Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Darovacia zmluva s podmienkou


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovacia zmluva s podmienkou

Dobrý deň, som mladá študentka a moji rodičia mi nedávno darovali dom. V zmluve je však klauzula, podľa ktorej som povinná sa o nich starať v prípade choroby a staroby. Problém je, že už teraz sú vážne chorí - moja mama má sklerózu multiplex a môj otec trpí ochorením krvi, kde mu chýbajú biele krvinky. Ja v súčasnosti študujem a plánujem odísť do zahraničia, s možnosťou, že sa k nim už možno nevrátim. Pri podpise zmluvy mi povedali, že táto konkrétna klauzula neznamená nič, ale nenašla som k tomu správne informácie. Súrne a s veľkým záujmom by som Vás poprosila o radu.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

Dobrý deň, pokiaľ ide o darovanie s budúcou podmienkou, tak na túto podmienku sa neprihliada. Darovacia zmluva je ale platná.

Príkladom takejto budúcej podmienky je situácia, ak darca daruje obdarovanému pozemok s tým, že mu tento sľubuje, že bude na ňom pracovať. Na túto podmienku sa neprihliada. 

 

Existujú tiež aj judikáty, že v prípade ak darovacia zmluva obsahuje aj iné povinnosti (napríklad povinnosť niečo konať), tak nejde o darovaciu zmluvu a preto je darovacia zmluva neplatná. Podmienkou darovacej zmluvy je že darca prenecháva vec bezodplatne. Ak však obdarovaný má niečo vykonať, nejde o bezplatné prenechanie veci.

Trápi vás "Darovacia zmluva s podmienkou" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím, keď je v darovacej zmluve podmienka zabezpečenia pohrebu a darca to neurobí, je platná? Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 09.09.2024)

Dobrý deň, zrejme nedopatrením ste sa v otázke opýtali, či je darovacia zmluva platá, ak sa darca zaviazal k zabezepčeniu pohrebu. K tejto povinnosti sa zrejme zaviazal obdarovaný.

Uvádzame, že darovanie je bezodplatný právny úkon.

Podľa ust. § 628 ods. 3 Občianskeho zákonníka platí, že "neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti."

 

Otázkou darovacej zmluvy a zabezpečenia pohrebu darcu obdarovaným resp. aj iné podmienky /napr. starostlivosť o darcu v chorobe a pod./ darovacej zmluve sme v našej poradni rozoberali pomerne často. Zabezpečenie v starobe a a zabezpečiť pohreb darcu sa môže javiť ako protiplnnenie. Avšak v praxi je starostlivosť o darcu vnímaná skôr ako morálna a sociálna povinnosť než právne záväzné ekonomické protiplnenie. Doktrína a aj judikatúra pripúšťajú, že starostlivosť poskytovaná v zmysle rodinných vzťahov môže byť dojednaná ako súčasť starostlivosti o darcu bez ohľadu na bezodplatný charakter daru.

Náš názor : Darovacia zmluva je platná. V dedičskom konaní treba žiadať započítanie predemtného daru na dedičský podiel dediča ako obdarovaného a o toľko bude menej dediť, čo sa týka aj úhrady nákladov na pohreb, ktoré by mal hradiť /otázkou je pojomvé vymedzenie zabezpečiť pohreb a zaplatiť pohreb/.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moja stará mama mi darovala byt formou darovacej zmluvy a povedala mi, že si s ním môžem robiť čo chcem. Toto mi potvrdil aj môj strýko, jej syn, a svedkom toho bola moja priateľka. Teraz však, keď chcem byt predať, nesúhlasí s tým. Môj otec, jej syn, zomrel keď som mal 6 rokov. Môžem byt predať, alebo mi ho môžu zobrať? Čo by sa dialo, keby som ho predal bez ich vedomia? Som riadne zapísaný v katastri ako jediný majiteľ a vlastním ho už 3 roky.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 24.07.2023)

Dobrý deň, keďže ste výlučným vlastníkom bytu, je vašim oprávnením s bytom nakladať podľa vášho rozhodnutia. Ak chcete byt predať alebo darovať, prípadne zameniť za iný, nepotrebujete k tomu súhlas darcu a on od vás ani nemôže žiadať, aby ste byt nepredali resp. jeho predaj podmieňovali súhlasom darcu.

