Máte
otázku?

Dá sa rýchlejšie konať na súde?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Banská Bystrica

Otázka: Dá sa rýchlejšie konať na súde?

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, prečo sa nedarí rýchlejšie konanie na súde, keď len ide o malú záležitosť, ktorá je pre nás však veľká. Chcela by som, aby moj exmanžel uhradil spoločné auto a spoločný úver, a vyplatil mi polovicu čiastky. Moja advokátka mi vysvetlila, že proces na súde sa môže predĺžiť. S celou záležitosťou som sa obrátila na Centrum právnej pomoci, keďže som to inak zvládnuť nedokázala. MUDr. Eva Fukoová mi však povedala, že centrum platí pomaly, a preto mi nemôže pomôcť. Ako sama s dvomi deťmi sme nútené pokračovať v platení účtov, zatiaľ čo môj exmanžel si žije bez starostí. Nemyslím si, že je to správne. Zo svojej výplaty je to veľmi ťažké a toto som jej aj zdôrazňovala. Pracovníčka centra mi však pomáha len pomaly, alebo je možné, že je to len výhovorka, pretože na moje telefonáty nereaguje. Ďakujem za pochopenie.

Odpoveď: Dá sa rýchlejšie konať na súde?

Dobrý deň.

Prieťahy v súdnom konaní

Nakoľko Vaša otázka neposkytuje dostatok informácií pre posúdenie, či v prebiehajúcom súdnom konaní došlo k zbytočným prieťahom podávame základné informácie týkajúce sa vedenia súdneho konania.

 

Základnou povinnosťou sudcu je zabezpečiť taký procesný postup v súdnom konaní, ktorý čo najskôr odstráni stav právnej neistoty, kvôli ktorému sa strana sporu obrátila na súd so žalobou.

 

Uvedená povinnosť súdu podľa platnej právnej úpravy vyplýva z Čl. 17 zákona č. 160/2015 Z.z. Civilného sporového poriadku účinného od 01.07.2016, v prípade ak ste podali žalobu na súde pred týmto dátumom, táto povinnosť súdu bola upravená v § 6 Občianskeho súdneho poriadku platného a účinného do 30.06.2016.

 

Porušenie tejto povinnosti súdom má za následok Vaše porušenie práva na spravodlivý súdny proces, ktoré je zaručené čl. 46 ods. 1 v spojení s čl. 48 ods. 2 Ústavy SR. O porušení tohto základného práva rozhoduje Ústavný súd SR na základe podanej sťažnosti postupom podľa § 49 až § 56 zákona č. 38/1993 Z.z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov.

 

Pripomíname však, že dĺžka súdneho konania závisí od viacerých kritérií, ktorými sú: právna a faktická zložitosť veci (t.j. predmet sporu, povaha veci v posudzovanom konaní a jeho význam pre stranu sporu, ktorá podala žalobu na súd, o ktorej súd rozhoduje), správanie strán sporu ako aj postup súdu.

 

Ak podľa Vášho názoru súdne konanie trvá neúmerne dlho a nie sú pre to vážne dôvody, odporúčame písomným podaním upozorniť súd na zbytočné prieťahy v súdnom konaní spolu s výzvou na ich odstránenie a s upozornením, že v prípade ak nezákonný stav právnej neistoty nebude odstránený súdom prvej inštancie, mienite podať ústavnú sťažnosť na Ústavnom súde SR v súlade s ust. § 49 až § 56 zákona č. 38/1993 Z.z. v ktorej budete požadovať aj primerané odškodnenie za zbytočné prieťahy v tomto súdnom konaní.

 

Povinnosti advokáta

V súlade s § 1 ods. 1 zákona č. 586/2003 Z. z. o advokácii platí, že advokácia pomáha uplatňovať ústavné právo fyzických osôb na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy fyzických osôb a právnických osôb (ďalej len „klient“) v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, so zákonmi a s inými všeobecne záväznými právnymi predpismi.

 

Podľa § 18 ods. 1 zákona o advokácii je advokát povinný pri výkone advokácie chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta a riadiť sa jeho pokynmi. Ak sú pokyny klienta v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi, nie je nimi viazaný. O tom klienta vhodným spôsobom poučí.

 

V zmysle § 18 ods. 2 zákona o advokácii je advokát povinný pri výkone advokácie postupovať s odbornou starostlivosťou, ktorou sa rozumie, že koná čestne, svedomito, primeraným spôsobom a dôsledne využíva všetky právne prostriedky a uplatňuje v záujme klienta všetko, čo podľa svojho presvedčenia považuje za prospešné. Pritom dbá na účelnosť a hospodárnosť poskytovaných právnych služieb.

 

Vyššie uvedené povinnosti advokáta, ako právneho zástupcu zastúpeného, platia bezvýhradne pre každého advokáta bez ohľadu na spôsob vzniku právneho zastúpenia, t.j. či bol zvolený zastúpeným na základe plnomocenstva, alebo bol ustanovený, napr. Centrom bezplatnej právnej pomoci.

