Máte
otázku?

Ako stanoviť hodnotu dedičstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Ako stanoviť hodnotu dedičstva?

Pri majetkovom vysporiadaní dedičstva po rodičoch môj brat chce vychádzať zo sumy, ktorú určil notár. Mám právo požadovať vyšiu sumu s ohľadom na trh s nehnuteľnosťami? Dedičské konanie sa konalo v roku 2008, druhý rodič odišiel v roku 2014 a brat ma chce vyplatiť na základe dedičského konania z roku 2008. Sú tieto sumy východiskové?

Odpoveď: Ako stanoviť hodnotu dedičstva?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 175o Občianskeho súdneho poriadku, súd, resp. notár poverený prejednať dedičstvo, určí všeobecnú cenu majetku, výšku dlhov a čistú hodnotu dedičstva, prípadne výšku jeho predlženia v čase smrti poručiteľa (Vášho rodiča). Všeobecnou cenou majetku sa rozumie hodnota, za ktorú by bolo možné majetok po Vašom rodičovi speňažiť a to v čase jeho smrti, teda v roku 2014. Na tejto všeobecnej cene sa sa môžete s ostatnými dedičmi dohodnúť, v dôsledku čoho sa v konaní bude vychádzať z tejto ceny. Pokiaľ sa nedohodnete, čo je Váš prípad, vykoná poverený notár, resp. súd, na stanovenie ceny majetku dokazovanie, a to aj znaleckým posudkom. Rozhodným okamihom pre stanovenie ceny majetku je čas smrti poručiteľa, teda rok 2014.

Trápi vás "Ako stanoviť hodnotu dedičstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako stanoviť hodnotu dedičstva? (Dedičské právo)

Dobrý deň, spolu s bratrancem sme zdedili pozemky - ornú pôdu, ktorá nie je umiestnená v zastavanom území obce. S touto závetou nemáme žiadny problém, dokážeme sa na všetkom dohodnúť. Pani notárka nás však požiadala, aby sme sami kontaktovali obce, v ktorých sa dané pozemky nachádzajú, a zistili, či sa na nich v budúcnosti plánuje stavať. Mali by sme sa tiež opýtať na územné plány. Túto informáciu vraj potrebuje, aby nás vedela spravodlivo rozdeliť. Chcel by som sa preto opýtať, či sa má hodnotiť súčasný stav pozemkov, alebo sa berie do úvahy aj budúcnosť. Zdá sa nám zvláštne, že máme brať do úvahy to, čo bude možno až o 50 rokov. Uvedené pozemky sa totiž môžu predať teraz, ale aj oveľa neskôr. Za Vašu odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Ako stanoviť hodnotu dedičstva?

(odpoveď odoslaná: 23.07.2020)

Dobrý deň,

vzhľadom na okolnosť, že ide o ornú pôdu v extraviláne, pri dedení pôdy sa uplatňuje zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, ktorý stanovuje zákaz drobenia pozemkov pod výmeru uvedenú v cit. zákone.

Podľa ust. § 21 zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom platí, že "v záujme zamedzenia drobenia poľnohospodárskych pozemkov, lesných pozemkov a v záujme ochrany viníc nachádzajúcich sa mimo zastavaného územia obce možno pri prechode alebo prevode vlastníctva k nim postupovať len podľa tohto zákona."

Uvádzame, že podľa § 23 zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom platí :

"(1) Ak tento zákon neustanovuje inak, nemôže na základe právneho úkonu alebo rozhodnutia súdu o vyporiadaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutia o dedičstve vzniknúť rozdelením jestvujúcich pozemkov uvedených v § 21 ods. 1 pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok.
(2) Ak sa dedičia nevyporiadajú o dedičstve pozemkov uvedených v § 21 ods. 1 v súlade s podmienkami uvedenými v odseku 1, alebo ak v dôsledku týchto podmienok súd nemôže potvrdiť nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, súd rozhodne, že pozemky nadobúdajú dedičia, u ktorých sú najlepšie predpoklady na ich obhospodarovanie. Súd rozhodne aj o povinnosti nadobúdateľa pozemku vyporiadať sa s ostatnými dedičmi.
(4) Vyjadrenie dedičov podľa odseku 3 musí mať písomnú formu a nemožno ho odvolať."

V dedič. konaní na základe dohody dedičov alebo rozhodnutia súdu nemôže vzniknúť pozemok menší ako 2000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, a menší ako 5000 m2, ak ide o lesný pozemok.

Súčasne však platí ust. § 24 ods. 3 zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, ktoré obsahuje výnimky zo zákazu drobenia pozemkov, t.j. nemusí byť dodržaná výmera min. 2000 m2, prípadne 5000 m2, v ďalej uvedených prípadoch :

"Podľa § 22 a 23 sa nepostupuje, ak
a) sa pozemok uvedený v § 21 ods. 1 rozdeľuje na účely výstavby alebo na iné účely, na ktoré by ho bolo možné vyvlastniť,39) alebo sa pozemok rozdeľuje podľa projektu pozemkových úprav,56)
b) ide o bezplatný prevod alebo prechod pozemkov podľa osobitného predpisu,14c)
c) sa odčleňuje časť pozemku od pozemku, ktorý je uvedený v § 1 ods. 1, a táto časť sa pričleňuje k susednému pozemku, pričom sa nevytvára samostatný nový pozemok,
d) ide o pozemok, na ktorom sa majú zriadiť záhrady v území určenom územným plánom obce na záhradkárske a rekreačné účely."

Z uvedeného dôvodu s poukazom na ust. § 24 ods. 3 cit. zákona bol postup notárky taký, ako uvádzate v otázke.

V prvom rade je v dedičskom konaní daná možnosť dohody dedičov a až následne ak sa dedičia nedohodnú, v tomto prípade súd rozhodne podľa ust. § 23 ods. 2 cit. zákona tak, že "pozemky nadobúdajú dedičia, u ktorých sú najlepšie predpoklady na ich obhospodarovanie. Súd rozhodne aj o povinnosti nadobúdateľa pozemku vyporiadať sa s ostatnými dedičmi."

Pokiaľ ide o hodnotu  platí ust. § 200 Civil. mimospor. poriadku :

"(1) Na základe súpisu majetku a dlhov poručiteľa súd uznesením určí všeobecnú hodnotu majetku, výšku dlhov a čistú hodnotu dedičstva, prípadne výšku jeho predlženia v čase smrti poručiteľa.
(2) Všeobecnou hodnotou majetku je cena, ktorá by sa mala dosiahnuť na trhu v podmienkach voľnej súťaže pri poctivom predaji, keď kupujúci i predávajúci budú konať s náležitou informovanosťou a opatrnosťou a s predpokladom, že cena nie je ovplyvnená neprimeranou pohnútkou."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako stanoviť hodnotu dedičstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.