Máte
otázku?

Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

Dobrý deň, v roku 2014 som zdedil dom s pozemkom o určitej výmere. Rodičia postavili dom v roku 1970, keď už bola hranica pozemku ohraničená plotom, ktorý postavil sused. Dom sa užíva 45 rokov. V roku 2015 si majitelia susedného pozemku nechali zamerať svoj pozemok za účelom predaja a podľa novej výmery som vraj na dĺžke 150 m a šírke 1,5 m v ich pozemku. Majiteľ od mňa žiada posunúť hranice pozemku podľa novej výmery alebo finančné vyrovnanie. Rád by som poznal Váš názor na vzniknutý problém a jeho riešenie. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

Dobrý deň, prípady, kedy vytýčené hranice pozemku nezodpovedajú skutočnému stavu sú v súčasnosti pomerne bežné. Uvedený stav je spôsobený predovšetkým vyššou a presnejšou technikou na geodetické merania ako tomu bolo v minulosti. Vo Vašom prípade je najjednoduchšou cestou ako vysporiadať spornú susedskú hranicu, mimosúdna dohoda. Dohoda môže mať podobu kúpnej zmluvy na časť predmetného pozemku alebo zámennej zmluvy, kedy zodpovedajúcu výmeru vlastného pozemku zameníte s pozemkom suseda, ktorú užívate. V prípade, že vypracovaný geometrický plán považujete za nesprávny, môžete požiadať o vlastné geodetické zameranie, alebo sa súdne domáhať určenie vlastníckeho práva.  

Trápi vás "Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám spor o hranicu pozemku so susedom. Máme nového suseda, ktorý si nechal vyhotoviť geodetický plán pozemku a tvrdí, že v určitej časti spoločnej hranice presahujeme do jeho pozemku od 0 až do pol metra. Ja som s touto skutočnosťou nejako extra nesúhlasil, avšak jeho údaje sa mi zdajú pochybné. Preto som sa informoval u viacerých geodetov, či môže namerať náš plot bez našej účasti. Tí mi potvrdili, že nie, a že som mal byť k meraniu prizvaný. Sused však tento fakt odmieta a tvrdí, že to mohol namerať bez nás. Zaujíma ma, kde je pravda? Mal nás sused prizvať k meraniu, ako to tvrdia geodeti?

Odpoveď: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

(odpoveď odoslaná: 08.10.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že to, že vás sused nevyzval na účasť pri zameraní pozemku, teraz už nie je možné riešiť, lebo z otázky predpokladáme, že geom. plán bol vyhotovený.
Odporúčam požiadať suseda, aby vám predložil relevantné doklady - geom. plán, aby ste sa mohli k nemu vyjadriť a vyriešiť prípadnú hranicu pozemku, resp. nechali si predmetný geom. plán overiť iným geodetom. Je aj vo vašom záujme, aby hranica pozemku bola vyriešená.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, naším zámerom je vyriešiť spornú hranicu nášho pozemku prostredníctvom kúpnej zmluvy. Chceli by sme odkúpiť časť pozemku od našich susedov, ktorý zasahuje za našim plotom - konkrétne na náš dvor. Susedia však s týmto návrhom nesúhlasia a trvajú na výmene pozemkov. Poviete nám, prosíme Vás, ako by sme mohli tento problém riešiť, keď sme ich už viackrát oslovili s ponukou odkúpiť časť ich pozemku, ktorá zasahuje do nášho?

Odpoveď: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

(odpoveď odoslaná: 01.05.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že v skutočnosti užívate vy, ako aj susedia navzájom susediace pozemky. Vy chcete odkúpiť časť ich pozemku, ktorý v skutočnosti užívate. Susedia chcú urobiť zámenu pozemov.

Poznamenávame, že sused nie je povinný vám predať jeho pozemok aj keď ho užívate vy. Na strane suseda je to rovnaké, že užíva časť vášho pozemku. Nepoznáme okolnosti umiestnenia pozemkov v teréne, ako ani vzťahové súvoslosti užívania pozemkov /na aký účel jedntlivé pozemky slúžia/, ale sme názoru, že ideálnym riešením je, aby ste si pozemky zamenili navzájom s ohľadom na výmeru pozemkov, resp. odkúpili určité časti, ak presahujú svojou rozlohou pozemky zamieňané.

Odporúčame v záujme vyporiadania vlastníctva, ako aj dobrých susedských vzťahov kontaktovať autorizovaného geodete, ktorý má v tejto oblasti dostatok odborných vedomostí, ktorý vyhotoví geom. plán podľa vašich potrieb a podmeinok. Odporúčame súčasne dohodnúť sa so susedom na spoločnom autorizovanom geodetovi. Geom. plán bude následne podkladom pre vypracovanie príslušnej zmluvy podľa Obč. zákonníka /zámenná zmluva v kombinácii s kúpnopredajnou zmluvou/.  Sme názoru, že vec treba riešiť zmierčou cestou.

