom. Ako to bude s hypotékou, ktorú máme na dome?

Odpoveď: Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?

(odpoveď odoslaná: 04.01.2018)

Dobrý deň, pri každom vyporiadaní BSM sa má postupovať podľa ustanovenia § 150 Občianskeho zákonníka. Podľa tohto ustanovenia sa pri vyporiadaní BSM má prihliadať aj na potreby maloletých detí. V prípade, že maloleté dieťa bolo zverené do Vašej osobnej starostlivosti a v súčasnosti musíte bývať v prenájme, nakoľko nemáte inú možnosť na zabezpečenie Vášho bývania, a obaja budete chcieť prikázať dom do Vášho osobného vlastníctva súd musí prihliadnuť na potreby maloletého dieťaťa. Tzn. že je väčšia šanca (hoci v dome teraz nebývate), že súd prikáže rodinný dom do Vášho výlučného vlastníctva. Spôsob vyporiadania hypotéky bude závisieť aj na ostatných skutkových okolnostiach Vášho prípadu. Bežne sa však postupuje tak, že ten z manželov, ktorý nadobudne nehnuteľnosť, ktorá je zaťažená hypotékou sa zároveň stane výlučným dlžníkom z hypotéky. Tzn. že ak by súd prikázal nehnuteľnosť do Vášho výlučného vlastníctva s vysokou pravdepodobnosťou by určil aj to, že budete výlučným dlžníkom z hypotéky. Následne sa vzhľadom na hodnotu nehnuteľnosti a výšku spoločnej hypotéky určí suma tzv. vyrovnacieho podielu, ktorý bude musieť niektorý z bývalých manželov vyplatiť druhému. Vo vzťahu k pozemku si Vám dovoľujem uviesť, že vyporiadanie tejto nehnuteľnosti nebude predmetom súdneho konania, nakoľko nepatrí do BSM, ale do podielového spoluvlastníctva oboch bývalých manželov. Jeho vyporiadanie bude účelné riešiť až po ukončení súdneho konania o vyporiadanie BSM, kedy bude zrejmé, kto sa stane vlastníkom rodinného domu. Následne by ste sa mali dohodnúť tak, že aj pozemok, na ktorom je postavený rodinný dom nadobudne do svojho vlastníctva ten, ktorý má vo vlastníctve rodinný dom. Ide o logické riešenie situácie s prihliadnutím na účelné využívanie oboch nehnuteľností.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovaný pozemok kedy ostane v mojom vlasnictve?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.