Máte
otázku?

Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?

Pred 17 rokmi sme kúpili pozemok, na ktorom sme postavili dom. Pozemok bol ohradený plotom ešte pred tým, ako sme ho kúpili. Už 15 rokov bývame v dome a za celý ten čas sme nemali so susedkou žiaden problém ohľadom hraníc našich pozemkov. Rešpektovala hranicu, ktorú vymedzoval plot ešte od predchádzajúceho vlastníka. Pred pár dňami nám oznámila, že náš dom zasahuje do jej pozemku približne 50 cm podľa katastrálnej mapy, a požiadala o zrezanie strechy až na obvodový múr. Všimnite si, že susedka bola pozvaná ku stavebnému konaniu a kolaudácii, aj napriek tomu nemala žiadne pripomienky a o možnom zasahovaní do jej pozemku nebolo hovorené. V dokumentoch vytýčenia stavby a porealizačného zamerania máme uvádzanú šírku pozemku o 0,5 m väčšiu než je uvádzané v katastrálnej mape. Radi by sme sa súdneho konania vyhli, ale nevieme, či dôjdeme k dohode, keďže zrezanie strechy (sedlová) po 15 rokoch užívania až na obvodový múr nie je pre nás akceptovateľnou možnosťou. Momentálne čakáme na geodeta, ktorý príde zamerať náš pozemok. Aké alternatívy máme v riešení tejto situácie? Má susedka právo žiadať zrezanie strechy a môže byť chyba v katastrálnej mape?

Odpoveď: Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?

Dobrý deň, rozhodujúcou okolnosťou je skutočný stav hranice predmetných pozemkov a teda geodetické zameranie, ktoré presne vymedzí Váš pozemok. Hranice evidované v katastrálnej mape nemusia zodpovedať skutočnému stavu, nakoľko mohli byť zapísané na základe nepresného geometrického plánu, čo je pomerne bežný jav aj vzhľadom na odchylku, nepresnosť merania geodetických prístrojov používaných v minulosti. V prípade, že strecha Vášho domu bude skutočne zasahovať nad pozemok Vášho suseda, odporúčam Vám sa so susedom dohodnúť a to zmluvou, na základe ktorej bude rešpektovať vzniknutý stav, pričom je na Vás, či mu za uvedené konanie poskytnete nejakú protihodnotu. Ide teda o zriadenie vecného bremena vo Váš prospech, ktoré sa zapisuje vkladom do katastra nehnuteľností.

Trápi vás "Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda? (Občianske právo)

Projektant mi vypracoval projekt na rekonštrukciu strechy s zmenou profilu, ktorý je už hotový a nachádza sa v záručnej dobe. Susedovi však prekáža, že strecha presahuje na jeho pozemok vo výške 4,5 m približne o 15 cm. Strechu zhotovil Zhotoviteľ presne podľa projektu. Kto bude hradiť náklady na opravu strechy?

Odpoveď: Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2019)

Dobrý deň, 
stavba strechy resp. jej výmena podlieha normám ako z hľadiska stavebného, ako aj technických noriem, ktoré musia byť dodržané. Nevieme z čoho vychádza sused, že strecha presahuje na jeho pozemok 15 cm. 

Ak by sme chceli odpovedať len na položenú otázku, kto bude znášať prípadnú opravu strechy tak, aby nepresahovala susedov pozemok, naša odpoveď je tá, že k odstráneniu presahu strechy na susedov pozemok, ak vôbec k presahu došlo, je tá, že by ste to nemali robiť z dôvodu, že stratíte nároky zo zodpovednosti voči zhotoviteľovi a tento nebude zodpovedať za vzniknutú škodu.

Sme názoru, že presah strechy na susedov pozemok je treba zdokumentovať resp. zdokladovať. Podstatné je ako bola vytýčená hranica pozemku a kedy bola vytýčená a či je určená aj správne v teréne a teda či vôbec strecha presahuje na pozemok suseda, čo môže vytýčiť resp. určiť len autorizovaný geodet.
Ak by aj napriek uvedenému došlo k tomu, že strecha je skutočne na susedovom pozemku, riešenie je možné aj bez úpravy strechy a to tak, že od suseda odkúpite prísl. časť pozemku na základe dohody o kúpnej cene /budete potrebovať geom. plán/  alebo uzatvoríte so susedom zmluvu o nájme jeho pozemku.


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako riešiť strechu presahujúcu nad pozemok suseda?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.