Máte
otázku?

Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

Dobrý deň, naši rodičia nám darovacou zmluvou nadobudli dom. Majú náhodou naši súrodenci po ich smrti nárok na splátku z domu? Zaviazali sme sa, že rodičov budeme opatrovať až do smrti. Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

Dobrý deň. 

Z dôvodu toho, že predmetom daru je nehnuteľnosť, tak súrodenci ako dedičia majú po smrti rodičov nárok na podiel z tohto domu (bez ohľadu, že ste sa zaviazali ich dochovať), pretože ak poručiteľ počas svojho života dal niektorému z dedičov dar a nejde o obvyklé darovanie, pri dedení zo zákona sa takémuto dedičovi do jeho dedičského podielu tento dar započíta.

Trápi vás "Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu. (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako je to s našou situáciou: Náš otec daroval mne a mojej sestre za svojho života byt a zanechal nám plnú moc na dokončenie všetkých úkonov súvisiacich s týmto bytom. Katastrálne konanie však bolo prerušené, pretože tam neboli zapísané nejaké 3 metre štvorcové pozemku, na ktorom nehnuteľnosť stojí. Tieto pozemky stále patria Ministerstvu vnútra SR a naše vlastníctvo nebolo po obnovení uznané. Po smrti otca bola predmetná nehnuteľnosť zapísaná v katastri nehnuteľností na mňa a sestru ešte pred začatím dedičského konania. Chcel by som vedieť, či má notár právo zaradiť tento byt do dedičského konania, keď sme už vlastníkmi na základe darovacej zmluvy, ktorú sme získali za otcovho života, aj keď vklad do katastra prebehlo až po jeho smrti. Otec mal dlhy a notárka chce, aby sme ich zdedeními platili. V čase dedičského konania však otec nedisponoval žiadnym majetkom, mal iba dlhy, čo by mohlo znamenať, že by dedičské konanie nemalo prebehnúť. Notárka však trvá na tom, že musí brať do úvahy deň úmrtia. Hoci sme v tom čase ešte neboli v katasri zapísané ako vlastníčky, byt bol už právoplatne darovaný a kataster mal zablokované akékoľvek úkony vzhľadom na darovacie zmluvy. Má v takejto situácii vôbec prebiehať dedičské konanie, keď sme ku dňu jeho začatia už právoplatnými vlastníčkami bytu? Je potrebné, aby sme sa účastnili dedičského konania, v ktorom sú iba dlhy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

(odpoveď odoslaná: 24.03.2024)

Dobrý deň, na posúdenie Vašej situácie je nevyhnutné mať na pamäti niekoľko základných právnych princípov týkajúcich sa dedičského konania a právnych účinkov darovania nehnuteľnosti.

Začnime s účinkami darovacej zmluvy. V súlade s Občianskym zákonníkom, darovanie nehnuteľnosti nadobúda účinnosť voči tretím osobám okamžikom jeho zápisu do katastra nehnuteľností. To znamená, že až kým nie je darovanie zaznamenané v katastri nehnuteľností, právne účinky voči tretím osobám (napr. voči veriteľom) nenastávajú.

Vo Vašom prípade, aj keď bola darovacia zmluva uzatvorená za života poručiteľa (otca), k zápisu do katastra nehnuteľností došlo až po jeho smrti. To však nebráni tomu, aby sa nehnuteľnosť považovala za darovanú podľa darovacej zmluvy, keďže kritickým momentom je uzavretie darovacej zmluvy, nie zápis do katastra. Pokiaľ bola darovacia zmluva platná a účinná už za jeho života, nehnuteľnosť by nemala byť predmetom dedičského konania.

Pokiaľ ide o dedičské konanie a záväzky poručiteľa, dediči nadobúdajú majetok poručiteľa v stave, v akom sa nachádzal v čase jeho smrti. Ak otec mal dlhy, tieto prechádzajú na dedičov v rámci dedičského konania, avšak len do výšky hodnoty nadobudnutého majetku. Keďže však udávate, že v čase úmrtia poručiteľ už nevlastnil žiadny majetok, pretože nehnuteľnosť bola už darovaná, z právneho hľadiska by Vaša situácia vyžadovala dôkladnejšie právne posúdenie s dôrazom na časovú postupnosť udalostí a účinky uzavretej darovacej zmluvy.