 

Zastupovanie osôb v materiálnej núdzi

Podľa § 5b ods. 2 zákona č. 327/2005 Z. z. o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi oprávnenú osobu alebo zahraničnú oprávnenú osobu v príslušnom konaní pred súdom zastupuje advokát, ktorého určí centrum zo zoznamu podľa § 87 ods 2 zákona o advokácii ak tento zákon neustanovuje inak. Proti rozhodnutiu podľa prvej vety sa advokát nemôže odvolať; ustanovenia zákona o advokácii tým nie sú dotknuté.

 

Advokát je v súlade s § 21 povinný odmietnuť poskytnutie právnych služieb, ak

a) v tej istej veci alebo vo veci s ňou súvisiacej poskytol právne služby inému, ktorého záujmy sú v rozpore so záujmami toho, kto o poskytnutie právnych služieb žiada,

b) sú záujmy advokáta alebo osôb jemu blízkych v rozpore so záujmami osoby, ktorej by sa právne služby mali poskytnúť,

c) protistranu zastupuje advokát, s ktorým vykonáva advokáciu spoločne,

d) informácia, ktorú má o inom klientovi alebo o bývalom klientovi, by mohla toho, kto o poskytnutie právnych služieb žiada, neoprávnene zvýhodniť,

e) vzhľadom na pracovnú zaťaženosť alebo dlhodobú neprítomnosť nemôže riadne chrániť a presadzovať práva a záujmy klienta.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak nenastala žiadna z vyššie uvedených skutočností, na základe ktorých je advokát povinný odmietnuť zastupovanie, advokátka, ktorá Vás pred súdom zastupuje, bola povinná Váš prípad prevziať.

 

Ak s poskytovaním jej právnych služieb nie ste spokojná, v súlade s § 5d ods. 2 zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi platí, že ak existujú dôvodné pochybnosti o kvalite právnej pomoci alebo o poskytovaní právnej pomoci v záujme ochrany práv oprávnenej osoby alebo zahraničnej oprávnenej osoby, centrum môže na žiadosť oprávnenej osoby alebo zahraničnej oprávnenej osoby rozhodnúť o zmene v osobe advokáta alebo mediátora; centrum rozhodne o zmene vždy, ak oprávnená osoba alebo zahraničná oprávnená osoba preukáže nečinnosť advokáta alebo mediátora alebo ich vzťah k protistrane.

 

Pri zmene v osobe advokáta alebo mediátora rozhodne súčasne aj o odmene za právne zastúpenie alebo o odmene mediátora; v odôvodnených prípadoch centrum odmenu vôbec neprizná. Proti rozhodnutiu o zmene v osobe advokáta alebo mediátora sa advokát alebo mediátor môže odvolať iba v časti týkajúcej sa odmeny.

 

Rýchlosť rozhodovania súdov

Vaša právna zástupkyňa však nemôže ovplyvniť rýchlosť rozhodovania súdov.

 

V súlade s čl. 17 zákona č. 160/2015 Z. z. Civilného sporového poriadku síce platí, že súd má postupovať v konaní tak, aby vec bola čo najrýchlejšie prejednaná a rozhodnutá, má predchádzať zbytočným prieťahom, konať hospodárne a bez zbytočného a neprimeraného zaťažovania strán sporu a iných osôb.

 

V praxi však vzhľadom na vyťaženosť súdov musia trvať dlhšie, ak majú sudcovia a vysšší súdni úradníci vec poriadne naštudovať a následne zodpovedne rozhodnúť.

 

Neodkladné opatrenie

V súlade s § 325 ods. 1 zákona Civilného sporového poriadku ak je potrebné bezodkladne upraviť pomery alebo ak je obava, že exekúcia bude ohrozená, môže súd nariadiť neodkladné opatrenie.

 

Podľa § 328 ods. 2 Civilného sporového poriadku o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia rozhodne súd najneskôr do 30 dní od doručenia návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorý spĺňa zákonom predpísné náležitosti.

 

Vyživovacia povinnosť rodičov

V zmysle § 62 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. z., zákona o rodine plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

 

Vo Vašej otázke uvádzate, že životná úroveň Vášho exmanžela je nepomerne vyššia ako životná úroveň Vás a Vašich spoločných detí. V tejto súvislosti zdôrazňujeme § 62 ods. 2 zákona o rodine, podľa kotrého obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

 

V súlade s § 78 ods. 1 zákona o rodine dohody a súdne rozhodnutia o výživnom možno zmeniť, ak sa zmenia pomery. Okrem výživného pre maloleté dieťa je zmena alebo zrušenie výživného možné len na návrh.

 

Ak máte za to, že je v možnostiach Vášho bývalého manžela prispievať na výživné vo vyššej sume, odporúčame podať návrh na súd, aby rozsah jeho vyživovacej povinnosti pre maloleté deti upravil (zvýšil vyživovaciu povinnosť), prípadne podať návrh na úpravu výživného pre Vás ako rozvedeného manžela.

 

 

 

Trápi vás "Dá sa rýchlejšie konať na súde?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dá sa rýchlejšie konať na súde?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.