Máte
otázku?

Ako sa brániť pri ohováraní?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Ako sa brániť pri ohováraní?

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, čo mám robiť, a čo by som mal podať, keď mama mojej partnerky zavolala na mňa políciu, a povedala im, že sa jej vyhrážam, že ju zbijem, že ju chcem vyhodiť z domu, že jej vypínam vodu, plyn, a podobne veci, samé vyhrážky z mojej strany, čo vôbec nebola, a ani nie je pravda. Či sa môžem nejako brániť, a čo a kde by som mal podať, lebo všetko čo im povedala bolo klamstvo a jej vymysly. Myslela si, že ma policajti vyhodia, vyvedú z domu. Nič sa také nestalo, policajti si vypočuli aj mňa a aj som im povedal, o čo vlastne išlo, že som robil raňajky pre mňa a moju partnerku, jej dcéru a ona si naschvál pri mne zapálila, lebo vie, že mi to robí veľké problémy. Otvoril som dvere, aby sa vyvetralo, na čo ona povedala, aby som neotváral dvere, že to je jej dom a aj mi v tom bránila. Čakala, že ja na ňu nejako zaútočím, alebo niečo podobne, čo sa samozrejme nestalo. Otvoril som si okno, čo sa jej tiež nepáčilo, vulgárne mi nadávala a povedala, že ja tu nemám čo robiť nemôžem dýchať a také podobne veci, všetko počula moja partnerka dotyčnej dcéra a na to všetko povedala, že zavolá na mňa políciu, aby ma vyviedli, vyhodili. Na čo som jej povedal, nech zavolá. Tak sa aj stalo, prišli policajti, vypočuli si ju a potom aj mňa, a viem z toho, čo som aj počul a aj čo mi oni povedali, že sa jej vyhrážam, že ju zbijem, chcem ju pripraviť o dom, a aj iné veci, čo vôbec nebola a ani nie je pravda. Všetko to boli klamstvá, na čo policajti odišli a povedali, že to postúpia na okresný úrad, ako priestupok. Viem, že mám asi čakať, pokiaľ sa vyjadrí okresný úrad, ale chcel by som Vás poprosiť, čo mám ďalej robiť? Ako sa mám brániť? Aké sú moje práva a čo mám vlastne voči týmto výmyslom a klamstvám podať? Ďakujem veľmi pekne za radu a pomoc.

Odpoveď: Ako sa brániť pri ohováraní?

Dobrý deň. Máte právo sa brániť priamo v priestupkovom konaní. Prípadne môžete sám podať návrh na prejednanie skutku priamo v priestupkovom konaní. Ohováranie, rozširovanie nepravdivých údajov, ktoré Vám môžu spôsobiť ujmu pozná nielen zákon o priestupkoch, ale aj Občiansky zákonník a aj Trestný poriadok. Podľa intenzity možno skutok posúdiť buď ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, alebo aj ako trestný čin ohovárania. Pri trestnom čine musí ísť o takté nepravdivé údaje, ktoré sú spôsobilé značnou mierou ohroziť alebo narušiť napríklad Vaše rodinné vzťahy. Pokiaľ neviete posúdiť intenzitu nepravdivých údajov máte právo podať trestné oznámenie a polícia po posúdení všetkých skutočností vyhodní, či ide o trestný čin, alebo ide len o priestupok. Taktiež máte právo obrátiť sa na občianskoprávny súd a domáhať sa, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do Vášho práva na ochranu osobnosti a tiež, aby sa odstránili následky takéhoto konania. 

Vo Vašom prípade by ale veľmi pomohla aj mediácia. Takmer všetky rodinné vzťahy sa dajú riešiť aj mimosúdne prostredníctvom nestrannej osoby mediátora, ktorý Vám pomôže obnoviť narušené rodinné vzťahy aj bez súdu a bez polície. 

Trápi vás "Ako sa brániť pri ohováraní?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť pri ohováraní? (Trestné právo)

Dobrý večer, Mám otázku týkajúcu sa susedských vzťahov. Pri upratovaní som vyklepávala prádlo z okna, pod ktorým má sused strechu. Dotyčný sa ma opýtal, prečo klepem prádlo z okna na môj pozemok. Odpovedala som mu - a kde inak mám prádlo vyklepať, keď upratujem? Ako sa môžem brániť, keď raz za čas potrebujem upratať domácnosť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť pri ohováraní?

(odpoveď odoslaná: 29.07.2019)

Dobrý deň,

mali by ste sa snažiť, čo najmenej zasahovať do práva suseda, napríklad prachom z prádla a pod., avšak vami uvedený prípad nie je v žiadnom prípade uplatniteľný na súde. Inak povedané, klepanie prádla nie je takým zásahom, že by sa sused mohol domáhať na súde ochrany. Samozrejme Vy nesmiete zasahovať do jeho práva nad určitú mieru. Pokiaľ si občas vyklepete prádlo, je to podľa môjho právneho názoru v poriadku.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť pri ohováraní?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.