Je však dôležité zvážiť všetky relevantné okolnosti a možnú potrebu zaobstarať si odborné právne poradenstvo priamo v tejto zložitej situácii. Notár či notárka v rámci dedičského konania musí konať v súlade s právnymi predpismi a dokázať, že všetky majetkové prvky poručiteľa, vrátane potenciálnych dlhov, sú správne identifikované a zohľadnené.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu. (Občianske právo)

Dobrý deň, môj manžel sa za života jeho rodičov dohodol s bratom na rovnakom rozdelení rodičovského bytu po smrti rodičov. Kvôli záruke na hypotéku bol byt prepísaný výhradne na meno brata, a preto na liste vlastníctva figuruje len jeho meno. Po smrti rodičov sa plánuje byt predať a výťažok rozdeliť rovnými dielmi. Domnievam sa, že ide o vyplatenie dedičského podielu na základe ústnej dohody, s ktorou brat súhlasí a je ochotný peniaze vyplatiť. Moja otázka znie: Musí môj manžel platiť daň z príjmu z týchto peňazí? Existuje možnosť uzavrieť nejakú oficiálnu dohodu, ktorá by jeho podiel oslobodila od dane? Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

(odpoveď odoslaná: 10.03.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že brat vášho manžela je jediným vlastníkom bytu, ktorý nadobudol darovacou zmluvou od už nebohých rodičov. Rodičia ako darcovia zomreli, a preto byt ani nemohl byť predmetom dedenia, keďže rodičia neboli vlastníkmi bytu ku dňu úmrtia.

Ak je to tak a byt sa bude predávať, potom riešením je darovať podiel na predajnej cene vášmu manželovi. Daň z darovania neexistuje a preto manžel platiť žiadnu dať platiť nebude, lebo darované peniaze nie sú oslobodené od dane z príjmov, čo vyplýva z ust. § 3 ods. 2 písm.a/ zákona o dani z príjmov.


Podotázka: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu. (Občianske právo)

Dobrý deň, mám oprávnené obavy, že moja matka chce predať náš rodičovský dom. Je možné, že by som ho v budúcnosti chcela kúpiť. Vzniká mi ako dedičovi predkupné právo? Resp. ako navrhujete postupovať, aby majetok ostal v rodine?

Odpoveď: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

(odpoveď odoslaná: 07.06.2023)

Dobrý deň, vzhľadom na okolnosť, že Vaša mama žije a dom predpokladáme že je v jej výlučnom vlastníctve, potom mama ako vlastník môže so svojim majetkom nakladať podľa svojho uváženia. Váš súhlas ako prípadného budúceho dediča domu nepotrebuje. Rovnako vzhľadom na okolnosť, že mama žije Vám ako budúcemu dedičovi nemôže vzniknúť predkupné právo.

Riešením nateraz je, aby ste sa porozprávali s mamou a predložili jej návrh, že dom od nej odkúpite prípadne aj na splátky.

 


Trápi vás "Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu." a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu. (Občianske právo)

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, či svokra, ktorá nadobudla darovaním dom a pozemok pred dvoma rokmi, môže tento dom s pozemkom darovať ďalej, napríklad svojim deťom. Neplatí tam lehota 5 rokov? Alebo sa táto lehota týka iba situácie, ak by chcela darovaný dom predať skôr, ako uplynie 5 rokov? Peter.

Odpoveď: Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu.

(odpoveď odoslaná: 16.02.2022)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že nie jev právny dôvod, aby svokra len z dôvodu vlastnenia domu a pozemku v trvalní 2 rokov Vám tento nemohla darovať. Daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004, takže žiadnu daň Vy ani darca platiť nemôžete.

Odporúčame z dôvodu budúcich možných prevodov, resp. udalostí /napr. dedenie, rozvod, ďalšie darovanie prípadne predaj/ a z dôvodu právnej istoty nechať vyhotoviť znalecký posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti súdnym znalcom. Zoznam znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Po darovaní nehnuteľnosti zápisom do katastra nehnuteľností nezabudnite na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti podľa ust. zákona o miestnch daniach.

Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva a dedenie po smrti darcu." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.