POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?

Dobrý deň, predvčerom mi bolo doručené predvolanie na výsluch ohľadom mojich výrokov na sociálnej sieti, ktoré som adresoval vedeniu školy. Ide o nasledujúce výroky: "Čo urobilo vedenie strednej odbornej školy, aby tento trend zvrátilo? Tých študentov, ktorí školu verejne kritizovali, vystrašilo trestným oznámením. To je hrdinské. Učitelia dostali výpovede a mnohí z nich aj skrátené úväzky. Predovšetkým tí, ktorí tých 'hlupákov' kritizovali." Podľa môjho názoru je riaditeľ školy verejne činnou osobou, nakoľko vykonáva pôsobnosť v rámci právnickej osoby, ktorej zákon zveruje právomoc rozhodovať v oblasti verejnej správy. V prvom rade ide o hodnotiaci úsudok založený na sérii argumentov, ktoré som uviedol v kontexte danej konverzácie. V druhom rade som presvedčený, že verejne činné osoby musia zniesť vyššiu mieru kritiky. Uvedomujem si, že takýto spôsob označovania nie je príliš slušný, a ľutuje ma, že som ho použil v rámci svojich argumentov. Chcel by som vás poprosiť o radu, ako sa efektívne brániť proti tomuto trestnému oznámeniu na výsluchu, ktorý ma čaká budúci piatok. Chcel by som vedieť, na čo poukázať, na čo sa odvolať a podobne. Ďakujem za prípadnú odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?

Dobrý deň, nakoľko mi nie je známy obsah trestného oznámenia, nedokážem Vám poradiť, aký spôsob obrany zvoliť. Predpokladám však, že trestné oznámenie je na Vašu osobu podané pre podozrenie z trestného činu Ohovárania podľa § 373 Trestného zákona. V zmysle tohto ustanovenia je páchateľom ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu. Podľa môjho názoru Váš príspevok na sociálnej sieti nie je spôsobilý privodiť Vám trestnú zodpovednosť za uvedený trestný čin. V zmysle § 196 ods. 2 Trestného poriadku, máte právo odoprieť vypovedať pred policajtom, ktorému bolo pridelené prešetrenie trestného oznámenia. Taktiež máte právo na právnu pomoc advokáta, a to najmä, aby bol prítomný pri Vašej výpovedi. 

Trápi vás "Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu? (Trestné právo)

Dobrý deň. Rád by som sa informoval, jestli je možné se vyhnout obvinění, resp. jak bych se mohl bránit, když jsem omylem odeslal intimní fotografii na špatné číslo, které patří nezletilému dítěti. Nezávazná konverzace na internetu vedla k odeslání této fotografie na číslo, které mi bylo poskytnuto. Před odesláním jsem se pokusil toto číslo ověřit na internetu a nebylo označeno jako nebezpečné. Byla hloupost odeslat tam tu fotografii a svůj čin jsem litoval a omluvil se za něj. Je možné v tomto případě nějak předejít obvinění, resp. jak bych se mohl bránit?

Odpoveď: Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?

(odpoveď odoslaná: 11.06.2020)

Dobrý deň,
v tomto prípade určite odporúčam obrátiť sa na advokáta vo Vašom okolí a prejsť prípadné možnosti obhajoby podrobnejšie. Záleží, či ste si písali s osobou, ktorá vystupovala ako dospelá, alebo ako dieťa, či išlo o omyl a pod. Avšak z toho, čo ste uviedli, si dovoľujem uviesť, že teoreticky by mohol do úvahy prichádzať trestný čin sexuálneho zneužívania podľa § 201b Trestného zákona, podľa ktorého:

Kto zneužije dieťa mladšie ako pätnásť rokov v úmysle vyvolania sexuálneho uspokojenia jeho účasťou na sexuálnych aktivitách alebo sexuálnom zneužití, hoci sa na nich takéto dieťa nemusí priamo zúčastňovať, alebo kto umožní také jeho zneužitie, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

V tomto prípade sa však môžete brániť tým, že chýba úmysel spáchať daný skutok. Ak ste nevedeli o tom, že číslo patrí dieťaťu a boli ste v presvedčení, že patrí dospelej osobe, potom logicky nemôže byť reč o úmysle, a teda ani o tomto trestnom čine. Ako som však uviedol, je lepšie prejsť si to s advokátom osobne, najmä detaily.

Nie je vylúčené, ze toto bolo pravdepodobne na Vás pripravené. Robia to podvodníci, ktorí chcú vylakať peniaze od mužov. Nie ste prvý, ktorý mi toto píše. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť proti trestnému oznámeniu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.