 


Podotázka: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2013 som kúpila novopostavený dom so zahrnutou garážou. Pri kolaudácii a zameraní stavby som bola prekvapená, keď som zistila, že roh garáže mi presahuje na cudzí pozemok o veľkosti 0,44 x 0,25 m. Snažila som sa dohodnúť s majiteľom susedného pozemku o odkúpení tejto časti, na ktorej mi presahuje garáž, a ďalšej časti uličky o výmere 31 m2 pre lepší prístup do garáže autom. Majiteľ pozemku súhlasil s tým, že odkúpim celú parcelu o výmere 750 m2. Dohodli sme sa a parcelu som zakúpila v roku 2016. Teraz mám však problém s ďalším susedom, ktorý tvrdí, že pozemok je nesprávne zameraný a že bez oprávnenia využívam 0,30 m x 25 m jeho pozemku. Tvrdí, že má satelitné snímky, ktoré ukazujú, že oplotenie je postavené o 30 cm na jeho pozemku. Susedia kúpili dom s pozemkom od developera, ktorý odpovedal aj za zameranie a oplotenie pozemkov. Je možné, že v dnešnej dobe sa vyskytne chybné zameranie pozemkov? Je možné mať dve rozdielne merania, jedno prostredníctvom GPS a druhé vykonané geodetom na mieste, ktoré nesúhlasia? Ktoré meranie je presnejšie a aké odchýlky v meraní sú prípustné? Oplotenie medzi susednými parcelami je vytvorené z betónových tvárnic a dosahuje výšku dvoch metrov. Mám si postaviť oplotenie o 30 cm na svojom pozemku? Ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom, Svetlana.

Odpoveď: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

(odpoveď odoslaná: 08.07.2019)

Dobrý deň, predkladáme Vám nasledovnú odpoveď :

Rozdiel medzi pozemkami mohol vzniknúť na tom základe, že geodeti vychádzali z rôznych podkladov pri zameriavaní pozemku a aj zamerania boli vykonané v rozdielnom období, ako aj z toho, že v podstate plot z betónových tvárnic má určitú šírku a plot, ktorý postavil developer a kúpil ho Váš sused, plot ako taký má byť vždy postavený na pozemku vlastníka, teda stred oplotenia, vo Vašom prípade z tvárnic, nemá byť na hranici pozemku s Vami tak, aby polovica plotu z hľadiska jeho šírky bola na pozemku druhého vlastníka, teda Vašom.

V otázke uvádzate, že oplotenie staval developer a sused kúpil dom s pozemkom vrátane oplotenia. 

Ak sa teda pýtate na to či Vy máte oplotenie posunúť, odpovedáme že nie, lebo Vy ste plot nepostavili na miesto kde stojí a plot je vlastníctvom suseda (tak sme to pochopili z otázky).

Podľa ust. § 67c/ ods. 5 zákona o katastri nehnuteľností platí :

"Ak vzniknú rozpory v tvrdení vlastníkov a iných oprávnených osôb o priebehu hraníc pozemkov, za hodnoverné sa považujú hranice vyznačené v platnom katastrálnom operáte; zmena takto zisteného priebehu hraníc je prípustná len na podklade právoplatného rozhodnutia súdu. Ak je priebeh hraníc predmetom súdneho sporu, vyznačia sa hranice v katastrálnom operáte ako sporné."

Ako vyplýva z ust. zákona, zmena hranice pozemku než ako je vyznačená v katastrálnom operáte môže byť vykonaná len na podklade právoplatného súdneho rozhodnutia.

Odporúčame Vám spolu so susedom vo veci kontaktovať znalca z odboru geodézie.

Zoznam súdnych znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

 

 

 

 


Trápi vás "Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku? (Občianske právo)

Dobrý deň, som spoluvlastníkom stavby z roku 1977 a nie som si istý presnou hranicou našich pozemkov. Náš sused si nedávno dal vytýčiť hranice svojho pozemku, pričom nám pri stene stavby zostalo, odhadujem, približne 30 cm. Plánujeme pri stavbe urobiť drenáž, ale vzhľadom na to, že nám zostalo iba 30 cm, zdá sa to byť takmer nemožné. Rád by som sa informoval, ako sa určujú hranice pri takýchto starších stavbách. Neexistuje náhodou nejaké pravidlo, ktoré by stanovovalo, že do určitej vzdialenosti od stavby je pozemok automaticky považovaný za náš? Treba dodať, že v roku 1977 ešte nikto nevlastnil susedný pozemok a nebola na ňom žiadna stavba. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?

(odpoveď odoslaná: 28.04.2017)

Dobrý deň,

nie, žiadne Vami uvádzané ani obdobné ustanovenie neexistuje. Postup vytyčovania hraníc pozemku je totožný pre všetky nehnuteľností - nové aj staré a je upravený primárne vyhláškou Úradu geodézie, kartografie, a katastra Slovenskej republiky č. 461/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v účinnom znení, a to v jej ustanoveniach § 55 až § 59. 

V minulosti však neexistovali prostriedky, ktorými by bolo možné jednotlivé body zamerať v teréne s takou presnosťou ako je tomu v súčasnosti. Z tohto dôvodu sú pri vytyčovaní pozemkov v súčasnosti časté situácie, keď sa zameraním zistia rozdiely medzi tým, ako boli vytýčené hranice v minulosti a ako sú vytýčené v súčasnosti.

Jediným spôsobom ako docieliť zmenu hranice je dohoda so susedom o tom, že by Vám určitú časť svojho pozemku odpredal. V takomto prípade by bolo potrebné dať vypracovať aj nový geometrický plán za účelom zamerania nového usporiadania pozemkov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vyriešiť spornú hranicu pozemku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.