Máte
otázku?

Ako určiť výšku úrokov z omeškania?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Ako určiť výšku úrokov z omeškania?

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o pomoc. Včera som si napísala návrh na vydanie platobného rozkazu, ale neviem si poradiť s úrokmi z omeškania. Uviedla som, že žiadam 5,05%, no nie som si istá, či je to správne. Od marca 2012 do 30. decembra 2012 som požičala rôzne sumy, celkovo 1580 eur. Dňa 28. marca 2013 bola zaslaná predžalobná výzva, v ktorej mal dlžník vrátiť hotovosť do 15. apríla 2013, no do dnešného dňa som nedostala žiadne peniaze. Môžem žiadať viac? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Ako určiť výšku úrokov z omeškania?

Dobrý deň, v zmysle § 563 Občianskeho zákonníka (OZ), ak čas splnenia nie je dohodnutý, ustanovený právnym predpisom alebo určený v rozhodnutí, je dlžník povinný splniť dlh prvého dňa po tom, čo ho o plnenie veriteľ požiadal. Podľa § 517 ods. 2 OZ, ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu, má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania, ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávací predpis. Vykonávacím predpisom je nariadenie vlády č. 87/1995 Z.z., ktorý výšku úrokov z omeškania určuje v ustanovení § 3. Prechodné ustanovenie § 10c predmetného nariadenie hovorí, že ak záväzkový vzťah vznikol pred 1. februárom 2013, výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov účinných k 31. januáru 2013 aj za dobu omeškania po 31. januári 2013. Vy ste uzatvorili zmluvu o pôžičke ešte v roku 2012. preto sa na váš právny vzťah bude aplikovať právna úprava platná do 31.01.2013. Výška úrokov z omeškania je tak o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu. Základná sadzba ECB ku dňu omeškania dlžníka dňa 16.04.2013 bola 0,75%. Výška úrokov omeškania vo Vašom prípade tak dosahuje 8,75 % ročne z dlžnej sumy od 16.04.2013 do zaplatenia.

Trápi vás "Ako určiť výšku úrokov z omeškania?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako určiť výšku úrokov z omeškania? (Vymáhanie pohľadávok)

Už dva roky nie som klientom zdravotnej poisťovne Dôvera. Vtedy som mal dlžnú sumu 550€ na poistnom. Táto suma bola následne prevedená na exekúciu. Poisťovňa mi teraz zaslala list, v ktorom ma žiada o zaplatenie dlžnej sumy do konca roka, inak mi údajne prirátajú 15% úroky, čo vraj predstavuje viac než 290€. Majú na to právo?

Odpoveď: Ako určiť výšku úrokov z omeškania?

(odpoveď odoslaná: 16.11.2016)

Dobry den, odporucam Vam kontaktovat advokata, ktory sa pozrie na to, ci e to v sulade so zakonom. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako určiť výšku úrokov z omeškania? (Vymáhanie pohľadávok)

Ďakujem za odpoveď. Môžem teda požiadať o 8,75 %?

Odpoveď: Ako určiť výšku úrokov z omeškania?

(odpoveď odoslaná: 28.03.2016)

Ano, presne tak.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako určiť výšku úrokov z omeškania?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Návrh na vydanie platobného rozkazu

    Podľa tohto ustanovenia sa výška úrokov z omeškania určí zo základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky navýšenej o päť percentuálnych bodov.

  • Som povinný platiť neprimerane vysoké úroky z omeškania?

    Som povinny platit nebankovym subjektom na zaklade poskytnutej pozicky uroky z omeskania? Nie je na nich nejaky zakon? Napocitali mi velke uroky.

  • Musím zaplatiť zmluvnú pokutu?

    Je tak možné určiť, či došlo jednak k platnému dojednaniu zmluvnej pokuty, ... Výška úrokov z omeškania je o päť percentuálnych bodov vyššia ako základná ...

  • Požičanie peňazí a jeho vymáhanie od dlžníka

    Presná výška úrokov z omeškania závisí na tom, kedy sa Váš dlžník dostal do ... 564 : Ak je čas plnenia ponechaný na vôli dlžníka, určí ho na návrh veriteľa ...

  • Dobré mravy

    Pri posudzovaní súladu výšky dojednaných úrokov z omeškania s dobrými mravmi sa ... právo inej osoby než „modus", je potrebné určiť, kto je vlastníkom.

  • Vymáhanie nezaplatenej faktúry

    V prípade, že ste konali ako podnikatelia, máte nárok na úroky z omeškania vo výške 9 % ročne z omeškanej sumy. Ak by Vám takto peniaze nepodarilo vymôcť, ...

  • Nebankovky

    Chcú ešte úroky z omeškania vo výške viac ako 13000 €. ... "Určuje, že zmluvná podmienka upravená v úverových zmluvných podmienkach spoločnosti Home Credit ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.