Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

darovanie alebo predaj


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: darovanie alebo predaj

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či nehnuteľnosť a k nej priľahlú záhradu, ktoré vlastníme s manželkou viac ako 5 rokov od jej kúpy, je lepšie darovať dcére, alebo predať dcére za symbolickú sumu? Čo je pre nás výhodnejšie a lepšie riešenie? Ďakujem.

Odpoveď: darovanie alebo predaj

Dobrý deň,

pri rozhodovaní medzi darovaním a predajom nehnuteľnosti dcére za symbolickú sumu treba zvážiť niekoľko aspektov. Prvým je daňová efektivita.  Preto, ak by ste predali nehnuteľnosť za symbolickú sumu alebo darovali a dcéra by to do 5 rokov chcela predať, môže zaplatiť vysokú daň. Daňové zákony sú trochu komplikovanejšie, preto pri každej situácii je to potrebné posúdiť individuálne. 

Ďalším aspektom je administratíva a právne formality. Darovacia zmluva je vo všeobecnosti jednoduchšia na spracovanie. Nie je to ale úplne veľký rozdiel. 

Hlavné na čo by som upozornil sú tie dane. Z pohľadu budúcich predajov, ak dcéra plánuje nehnuteľnosť predať v budúcnosti, bude dôležité zvážiť možné daňové dôsledky pri predaji nehnuteľnosti nadobudnutej darom. 

Ak sa rozhodujete medzi darom a predajom za 1 euro, v zásade je to stále akoby dar. Na by som potom odporučil skôr darovaciu zmluvu pre prípad napadnutia kúpnej zmluvy za 1 euro. 

Trápi vás "darovanie alebo predaj" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "darovanie alebo predaj" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.