Máte
otázku?

Darovacia ci KP zmluva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Darovacia ci KP zmluva

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, ako postupovať v prípade, ak chce brat môjho otca previesť svoj podiel (1/2 nehnuteľnosti) na mňa a na moju sestru. Na nehnuteľnosti je zapísané vecné bremeno dožitia mojej starej mamy. Je výhodnejšia darovacia zmluva alebo kúpna zmluva za symbolickú sumu? Je potrebné uviesť v zmluvách - či už v darovacej alebo v kúpnej zmluve - aj spomínané vecné bremeno, ak je už evidované v katastri? Musia oba typy zmlúv podpísať všetky strany (brat môjho otca ako darca, ja a moja sestra)? Moja sestra nežije na Slovensku. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia ci KP zmluva

Dobrý deň,

ak za prevedenie spoluvlastníckeho podielu nechcete nič platiť, potom správnejšie bude uzavretie bezodplatného zmluvného titulu, t.j. darovacej zmluvy. Neodporúčam simulovať kúpnu zmluvu a pritom to bude darovacia zmluva. Mohli by to napadnúť dedičia po smrti darcov.

Pri darovacej zmluve zákon pripúšťa darcovi, aby sa domáhal vrátenia daru, a to v prípade ak by ste sa Vy ako obdarované k darcovi alebo členom jeho rodiny správali tak, že by ste tým hrubo porušili dobré mravy. Uzavretie kúpnej zmluvy za symbolickú cenu pri nehnuteľnostiach je väčším rizikom z pohľadu možného napadnutia platnosti dojednanej kúpnej ceny. Navyše by sa mohlo javiť, že sa tým zastiera iný právny úkon. V darovacej zmluve spomeňte, že Vy ako obdarované poznáte právny stav nehnuteľnosti, a že podiel prijímate aj s ohľadom na vecné bremeno v podobe práva dožitia starej mamy. Toto vecné bremeno v zmluve uveďte tak ako je zapísané v katastri nehnuteľnosti. Zmluvy musia podpísať všetci jej účastníci (darca aj obdarované vrátane Vašej sestry). Následne bude potrebné na základe návrhu darovacie zmluvy zavkladovať do katastra nehnuteľnosti.

Trápi vás "Darovacia ci KP zmluva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia ci KP zmluva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Je darovacia zmluva napadnuteľná?

    Osobitosťou darovacej zmluvy je právo darcu domáhať sa vrátenia daru, ak by sa obdarovaný k ... V závere sa pýtate, či postačuje darovacia alebo KP zmluva.

  • Darovacia alebo kúpno-predajna zmluva

    Akú zmluvu je lepšie použiť kúpno-predajnú napr. za 1 Eur alebo darovaciu. ... Chceli ste sa zrejme opýtať či kúpnopredajná alebo darovacia zmluva z dôvodu ...

  • Predkupné právo pri darovaní podielu

    Títo sa potom rozhodnú či ho odkúpia alebo nie. ... Ak by ste mali pochybnosti o darovacej zmluve, potom odporúčame darovaciu zmluvu nechať skontrolovať ...

  • Darovacia zmluva

    Či už sa dohodnete na spísaní darovacej zmluvy pred uzatvorením manželstva, alebo až po jeho uzatvroení, v každom prípade odporúčame zabezpečiť vyhotovenie ...

  • Zmena darovacej zmluvy

    Podotázka: Zmena darovacej zmluvy (Rodinné právo) ... Z Vášho opisu sa iba veľmi ťažko posudzuje, či sa jej správanie hrubým spôsobom prieči dobrým mravom.

  • Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

    Dobrý deň, rodičia nám darovacou zmluvou napísali dom. Po ich smrti majú súrodenci nárok na splátku z domu? My sme sa zaviazali, že rodičov dochováme k.

  • Darovanie nehnuteľnosti s vecným bremenom

    Prosím Vás moc pekne o radu, či je taký postup možný, a či je užívacie právo otca potrebné znova v darovacej zmluve uvádzať, keďže nezaniklo, ale stále trvá ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.