Vzhľadom na okolnosť, že byt ste nadobudli darovaním a ste jeho vlastníkom len tri roky, potom v zmysle ust. zákona o dani z príjmov je potrebné počítať aj s platením prípadnej dane z príjmov a odvodov na zdravotné poistenie. Bližši informácie o zdaňovaní príjmu z predaja nehnuteľnosti zistíte na stránke Finančnej správy SR - link : https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn/predaj-nehnutelnosti#PredajNehnutelnostiNadobudnutejDarovanim.


Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem prepísať polovicu domu na partnerku a či je možné to nejako ošetriť, aby to potom jej deti nededili. Ja mám tiež maloletú dcéru z predchádzajúceho manželstva.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 13.01.2023)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému pokiaľ ide o prevod časti nehnuteľnosti na priateľku, je jednoduché a to spísanie darovacej zmluvy. Podmienka tá, aby v prípade jej úmrtia nededili jej podiel na nehnuteľnosti, je síce možná, avšak len v prípade, že by svoje deti Vaša priateľka vydedila na základe závetu so súčasným spísaním listiny o vydedení.
Nevieme z akého dôvodu chcete priateľke darovať podiel na nehnuteľnosti, ale odporúčame na základe našich skúseností z tejto poradne tento krok zvážiť, hlavne pre prípad Vášho rozchodu, prípadne v prospech priateľky spísať len dohodu o vecnom bremene - práve doživotného bývania v byte/dome, prípadne súhlasiť so zriadením trvalého pobytu.

Vo veci odpočúram kontakovať advokáta.

 


Trápi vás "Darovacia zmluva s podmienkou" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, Moja mama má v pláne darovať mne a mojej sestre svoj byt, v ktorom žije s právom dožitia. Rád by som však vyplatil sestru z jej polovice a takto vlastnil byt celý. Dozvedel som sa, že to nie je možné zakotviť v darovacej zmluve. Ako by sme teda mali postupovať? Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 20.11.2021)

Dobrý deň,
ak to chcete mať po právnej stránke čo najvhodnejšie upravené, aby to bolo z pohľadu do budúcna čo najlepšie, tak odporúčam, aby mama darovala byt Vám obom po 1/2 spoluvlastníckom podiele. Následne so sestrou uzatvoríte dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, že jej polovicu hodnoty nehnuteľnosti vyplatíte. Takto bude jednak plnenie, ktoré poskytnete sestre v súlade s zákonom a zároveň v budúcom dedičskom konaní po Vašej mame bude obom na dedičský podiel vo vzťahu k ostatnému majetku započítaná rovnaká suma.


Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne darovania nehnuteľnosti. Moja mama sa rozhodla prepísať svoje dve nehnuteľnosti na brata. Údajne je v dokumente poznámka, že po jej smrti mi má môj brat dať polovicu. Dá sa takáto podmienka uviesť do darovacej zmluvy a je záväzná? Alebo si môj brat môže neskôr všetko nechať len výlučne pre seba? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň,
takáto podmienka v zmluve je neplatná. Zákon zakazuje dohody, ktoré riešia nakladanie s majetkom pre prípad smrti. Takáto podmienka je vlastne dispozíciou darcu (poručiteľa) s majetkom do budúcnosti, kedy už nebude nažive. Na to existuje závet. Iným spôsobom nemôže určiť, čo sa má s jeho majetkom stať. Preto po smrti nemusí brat túto podmienku rešpektovať. Na druhej strane však priamo zákon hovorí o tom, že pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň. Rada by som sa informovala. Plánujem darovať dcére auto pomocou darovacej zmluvy. Za akých podmienok je možné túto zmluvu anulovať? Existuje možnosť zmeny rozhodnutia z nejakých dôvodov? Do akej doby je možné darovaciu zmluvu zrušiť?

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 17.08.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že Vy ako darca sa môžete domáhať vrátenia daru len v prípade, že zo strany darcu alebo členom jeho rodiny dôjde k hrubému porušeniu dobrých mravov. Prostá nevďačnosť  obdarovaného nie je dôvodom na vrátenie daru.

Ak si nie ste istá, či MV darovať, potom odporúčame spísať zmluvu o výpožičke, ktorej pojmovým znakom je bezodplatnosť a následne prípadne uzatvoríte darovaciu zmluvu, ak budete presvedčená o vhodnosti riešenia prevodu vlastníctva touto formou.

Citujeme ust. § 659 a nasl. Obč. zákonníka :

"§ 659 :Zmluvou o výpožičke vznikne vypožičiavateľovi právo vec po dohodnutú dobu bezplatne užívať.
§ 660 : Požičiavateľ je povinný odovzdať vypožičiavateľovi vec v stave spôsobilom na riadne užívanie. Ustanovenie § 617 platí primerane aj pre užívanie veci.
§ 661 :
(1) Vypožičiavateľ je oprávnený užívať vec riadne a v súlade s účelom, ktorý sa v zmluve dohodol alebo ktorému obvykle slúži; je povinný chrániť ju pred poškodením, stratou alebo zničením.
(2) Ak nie je dohodnuté inak, nesmie vypožičiavateľ prenechať vec na užívanie inému.
§ 662 :
(1) Vypožičiavateľ je povinný vec vrátiť, len čo ju nepotrebuje, najneskôr však do konca určenej doby zapožičania.
(2) Požičiavateľ môže požadovať vrátenie veci aj pred skončením určenej doby zapožičania, ak vypožičiavateľ neužíva vec riadne alebo ak ju užíva v rozpore s účelom, ktorému slúži."


Trápi vás "Darovacia zmluva s podmienkou" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa darovacej zmluvy. Som vydatá a žijeme s mojimi rodičmi v rodinnom dome, ktorý nám chcú darovať. Polovica domu je zapísaná na môjho otca a druhá polovica už je na mne. Teraz chce môj otec preniesť svoju časť na môjho manžela a na mňa. Je potrebné v zmluve presne uviesť koľko majetku prejde na každého z nás? Alebo sa to ako manželia automaticky rozdelíme? Tuto informáciu sa mi nedarí nájsť. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 01.06.2020)

Dobrý deň,
správne ste našli informáciu, že ak sa vec daruje spoločne manželom, nepatrí do BSM, ale do ich podielového spoluvlastníctva. Nakoľko vám Váš otec daruje 1/2 svojho podielu, je nutné v darovacej zmluve a tiež v návrhu na vklad uviesť, že obom daruje po podiele 1/4 (1/2 z 1/2). Ak by totiž v zmluve bolo uvedené iba, že svoj podiel daruje Vám dvom, nie je to určito napísané, nakoľko z toho nevyplýva, či rovnakým podielom alebo jemu iba nejaký drobný podiel. Kataster následne prepočíta iba Váš podiel, ktorý už vlastníte.


Podotázka: Darovacia zmluva s podmienkou (Občianske právo)

Dobrý deň, kúpil som svojej priateľke do bytu zariadenie - chladničku, televízor, stôl a sedačku. Rozišli sme sa a ona mi to nechce vrátiť. Môže si nárokovat toto zariadenie ako dar, aj keď nemáme darovaciu zmluvu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva s podmienkou

(odpoveď odoslaná: 25.09.2019)

Dobrý deň, 

pokiaľ máte od uvedených vecí doklad o kúpe,  a teda viete preukázať skutočnosť, že ste dané veci do bytu kúpili vy, môžete sa domáhať vydania týchto vecí. Ak však doklad o kúpe nemáte, bohužiaľ by ste aj v prípadnom súdnom spore nemali ako preukázať, že tieto veci ste kúpili vy,a že tohto titulu máte na ne i nárok. Žaloba by v tomto prípade bola nedôvodná. Nie je tu potrebná písomná darovacia zmluva. To znamená, že si bývalá priateľka môže nárokovať veci z titulu darovania, keďže pri hnuteľných veciach postačuje, aby bola darovacia zmluva len ústna. 

Pokiaľ by ste doklady o kúpe mali, prichádza do úvahy žaloba na vydanie veci, avšak je potrebné si uvedomiť, že so súdnym konaním sú spojené určité náklady a je to možnosť, ku ktorej by ste mali pristúpiť, až keď sa nebudete vedieť s bývalou priateľkou dohodnúť. Ak existujú dokumenty (potvrdenie o úhrade, blok) na preukázanie vášho vlastníckeho práva k veciam, tak potom máte nárok na ne jednoznačne vy. 

Podľa ustanovenia § 126 ods. 1 Občianskeho zákonníka

Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje.

Podľa vyššie citovaného ustanovenia Občianskeho zákonníka má každý vlastník právo požadovať od každého vydanie veci, ktorú táto osoba zdržiava bez akéhokoľvek právneho dôvodu. 

Okrem všeobecných náležitostí žaloby uvedených v ustanovení § 127 ods. 1 Civilného sporového poriadku je potrebné preukázať, že vy ste vlastníkom neprávom držanej veci a následne je potrebné poukázať na to, že táto osoba túto vec zadržiava bez akéhokoľvek právneho dôvodu (protiprávne).



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva s podmienkou" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.